Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Shayetet 13: «Όπως η νυχτερίδα αναδύεται στο σκοτάδι»

Rheinmetall Lynx

Η επικείμενη συμμετοχή Ισραηλινών επίλεκτων μονάδων σε γυμνάσια με την Εθνική Φρουρά στην Κύπρο, αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου πλέον μεγιστοποιείται η πρόκληση για την διατήρηση της ασφάλειας απέναντι σε συμβατικές και ασύμμετρες απειλές. Η προσέγγιση του Ισραήλ στις προκλήσεις ασφαλείας διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Στις «θεμελιώδεις» απειλές (Bitachon Yisodi) και στις επιχειρήσεις παροχής συνεχούς ασφάλειας (Bitachon Shotef). Αυτό σημαίνει ότι οι ισραηλινές αντιτρομοκρατικές τακτικές εστιάζουν σε συστηματική παρενόχληση και αποδυνάμωση εχθρικών δυνάμεων, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός συνόρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν αυτό απαιτηθεί, η προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνει και ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατικών ομάδων ή άλλων απειλών με διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων. Η περιοχή της Μέσης Ανατολής δημιούργησε πολλαπλές προκλήσεις για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) με αντίκτυπο στην επιχειρησιακή λειτουργία μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων όπως η  Shayetet 13.

Οι επίλεκτοι βατραχάνθρωποι του Ισραήλ

Πρόκειται για την επίλεκτη ναυτική ειδική μονάδα, η οποία συγκροτήθηκε το 1949 και σε ελεύθερη απόδοση ονομάζεται «Στολίσκος 13». Διακρίνεται από άκρα μυστικότητα με προσωπικό εξειδικευμένο σε επιχειρήσεις αντιτρομοκρατίας, διάσωσης ομήρων, με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις περιφερειακές συρράξεις οι οποίες προσέφεραν υψηλό επίπεδο μάχιμης εμπειρίας.

Η Shayetet 13 θεωρείται από τις καλύτερες μονάδες διεθνώς του είδους της, στο ίδιο επίπεδο με τους SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού και τους SBS της Βρετανίας. Λεπτομέρειες για πολλές αποστολές της καθώς και η ταυτότητα των μελών της είναι άκρως απόρρητες ενώ το προσωπικό της συνεκπαιδεύεται και με άλλες μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ΙDF. Αντίθετα όμως με όλες τις υπόλοιπες μονάδες των IDF, στις οποίες το προσωπικό υπηρετεί υποχρεωτική θητεία 36 μηνών, οι εθελοντές που δηλώνουν ενδιαφέρον να υπηρετήσουν στην Shayetet 13 -εφόσον καταφέρουν να περάσουν την διαδικασία διαλογής»- υπογράφουν σύμβαση υπηρεσίας για 4,5 έτη τουλάχιστον. Το σύνθημα της μονάδας είναι χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας που τη διέπει και έχει ως εξής:  «Όπως η νυχτερίδα αναδύεται στο σκοτάδι – όπως η λεπίδα σκίζει το σκοτάδι – όπως η χειροβομβίδα σκάει στο πεδίο».

Αποστολές

Χωρίς αυτή τη στιγμή να υφίσταται κανονική σύρραξη, η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι IDF περιγράφεται ως «πόλεμος μεταξύ πολέμων»! Η ισραηλινή μονάδα βατραχανθρώπων αναμφίβολα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το σκηνικό αφού σε ετήσια βάση φέρνει εις πέρας (και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας) πολύπλοκες επιχειρήσεις πίσω από τις εχθρικές γραμμές. Ένα από τα ελάχιστα δείγματα του έργου της που έγινε γνωστό στο κοινό, ήταν η κατάληψη του ιρανικού πλοίου KLOS-C το 2014, σε διεθνή ύδατα. Συνολικά συμμετείχαν 10 ισραηλινοί βατραχάνθρωποι, οι οποίοι όμως παρά τη δημοσιοποίηση της επιχείρησης στα ΜΜΕ, δεν αποκάλυψαν ποτέ λεπτομέρειες τις επιχείρησης.

