Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στέλεχος του ΕΤΑ σε άλμα ελευθέρας πτώσεως με ελληνικές διόπτρες νυκτερινής οράσεως

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε σημερινό δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο όμιλος EFA GROUP με θέμα την ανάληψη νέων συμβάσεων από την παγκόσμια αγορά, υπήρχαν δύο ενδιαφέρουσες φωτογραφίες που παρουσίαζαν υλικό νυκτερινού αγώνος που κατασκευάζει η THEON SENSORS (ΘΕΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΕΣ).

Στην μεν μία διακρινόταν στρατιώτης του Καναδικού Στρατού που έφερε μονόκυαλο νυκτερινής οράσεως ARGUS FS. H εταιρεία ανακοίνωσε την εξασφάλιση σχετικής συμβάσεως για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων του Καναδά.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως, ήταν φωτογραφία στελέχους του ΕΤΑ κατά την διάρκεια άλματος ελευθέρας πτώσεως στην ΖΡ Μεγάρων. Στην εν λόγω φωτογραφία, το στέλεχος εμφανίζεται να φορά προσαρμοσμένο επί κράνους δίκυαλο ΝΥΧ της ελληνικής εταιρείας, κατά την διάρκεια δοκιμών. Η εκτέλεση επιχειρησιακών αλμάτων ελευθέρας πτώσεως με τους αλεξιπτωτιστές να φορούν καθ’ όλη την διάρκεια διόπτρες νυκτερινής οράσεως για καλύτερη αντίληψη του χώρου και προσανατολισμό, είναι μία τεχνική που έχει αναπτυχθεί διεθνώς για εφαρμογές στρατιωτικής ελεύθερης πτώσεως.

 

Μέχρι σήμερα, οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στερούνταν δίκυαλων διοπτρών νυκτερινής οράσεως και περιορίζοντο σε μονόκυαλες AN/PVS-14. Οι μονόκυαλες, υστερούν σε εύρος θέας και αίσθηση βάθους σε σχέση με τις δίκυαλες, οι οποίες εξ αυτού του λόγου προσφέρονται περισσότερο για νυκτερινό αγώνα εκ του συστάδην σε περιορισμένους χώρους (CQB).

O ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ (τεύχος 35, Σεπτέμβριος 2018) είχε καταγράψει την δωρεάν προσφορά της εταιρείας προς την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) αριθμού διοπτρών νυκτερινής οράσεως. Η εξέλιξη είχε λάβει χώρα την άνοιξη του 2018. Η πρώτη δημόσια παρουσίαση του υλικού σε χρήση από προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων, έγινε με την ευκαιρία της επιδείξεως στην DV Day της ασκήσεως SALAMIS STORM 2018, στις 6 Ιουνίου 2018.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close