Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εκπαίδευση Αμερικανών Πεζοναυτών σε καθέλκυση/ περισυλλογή τμήματος μετά λέμβων από υποβρύχιο

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ προ ημερών, παρουσιάζει στιγμιότυπα από συγκεκριμένο αντικείμενο εκπαιδεύσεως τμήματος του Σώματος Πεζοναυτών (USMC) σε συνεργασία με υποβρύχιο, που διεξήχθη στην Ελλάδα στις 26 Μαρτίου.

Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τμήμα της Δύναμης Επιχειρήσεων 61/2 (Task Force 61/2) να πραγματοποιεί εκπαίδευση καθελκύσεως και περισυλλογής από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS GEORGIA (SSGN 729) κλάσεως OHIO. Η TF-61/2 παρέχει προσωρινώς υποστήριξη Διοικήσεως & Ελέγχου (C2) στον διοικητή του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ, για τον συγχρονισμό μονάδων του ναυτικού, του USMC και μέσων που βρίσκονται ήδη στο συγκεκριμένο Θέατρο, στο πλαίσιο της υποστηρίξεως των συμφερόντων ασφαλείας των ΗΠΑ και περιφερειακών συμμάχων ή συνεργαζομένων κρατών.

H εκπαίδευση έλαβε χώρα στην περιοχή της Σούδας και η καθέλκυση και περισυλλογή, αφορούσε ελαστικές λέμβους εφόδου στις οποίες επέβαινε το τμήμα. Από το φωτογραφικό υλικό, προκύπτουν κάποια στοιχεία για τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες, που δοκιμάστηκαν στην εκπαίδευση.

Αρχικώς, με το υποβρύχιο σε ανάδυση, οι δύο λέμβοι διακρίνονται επί του καταστρώματος να πληρώνονται με αέρα κι εν συνεχεία, να ανεβαίνουν από το εσωτερικό, με πτυσσόμενο γερανάκι σε καταπακτή, οι εξωλέμβιοι κινητήρες. Κατόπιν, οι κινητήρες μεταφέρονται από τους πεζοναύτες και προσαρμόζονται στις λέμβους και μία μία, αυτές μεταφέρονται στο πρυμναίο τμήμα που έχει κλίση. Με τους κινητήρες σε υψωμένη θέση για να μην προκληθεί επαφή με το κατάστρωμα, οι λέμβοι καθελκύονται στο νερό, με τους άνδρες να επιβιβάζονται σε αυτές. Σημειώνεται ότι η προπέλα των εξωλέμβιων είναι προστατευμένη από δακτύλιο.

Η περισυλλογή γίνεται από το ίδιο σημείο του υποβρυχίου, με τον πρώτο άνδρα που πηδάει στο κατάστρωμα να τραβάει ένα σχοινί κι όλοι μαζί μετά, να ολοκληρώνουν την μεταφορά. Οι λέμβοι, όταν δεν υπάρχει χρόνος ή δεν είναι σκόπιμο, ασφαλίζονται επί του καταστρώματος φουσκωμένες και με τους εξωλέμβιους προσαρμοσμένους.

Στις φωτογραφίες φαίνεται να δοκιμάζεται και διαδικασία ρυμουλκήσεως των λέμβων από το υποβρύχιο σε κατάδυση. Η διαδικασία εκτελείται με τις λέμβους δεμένες από σκοινί προσαρμοσμένο σε ιστό του υποβρυχίου που εξέχει από την επιφάνεια της θαλάσσης.

Το ασκούμενο προσωπικό φοράει στολές στεγανού τύπου και ειδικά υποδήματα ενώ ορισμένοι φέρουν ειδικές εξαρτύσεις μάχης με ενσωματωμένο σωσίβιο.

Παρόμοιες τακτικές εφάρμοζαν οι Αμφίβιοι Καταδρομείς του Ελληνικού Στρατού μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1970, συνεργαζόμενοι με υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Η συνεργασία εξελισσόταν με τα υποβρύχια αμερικανικής προελεύσεως, που λόγω χώρων μπορούσαν να φιλοξενήσουν ευχερέστερα προσωπικό και υλικά στο εσωτερικό τους.

Η διαρκής δοκιμή διαφόρων τεχνικών και τακτικών με συνδυασμό μέσων, είναι συνήθης πρακτική σε συνεργασίες μεταξύ του Ναυτικού των ΗΠΑ και οργανικών Διοικήσεων της Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM).

Μερικές ημέρες αργότερα, στις 9 Απριλίου, δημοσιοποιήθηκε υλικό από συνεργασία μονάδων της Μονάδος Επιχειρήσεων Ναυτικού Ειδικού Πολέμου Ευρώπης (NSWTU-E), των Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης (NAVEUR) και της 352ας Πτέρυγος Ειδικών Επιχειρήσεων (352 SOW) των ΗΠΑ, στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, αεροσκάφος CV-22B της 352 SOW αιωρήθηκε επάνω από υποβρύχιο σε ανάδυση και προσωπικό μονάδος SEAL, με δύο ελαστικές λέμβους εφόδου σε συσκευασμένη μορφή, καταρριχήθηκε στο κατάστρωμα. Εν συνεχεία και αφού πληρώθηκαν οι λέμβοι ώστε να καταστούν έτοιμες για χρήση, διεξήχθη εκπαίδευση στο αντικείμενο καθελκύσεως – περισυλλογής αμφιβίου τμήματος με λέμβους.

Τέτοιου τύπου εκπαιδεύσεις και συνεργασίες, βελτιώνουν την ετοιμότητα και επιτρέπουν στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων να αξιοποιούν και ναυτικές πλατφόρμες που δεν είναι οργανικές, για μεταφορά κι ανάπτυξη στην περιοχή ενδιαφέροντος, εκμεταλλευόμενες τα στοιχεία της αφάνειας και του αιφνιδιασμού.

“ORION 22”: Συλλογή AirTEP κι άλλες νέες παρουσίες στην DV DAY

Related Articles

Back to top button