Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ποιος ήταν ο λευκός άνδρας στο Ναϊρόμπι;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ταυτότητα του λευκού άνδρα που απαθανάτισε ο φακός να λαμβάνει μέρος στην επιχείρηση εξουδετέρωσης των τρομοκρατών που χτύπησαν στις 15 Ιανουαρίου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, σκοτώνοντας πάνω από 20 άτομα, απασχόλησε τα μέσα διεθνώς.

Αρχικώς ελέχθη ότι επρόκειτο για Αμερικανό, επειδή στην εξάρτυσή του έφερε το σήμα του Μαυρογένη πειρατή, που έχει εντοπιστεί να φέρουν άνδρες της SEAL Team 3 του Ναυτικού των ΗΠΑ. Σύντομα όμως η θεωρία αυτή απορρίφθηκε, λόγω του ατομικού όπλου που έφερε ο άνδρας, το οποίο παρέπεμπε ευθέως στις βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις. Άλλωστε το σηματάκι μπορεί να είναι απλώς αναμνηστικό από κάποια συνεκπαίδευση με άλλη μονάδα ή προσωπική επιλογή του στελέχους.

Όντως, η αραβίδα L119A2 των 5,56 mm κατασκευής Colt Canada, αποτελεί τον τυποποιημένο οπλισμό των εν βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων. Το όπλο με ταξινόμηση κατασκευαστού C8 IUR, υιοθετήθηκε το 2015 και αντικατέστησε την αραβίδα L119Α1(C8) της ίδιας εταιρείας. Το νέο όπλο έχει βραχύτερη κάννη, μήκους μόλις 10 ιντσών (αντί της κάννης 15,7 ιντσών του L119A1) που προσφέρει ευχερέστερο χειρισμό σε περιορισμένους χώρους (κτίρια, πλοία) όπου ενεργούν συχνά τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων. Διακρίνονται στο όπλο άλλωστε όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες που επέλεξαν οι Βρετανοί να επέμβουν, σε σημεία όπως το πτυσσόμενο κοντάκιο, η βελτιωμένη πιστολοειδής λαβή, η αμφιδέξια λαβή του μοχλού οπλίσεως, ο αμφιδέξιος μοχλός πυρός/ ασφαλείας και φυσικά ο Βελτιωμένος Άνω Κορμός (Improved Upper Receiver) με συγχωνευμένο συγκρότημα χειροφυλακτήρος/ πολλαπλών βάσεων προσαρμογής παρελκομένων. Επιπλέον, διακρίνεται ο σιγαστήρας 556SA της SureFire, τυπική χορήγηση με το συγκεκριμένο όπλο στις εν λόγω μονάδες.

Η εξάρτυση φορέας δεν μπορεί να είναι σημείο αναφοράς, καθώς τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων είναι ελεύθερα να επιλέγουν ό,τι θέλουν κατά την κρίση τους. Το ακουστικό ασυρμάτου στο αριστερό αυτί (ώστε να ελαχιστοποιείται η περίπτωση εμπλοκής με το όπλο κατά την επώμιση – σκόπευση στους δεξιόχειρες), η όλη εμφάνιση και το μέτρο προφυλάξεως της ταυτότητος με την χρήση αντιπυρικής κουκούλας, συμπληρώνουν την τυπική οπτική εμφάνιση ενός στελέχους των Ειδικών Δυνάμεων. Τυπική επιλογή σε κάθε επιχείρηση επεμβάσεως, είναι να παίρνουν μαζί τα στελέχη Διόπτρες Νυκτερινής Οράσεως (ΝVG) επειδή δεν μπορούν να γνωρίζουν πόσο θα διαρκέσει το περιστατικό και ασφαλώς ο νυκτερινός αγώνας δεν πρέπει να αποκλείεται. Ενδεχομένως να φέρει τις NVG στο σακκίδιο πλάτης.

Από ποια συγκεκριμένη μονάδα όμως προέρχεται; Οι περισσότεροι αναφέρουν ότι πρόκειται για στέλεχος του 22ου Συντάγματος SAS, σε αποστολή για την εκπαίδευση. Οι Βρετανοί, χαρακτηρίζουν ως μονάδες “Special Forces” το 22ο SAS, την Special Boat Service, το Special Reconaissance Regiment και ως “special duties” μια μονάδα εξειδικευμένη στην συλλογή επιχειρησιακών πληροφοριών για στρατιωτικής φύσεως αποστολές και την Defence HUMINT Unit που αποτελείται από στελέχη εξειδικευμένα στις επιχειρήσεις χειρισμού μυστικών πρακτόρων, στην αντιμετώπιση τρομοκρατικών δικτύων κ.λπ. Υπάρχουν και άλλες μονάδες Special Forces, υποστηρικτικές, στον στρατό και την αεροπορία.

