Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επιχείρηση KAYLA MUELLER: Η Delta εξοντώνει τον Baghdadi

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το όνομα της ακτιβίστριας Kayla Jean Mueller που απήχθη και δολοφονήθηκε από τα ζόμπι του Ισλαμικού Κράτους, δόθηκε σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες ακόμη πληροφορίες του ΔΙ, στην επιχείρηση που οργανώθηκε από τους Αμερικανούς και στην οποία εξοντώθηκε ο ιδρυτής της τρομοκρατικής οργανώσεως Abu Bakr al-Baghdadi. Η 26χρονη Mueller βρισκόταν στην Συρία παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια όταν συνελήφθη στις 4 Αυγούστου 2013 στην Αλέπο, χωρίς ποτέ να επιβεβαιωθεί αυτό από τους απαγωγείς της, οι οποίοι την σκότωσαν στις 6 Φεβρουαρίου 2015, αφού προηγουμένως την είχαν βιάσει κατ’ επανάληψη.

Η επιχείρηση εκτελέσθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου 26 Οκτωβρίου στο χωριό Μπαρισά της επαρχίας Ιμπλίντ, το οποίο απέχει μερικά χιλιόμετρα από την Τουρκία. Την εκτέλεση ανέλαβε στοιχείο κρούσεως του 1ου Επιχειρησιακού Συγκροτήματος Ειδικών Δυνάμεων – Δέλτα (1ο SFOD-Delta) υποστηριζόμενο από τμήμα του 75ου Συντάγματος Ranger, που μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα ειδικών επιχειρήσεων. Κατά την προσέγγιση στον στόχο εκδηλώθηκε εχθρικό πυρ και ο Baghdadi που κατέφυγε σε στοά, αντέδρασε πυροδοτώντας γιλέκο εκρηκτικών, με αποτέλεσμα να αυτοκτονήσει μαζί με τρία παιδιά του. Επειδή το σώμα είχε ακρωτηριασθεί, απαιτήθηκε επιτόπου έλεγχος DNΑ από το αμερικανικό τμήμα, με απομάκρυνση οικοδομικών υλικών από τα ερείπια του στόχου και 15 λεπτά αργότερα επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα του νεκρού.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η περιοχή του στόχου επλήγη επί δίωρο τις νυκτερινές ώρες από ένα μαχητικό αεροσκάφος και 8 ελικόπτερα, που δέχθηκαν πυρά βαρέων όπλων. Εννέα άτομα βρήκαν τον θάνατο ενώ υπήρξε μεγάλος αριθμός τραυματιών.

Η επιχείρηση που διεξήχθη από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (JSOC) των ΗΠΑ, στηρίχθηκε σε συλλογή πληροφοριών από επιχειρησιακό τομέα της CIA. Η δύναμη των επιδρομέων εξόρμησε από βάση στο Βόρειο Ιράκ ενώ σε επίπεδο βασικού συντονισμού απαιτήθηκε η ενημέρωση των τουρκικών, ρωσικών και ιρακινών υπηρεσιών, προκειμένου η δύναμη κρούσεως να μην συναντήσει αντίδραση λόγω παρεξηγήσεως. Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε δημοσίως την Ρωσία, την Τουρκία, την Συρία και το Ιράκ.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο πρόκειται ασφαλώς για μια σημαντική επιτυχία, κυρίως συμβολικού χαρακτήρος, δεδομένου ότι ο Bagdadi είχε περίπου αδρανοποιηθεί μετά την επικήρυξή του για 25 εκατ. $ και υποχρεώθηκε να κρύβεται, κάνοντας πολύ σπάνιες εμφανίσεις με κηρύγματα – μηνύματα προς τους πιστούς οπαδούς. Παρόλο που δεν έπαυσε να θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία των τρομοκρατών, από τις συμμαχικές δυνάμεις που δραστηριοποιούντο στην Συρία για την εξάρθρωση του Ισλαμικού Κράτους, η πραγματική “αξία” του θεωρείτο μηδαμινή.

Από πολιτικής απόψεως, η επιχείρηση κρίνεται ότι ενισχύει το προφίλ του προέδρου Τραμπ, ιδίως σε μια χρονική συγκυρία που το πρόσωπό του όπως και το γόητρο των ΗΠΑ έχουν υποβαθμισθεί από τους χειρισμούς των τελευταίων δύο εβδομάδων ως προς το ζήτημα της Τουρκίας εν σχέσει με την Συρία και τους Κούρδους.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, επιβεβαιώνεται η κυριαρχία των ΗΠΑ στον τομέα των επιχειρησιακών πληροφοριών αλλά και το ότι ήταν οι μόνες, σε συνεργασία με την Μεγάλη Βρετανία και την Γαλλία, από τους “εξωτερικούς παίκτες” στην Συρία, που είχαν πραγματικά στοχοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close