Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Γαλλικές Ειδικές Δυνάμεις – Περί ικανότητας και μεθόδων στρατολόγησης

H Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων της Γαλλίας (Commandement des Opérations Spéciales) είναι γνωστό ότι ανήκουν στην ελίτ των μονάδων SOF σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ. Πριν από περίπου δύο χρόνια οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν μια δυναμική εκστρατεία για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον νέων προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτεροι για σταδιοδρομία στην COS.

Η προσπάθεια αυτή ενισχύθηκε με την δημιουργία ενός προωθητικού βίντεο που περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων της COS και όπως είναι φυσικό έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων που έχουν αναπτύξει οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις στον συγκεκριμένο τομέα.

Με τίτλο «Ένα ξεχωριστό βίντεο» το εν λόγω “promo” έχει γυριστεί με επαγγελματικά πρότυπα και εντυπωσιάζει με σκηνές που μπορεί να δει κανείς σε ταινίες. Για τους άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων φυσικά, όλα αυτά είναι μια καθημερινότητα και αποτελούν απλώς «μια ακόμη μέρα στη δουλειά»!

Άλματα με αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσης, υποβρύχια διείσδυση βατραχανθρώπων, χρήση Minisubs (ΥΠΟΧ), τακτικές βολών σε εκπαίδευση και επί του πεδίου με τυφέκια FAMAS και HK-416, νυχτερινές επιχειρήσεις, πορείες, αεροκίνηση με ελικόπτερα Caracal Cougar και Super Puma με συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων TIGER, απαγκίστρωση ομάδας από αέρος με χρήση συλλογής FRIES και πολλά άλλα, είναι αυτά που μπορεί να διακρίνει ο θεατής στο υπόψιν βίντεο.

Επιπλέον, είναι εμφανής τόσο η διακλαδικότητα και η χρήση εναέριων μέσων σε ό,τι αφορά τις Ειδικές Επιχειρήσεις όσο και  η εξελιγμένη ικανότητα επιτήρησης και διοίκησης επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο από ειδικά κέντρα Ελέγχου και Διοίκησης SOF. Σε συγκεκριμένα πλάνα διακρίνεται η παρακολούθηση επιχειρήσεων με χρήση UAV, δορυφορικών και άλλων συστημάτων επιτήρησης. Τομείς που σίγουρα αποτελούν πεδία τα οποία χρήζουν άμεσης ενίσχυσης για τις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις.

Σημειώνεται ότι η Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (COS) ιδρύθηκε το 1992 για τον έλεγχο δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από το σύνολο των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται το 1ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών (1st Régiment de Parachutistes), τα 1ο και 3ο Συντάγματα Πεζοναυτών (Régiments d’infanterie de marine) καθώς και το 13ο Σύνταγμα Δραγώνων Αλεξιπτωτιστών (13th Régiment de Dragons Parachutistes) του Γαλλικού Στρατού, μονάδες βατραχανθρώπων (Force Maritime des Fusiliers Marins et Commandos) του Γαλλικού Ναυτικού και οι Διασώστες Μάχης (Division des Opérations Spéciales) της Γαλλικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι η γαλλική αντιτρομοκρατική μονάδα GIGN (Groupe d’intervention de la Gendarmerie Nationale) γνωστή για τις επιτυχημένες διασώσεις ομήρων που έχει φέρει εις πέρας, μπορεί να κληθεί αν απαιτηθεί από την COS για να παρέχει ενισχύσεις στις υπόλοιπες μονάδες των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίοδο κρίσης.

Φαίνεται όμως ότι το Youtube παίζει πλέον το ρόλο του στη στρατολόγηση νέων στελεχών και μάλιστα με σημαντικά αποτελέσματα, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε απήχηση, αυξάνοντας την δεξαμενή υποψηφίων που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον, με προφανή πλεονεκτήματα για τις Γαλλικές Ενόπλων Δυνάμεων.

Η διαπίστωση αυτή ενδιαφέρει και στα «καθ’ ημάς» και καλό είναι να ληφθεί υπόψιν από τους υπεύθυνους στον Ελληνικό Στρατό με τις δεδομένες ανάγκες της υπηρεσίας και τις ευρύτερες «φυγόκεντρες» τάσεις της κοινωνίας προς πρότυπα που είναι μαλθακά, είτε ακόμη χειρότερα μακράν εννοιών όπως Πατρίδα – Θρησκεία – Έθνος, για τις οποίες παραδοσιακά αποτελούν θεματοφύλακα οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφερόμαστε φυσικά στο ζήτημα της διαδικασίας πρόσληψης νέων ΕΠΟΠ, οι οποίοι είναι πλέον κάτι παραπάνω από εμφανές ότι χρειάζονται άμεσα, προκειμένου να ανανεωθεί το έμψυχο δυναμικό των Ειδικών Δυνάμεων. Γι αυτό όταν -και εφόσον- ξεκινήσει η διαδικασία, θα πρέπει να εφαρμοστεί κάθε δυνατό μέτρο, προκειμένου η δεξαμενή υποψηφίων να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ώστε να υπάρχει ευχέρεια επιλογής των καλύτερων.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close