Εκπαίδευση – επιλογή

Οι βατραχάνθρωποι της Shayetet 13 υπομένουν μια ιδιαίτερα σκληρή εκπαίδευση στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν τα διακριτικά πτερύγων (νυχτερίδας) της μονάδας. Επί 20 μήνες πρέπει να περάσουν από συνεχείς δοκιμασίες αρχίζοντας από το βασικό στάδιο στην έδρα της Ταξιαρχίας Nahal, ενώ ακολουθεί το δεύτερο στάδιο της βασικής στην έδρα της μονάδας στο Atlit. Εκεί οι υποψήφιοι βατραχάνθρωποι εκπαιδεύονται σε αμφίβιες επιχειρήσεις, εκπαίδευση δύτη μάχης, προσανατολισμό και ειδικές τεχνικές μάχης. Σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης γίνεται εκμάθηση τεχνικών άοπλης μάχης Krav Maga, ενώ προς το τελικό στάδιο γίνεται διαχωρισμός και απονομή ειδικοτήτων σε τρεις κατηγορίες: A) Δύτες Μάχης, Β) Ανορθόδοξος Πόλεμος Γ) Αγώνας «επιφανείας».

Ακόμη και μετά την είσοδό τους σε ενεργό υπηρεσία ως πλήρη μέλη, οι βατραχάνθρωποι της Shayetet 13 συνεχίζουν να συμμετέχουν σε εκπαιδεύσεις και συνεκπαιδευσεις με ξένες μονάδες – κυρίως με τους SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού.

 Οπλισμός

Ο οπλισμός που χρησιμοποιούν οι βατραχάνθρωποι της Shayetet 13 δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένο τύπο αλλά αντίθετα περιλαμβάνει ευρύ φάσμα φορητού οπλισμού. Για το λόγο αυτό όλα τα μέλη επιχειρησιακών ομάδων εκπαιδεύονται σε βολές με πιστόλια Glock, αραβίδες M4, τυφέκια CTAR-21, εκτοξευτές βομβίδων M203, τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή M24 και SR-25, πολυβόλα Negev και άλλους τύπους που προέρχονται από το δυτικό οπλοστάσιο.

Το ενδιαφέρον παραμένει για το ποιες μονάδες προβλέπεται να συμμετέχουν στην αναμενόμενη συνεκπαίδευση Κύπρου – Ισραήλ και αν σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και μονάδες υποβρυχίων καταστροφών – οπότε υπάρχει η πιθανότητα να συμμετέχει και τμήμα της Shayetet 13. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, σε αντίστοιχη εκπαιδευτική δραστηριότητα στην Κύπρο συμμετείχαν 350 άνδρες της ειδικής ομάδας Egoz (Yehidat Egoz) η οποία ανήκει στην Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων Oz (βλέπε αναλυτικό αφιέρωμα ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ τ. 31, Σεπτέμβριος 2017).

Οι άνδρες αυτής της επίλεκτης μονάδας ασκήθηκαν στην Κύπρο για μια εβδομάδα χρησιμοποιώντας 10 ελικόπτερα UH-60A/L «Yanshuf» και ειδικά οχήματα HMMWV τα οποία μεταφέρθηκαν από το Ισραήλ στην Κύπρο. Επί του εδάφους, οι Ισραηλινοί καταδρομείς, οι οποίοι μεταφέρονταν σε διάφορες τοποθεσίες με ελικόπτερα Black Hawk, εκτέλεσαν σενάρια στρατιωτικών επιχειρήσεων σε εγκαταλελειμμένους οικισμούς αλλά και σε ανοικτό πεδίο. Επίσης, προχώρησαν και σε πιο εξειδικευμένες προσομοιώσεις, όπως μάχη μέσα και έξω από υπόγεια τούνελ. Οι άνδρες της Yehidat Egoz μεταφέρθηκαν στην Κύπρο από το Ισραήλ με τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J-30 «Shimshon» και φιλοξενήθηκαν στην αεροπορική βάση της Πάφου.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close