Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Περιφερόμενα πυρομαχικά σε σμήνωση αναζητούν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες

Rheinmetall Lynx

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ σκοπεύει να εφοδιάσει τις μονάδες πεζικού του με ένα φορητό ενός ανδρός περιφερόμενο πυρομαχικό (Loitering Munition) ικανό να εκτοξεύεται σε σμήνη, που θα ενισχύσει σοβαρά την ισχύ πυρός τους ώστε να μπορούν να υπερισχύσουν έναντι αναλόγων μονάδων.

Τον περασμένο Νοέμβριο εκδόθηκε αίτημα πληροφοριών απευθυνόμενο προς την βιομηχανία, στο πλαίσιο του προγράμματος “Οργανικά Πυρά Ακριβείας – Ελαφρύ Πεζικό”, για μικρά εκτοξευόμενα από το έδαφος drone, που δεν θα απαιτούν για την μεταφορά τους περισσότερους από δύο άνδρες, θα έχουν εμβέλεια μέχρι 20 χλμ. και χρόνο περιφοράς στον αέρα 90 λεπτών. Έχοντας δυνατότητα να ενεργούν σε σμήνωση και όντας ανθεκτικά σε ηλεκτρονικές παρεμβολές, τα πυρομαχικά αυτά θα εξουδετερώνουν προσωπικό και υλικό.

Το Σώμα επιδιώκει την αναδιοργάνωσή του στην βάση μιας αμφιβίου αποβατικής δυνάμεως που θα μπορεί με αραιωμένες δυνάμεις σε ένα αχανές Θέατρο Επιχειρήσεων όπως η Νότια Σινική Θάλασσα, να επιχειρεί εντός της φονικής για πολλά μείζονα οπλικά συστήματα και μέσα ζώνης εμπλοκής των κινεζικών όπλων. Για τον σκοπό αυτό, αναζητούνται τρόποι με τους οποίους θα συγκεντρωθεί ισχύς πυρός σε μικρές, διασπαρμένες ομάδες Πεζοναυτών και τα μικρά drone με ικανότητα σμηνώσεως μπορούν να προσφέρουν λύση.

Η επιρροή προέρχεται από την επιχειρησιακή εκμετάλλευση φορητών περιφερόμενων πυρομαχικών όπως το Switchblade από Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) ωστόσο, το στοιχείο που αναμένεται να εξελίξει περαιτέρω την αντίληψη επιχειρήσεων, είναι η ικανότητα δράσεως τέτοιων όπλων σε σμήνη. Σε αντίθεση με τις SOF που συνήθως στοχοποιούν ένα ή δύο αντιπάλους, οι τακτικές μονάδες πεζικού θα αντιμετωπίζουν ομάδες και διμοιρίες, γεγονός που αναδεικνύει την αξία της ικανότητος σμηνώσεως των περιφερόμενων πυρομαχικών ώστε να μπορούν να επιτεθούν σε μια αμυντική θέση, να αποκόψουν τα δρομολόγια συμπτύξεως και να καταστρέψουν το αντίπαλο τμήμα.

Το ζητούμενο είναι οι μονάδες Πεζοναυτών να είναι όσο πιο αποτελεσματικές γίνεται, με το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα. “Αναζητείς οπλικά συστήματα που μπορούν να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα στην εύρεση και εξόντωση ενός στόχου, με ελαχιστοποίηση του φόρτου διοικητικής μερίμνης της μονάδος“, σχολίασε Αμερικανικός ειδικός. “Παραλλήλως, επιθυμείς να μεγιστοποιήσεις την εμβέλεια και κάθε πληροφορία που μπορεί να σου παράσχει το σύστημα. Εάν έχω ένα πολυβόλο 0,50 είναι ογκώδες, βαρύ,  μεγάλος όγκος φόρτου σε πυρομαχικά που κουβαλάω, πολύ αποτελεσματικό επί του στόχου αλλά πρέπει πρώτα να το μεταφέρω μέχρι τον στόχο και σίγουρα αποκαλύπτει την θέση μου. Εάν έχω ένα φορητό μη επανδρωμένο σύστημα με κάμερα, που μπορώ να εκτοξεύσω, είναι μικρό σε μέγεθος οπότε ο εντοπισμός του μειώνεται, μπορεί να στείλει την πληροφορία πίσω στην μονάδα και μπορεί να χτυπήσει έναν στόχο με μεγάλη ακρίβεια. Είναι εκπληκτική ικανότητα“.

Καθώς μέσω της ικανότητος σμηνώσεως, τα drone επικοινωνούν μεταξύ τους, είναι πιο θανατηφόρα επειδή μπορούν να μεγιστοποιήσουν το αποτέλεσμα επιτιθέμενα από διαφορετικές πλευρές. Η τεχνολογία υφίσταται σήμερα, συνεπώς δεν πρόκειται για σενάριο επιστημονικής φαντασίας και η υλοποίηση ενός τέτοιου αναπτυξιακού προγράμματος μπορεί να επιτευχθεί σχετικώς σύντομα.

Killer drones: 8 χρόνια πριν, η ΕΑΒ πρότεινε…

Tags

Related Articles

Back to top button
Close