Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Πάντως οι έφεδροι τιμούν την ελληνική συμμετοχή στην Νορμανδία και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μπορεί ο πρόεδρος Τραμπ να έκανε μια ανόητη τοποθέτηση περί της Αποβάσεως στην Νορμανδία το 1944, εξ αφορμής των γεγονότων στην Συρία και τους Κούρδους, αλλά αυτό δεν αλλοιώνει την ιστορική πραγματικότητα. Άλλωστε το σχόλιο στάθηκε αφορμή για πολλούς στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα να… χιουμορίσουν για την “συμμετοχή” της Τουρκίας γενικότερα στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο “πλευρό” των Συμμάχων, βεβαίως…

Εάν όμως εδώ στην Ελλάδα το επίσημο κράτος δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο της Αποβάσεως στην Νορμανδία, η οποία εορτάζεται με λαμπρότητα από τους Συμμάχους, οι συγκεκριμένες εορταστικές εκδηλώσεις και γενικότερα η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδος στην πολεμική προσπάθεια, ζει στις καρδιές πολλών νεωτέρων που υπηρέτησαν απλώς την στρατιωτική τους θητεία. Γι’ αυτούς, η πολεμική δράση των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός συνόρων, αποτελεί πηγή υπερηφάνειας και εμπνεύσεως.

Αυτοί οι έφεδροι λοιπόν, ενδιαφέρονται για τις εκδηλώσεις αυτού του τύπου και όπου μπορούν, συμμετέχουν με δική τους πρωτοβουλία, εκπροσωπώντας ατύπως πλην όμως ουσιαστικώς, την Ελλάδα, πλάι σε αντίστοιχους ξένους συναδέλφους.

Προσφάτως, τον περασμένο Ιούνιο, υπήρξε ελληνική συμμετοχή σε επετειακό άλμα βετεράνων αλεξιπτωτιστών που οργανώθηκε εξ αφορμής της επετείου για την D-DAY. Άλμα αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντος, από το θρυλικό αεροσκάφος τακτικών μεταφορών C-47 Dakota, για να τιμηθούν οι πεσόντες και όσοι συμμετείχαν γενικότερα σε αυτή την ιστορική αναμέτρηση.

Με την στολή και τα διακριτικά των Ελλήνων καταδρομέων του Ιερού Λόχου, η ελληνική σημαία κυμάτισε στην Ζώνη Ρίψεως “Νορμανδία”, πλησίον της Καν. Βεβαίως στην Νορμανδία η ελληνική εκπροσώπηση έπεσε στους ώμους του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο υποστήριξε την απόβαση με τις κορβέτες ΚΡΙΕΖΗΣ και ΤΟΜΠΑΖΗΣ. Αλλά η συμμετοχή εφέδρων αλεξιπτωτιστών, που αναβιώνουν την ιστορική μαζική ρίψη Συμμάχων αλεξιπτωτιστών την βραδιά 5/6 Ιουνίου 1944 στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως OVERLORD, φανερώνει το “πνεύμα μονάδος” και την υπερηφάνεια για τις κοινές ρίζες των Ελλήνων καταδρομέων και αλεξιπτωτιστών που δημιουργήθηκαν σε αυτή την αναμέτρηση, στο πλευρό των Συμμάχων.

Η ελληνική αποστολή ανήκε στην Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Αλεξιπτωτιστών (ΛΕΚΑΛ) Νομού Πιερίας, μέλη της οποίας, συμμετείχαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε άλλες δύο ανάλογες εκδηλώσεις στην Κεντρική Ευρώπη.

Η πρώτη αφορούσε επετειακό άλμα των Βέλγων αλεξιπτωτιστών του SAS, για τα 75 χρόνια από την Επιχείρηση CALIBAN, μια επιχείρηση στο κατεχόμενο Βέλγιο για δολιοφθορές στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπενθυμίζεται ότι ο ελληνικός Ιερός Λόχος απετέλεσε ανάλογο οργανικό τμήμα ξένων, στο αρχικό Σύνταγμα SAS που συγκροτήθηκε στην Βόρειο Αφρική.

Λίγες ημέρες μετά, ακολούθησε συμμετοχή σε επετειακό άλμα για τα 75 χρόνια της Επιχειρήσεως MARKET GARDEN με την επική αναμέτρηση στο Άρνεμ της Ολλανδίας.

Σήμερα, μια άλλη ελληνική αποστολή εφέδρων, αυτή της ΛΕΦΕΔ που συμμετείχε στην άσκηση CAMBRIAN PATROL 2019 στην Ουαλλία, τίμησε με τον δικό της τρόπο, την ελληνική συμμετοχή στον Συμμαχικό αγώνα. Μετά το πέρας της ασκήσεως, ζήτησε και φωτογραφήθηκε εμπρός από μια ιστορική Dakota, βαμμένη με τις χαρακτηριστικές ασπρόμαυρες λωρίδες αναγνωρίσεως (Invasion Stripes) για την γιγαντιαία Επιχείρηση OVERLORD.

Το ιστορικό αεροπλάνο εκτίθεται στο στρατόπεδο του Κόλτσεστερ, έδρα του 13ου Συντάγματος Υποστηρίξεως Αεροπορικής Εφόδου, όπου φιλοξενήθηκε η ελληνική αποστολή. Με αυτό τον απλό τρόπο, αποδόθηκε φόρος τιμής από τους Έλληνες εφέδρους, στους πεσόντες και συμμετέχοντες στην Απόβαση της Νορμανδίας.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close