Η DHU είναι και η πλέον ευαίσθητης φύσεως (“μαύρες επιχειρήσεις”) μονάδα και γι’ αυτό τον λόγο σκοπίμως “κυκλοφορούν” πολλές ονομασίες, ώστε να υφίσταται σύγχυση: Joint Services Group, Joint Support Group ενώ στην εποχή του αγώνα κατά του IRA στην Βόρειο Ιρλανδία ονομαζόταν Force Research Unit. Στην υπηρεσιακή αλληλογραφία πάντως, χρησιμοποιούνται συνθηματικές ονομασίες για το προσωπικό της μονάδος – “Samson operatives” για τα στελέχη πεδίου και “Metis operatives” για τα στελέχη του ανακριτικού.

Για λόγους τυποποιήσεως, όλες οι προαναφερόμενες μονάδες χρησιμοποιούν ίδιο οπλισμό, επειδή συχνά το προσωπικό τους επιχειρεί από κοινού. Αλλά μόνο οι SRR και DHU αποστέλουν προσωπικό για επιχειρήσεις και κατά μόνας (lone operators). Εφόσον εδώ βλέπουμε ένα μόνο στέλεχος, είναι πιθανό να πρόκειται για την DHU και να βρισκόταν στην Κένυα για συνδρομή στις πληροφορίες αντιτρομοκρατίας. Το ότι στην πιστολοθήκη ο άνδρας φαίνεται να έχει πιστόλι Glock 17, ενώ SAS και SBS “προτιμούν” τα SiG, ίσως να ενισχύει την υπόθεση.

Πάντως το ότι ο φακός αποτύπωσε έναν μόνο λευκό, δεν σημαίνει ότι σε κάποιο όχημα δεν υπήρχε και άλλος/ άλλοι που απλώς περιορίστηκαν στον συντονισμό των ενεργειών ενώ ο επικεφαλής, ανέλαβε πιο ενεργό ρόλο. Σε αποστολή εκπαιδεύσεως ξένου προσωπικού, ποτέ δεν θα πάει μόνος του ένας άνδρας αλλά θα έχει τουλάχιστον έναν βοηθό. Αλλά κανείς δεν μπορεί να πει μετά βεβαιότητος ότι αυτή την αποστολή είχε, αφού τα όσα εγράφησαν, δείχνουν να είναι απλώς υποθέσεις του Τύπου “δημοσιογραφικής αδείας…

Όπως φαντασία και υπερβολές δείχνουν να είναι και οι δραματικές περιγραφές ότι ο Βρετανός όρμησε μόνος του στο κτίριο και προέβη στην εκκαθάριση και εκκένωση. Οι Κενυάτες σίγουρα θα ζήτησαν την συνδρομή του αλλά προηγουμένως το στέλεχος είναι βέβαιο ότι ενημέρωσε και αιτήθηκε αδείας από το προϊστάμενο κλιμάκιο. Ποτέ σε τέτοιες περιπτώσεις και μάλιστα επί ξένου εδάφους, δεν εμπλέκεται σε επιχείρηση προσωπικό με δική του πρωτοβουλία. Συνεπώς, τα σενάρια ότι άκουσε τον χαμό και απλώς όρμησε, είναι αβάσιμα. Και φυσικά δεν έκανε μόνος του είσοδο αλλά μαζί με Κενυάτες, οι οποίοι άλλωστε είχαν αφιχθεί νωρίτερα στην σκηνή του περιστατικού. Το πιθανότερο δε είναι ότι δεν ενήργησε ως επικεφαλής (lead) αλλά ακολουθώντας κάποια ομάδα επεμβάσεως Κενυατών ως συντονιστής, δεδομένου ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για ανώτερο υπαξιωματικό.

Το ότι ο Άγγλος βρέθηκε μόνος, επίσης επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών. Μπορεί να ανήκε σε μια ομάδα αλλά να επενέβη μόνος επειδή έτυχε οι συνάδελφοί του να λείπουν εκείνη την στιγμή. Αυτός, είτε διέμενε και βρισκόταν σε ξενοδοχείο ή σε στρατόπεδο, αφού συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις τα στελέχη έχουν διαταγές για περιορισμένες μετακινήσεις σε χώρες όπου οι λευκοί νέοι και δυνατοί άνδρες, ξεχωρίζουν στον πληθυσμό.

Εν κατακλείδι, ο λευκός άνδρας είναι Βρετανός των Ειδικών Δυνάμεων. Επειδή στις φωτογραφίες εμφανίσθηκε ένας οπλισμένος Αμερικανός με μαύρο ιματισμό, που παρέπεμπε σε στέλεχος ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι το αυτό ισχύει και με τον Βρετανό. Το ότι όμως ο Άγγλος δεν είναι ευτραφής σε σχέση με τον Αμερικανό και το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ξεφουρνίσει την ταυτότητά του, ενισχύει την υπόθεση ότι δεν είναι κάποιος ιδιώτης ψώνιο αλλά στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close