Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

SEAL κατηγορείται για δολοφονία κρατούμενου στο Ιράκ

Ένα μέλος των βατραχανθρώπων του Ναυτικού των ΗΠΑ (SEALS) προφυλακίστηκε ενώ διεξάγεται σε βάρος του έρευνα για την δολοφονία ενός κρατούμενου στο Ιράκ το 2017.

Το στέλεχος των Αμερικανών βατραχανθρώπων κατηγορείται ότι εκτέλεσε κρατούμενο με μαχαίρι μέσα σε στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ, ενάντια σε κάθε κανονισμό της στρατιωτικής ποινικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (Naval Special Warfare) του Ναυτικού των ΗΠΑ σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη επίσημες κατηγορίες για τέλεση αδικήματος. Όμως πράκτορες της Υπηρεσίας Διερεύνησης Εγκλημάτων του Ναυτικού (το γνωστό από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά NCIS), συνεχίζουν την έρευνα για να διαπιστωθούν οι ακριβείς συνθήκες που ο κρατούμενος έχασε τη ζωή του.

Τονίστηκε ιδιαιτέρως στις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν ότι: «H υπηρεσία λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος και τέλεση αδικημάτων τέτοιας μορφής ενώ η συνεργασία με τις αρχές που διερευνούν την υπόθεση είναι πλήρης».

Εκπρόσωπος της Διοίκησης Ναυτικού Πολέμου των ΗΠΑ ανέφερε ότι όλα τα μέλη της Διοίκησης απαιτείται να συμμορφώνονται με την στρατιωτική νομοθεσία, την νομοθεσία των ΗΠΑ καθώς και τους κανονισμούς για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το «Αρθρο 32» σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος γίνεται η εξέταση όλων των στοιχείων από ακροαματική επιτροπή με επικεφαλής αξιωματικό του Ναυτικού. Εκεί αποφασίζεται αν θα αποδοθούν επίσημα κατηγορίες με αποτέλεσμα εν συνεχεία τη συγκρότηση στρατοδικείου με επικεφαλής Ναύαρχο, για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Μέχρι τότε η υπηρεσία δεν ανακοινώνει το όνομα του κρατούμενου SEAL ενώ η κράτηση του γίνεται στα κρατητήρια της Ναυτικής Βάσης Miramar στη Καλιφόρνια.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close