Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα νέα Stealth σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων των SEALS επισημάνθηκαν στον Ειρηνικό – Σε αναμονή η ΔΥΚ για τα MK V

Rheinmetall Lynx

Πριν από λίγες ημέρες, φωτογραφίες εμφανίστηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζοντας τα νέα ταχύπλοα Ειδικών Επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν οι SEALS του Αμερικανικού Ναυτικού. Πρόκειται για τα Combatant Craft Medium Mark 1 (ή αλλιώς CCM Mk1) τα οποία επισημάνθηκαν και φωτογραφήθηκαν στις 11 Αυγούστου στις ακτές της Naha στην Ιαπωνία.

Είναι άγνωστο αν πρόκειται για συμμετοχή σε κάποια άσκηση που ολοκληρώθηκε ή ανάπτυξη που αφορούσε επιχειρησιακή δραστηριότητα. Πάντως τα σκάφη διακρίνεται ότι βρίσκονται σε φάση μετακίνησης καθώς φορτώνονται στο αποβατικό πλοίο Harpers Ferry (LCU 2022) που ανήκει στο Στρατό των ΗΠΑ.

Διευκρινίζεται οτι τα CCM Mk1 βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ομάδες (SWCC) Special Boat Teams των SEALS από το 2015 και σύμφωνα με την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων USSOCOM των ΗΠΑ: «Έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχουν πυρά υποστήριξης, διείσδυση και απαγκίστρωση ομάδων Ειδικών Δυνάμεων, επιχειρήσεις αναγνώρισης, εκτέλεσης νηοψιών VBSS (Visit, board, search, and seizure), παράκτια επιτήρηση, αποστολές αντιτρομοκρατίας και αποστολές εξωτερικής – εσωτερικής άμυνας FID (Foreign Internal Defense).

Η τελευταία ίσως αποτελεί το λόγο αποστολής των CCM Mk1 στην Ιαπωνία αν και αυτό παραμένει ένα σενάριο που δεν μπορεί να επαληθευτεί καθώς σπάνια διαρρέουν πληροφορίες για τις δραστηριότητες των SEALS είτε αφορά επιχειρήσεις είτε εκπαιδευτικές δραστηριότητες (όπως άλλωστε έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν σε συνεκπαιδεύσεις SEALS με προσωπικό SOF των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων).

Σε εξέλιξη κοινή συνεκπαίδευση SEAL – MYA – ΔΥΚ

Στα χαρακτηριστικά των CCM Mk1 περιλαμβάνεται ειδικός σχεδιασμός Stealth για  μείωση του ίχνους RCS στα ραντάρ, ενώ μπορούν να μεταφέρουν ικανό αριθμό προσωπικού και φορτίου για την κάλυψη ευρύτατου φάσματος επιχειρησιακών αναγκών.  Επιπλέον τα σκάφη έχουν την ικανότητα αλλαγή διαμόρφωσης αναλόγως της εκάστοτε αποστολής

Το σκάφος είναι κατασκευασμένο από διπλή διάταξη αλουμινίου με αντοχή σε πυρά φορητών όπλων, ενώ διαθέτει κλειστό διαμέρισμα για πλήρωμα και προσωπικό με ειδικά διαμορφωμένο ανοιχτό χώρο καθέλκυσης λέμβων στη πρύμνη. Η σχεδίαση περιλαμβάνει ειδικές διατάξεις για περιορισμό κραδασμών προκειμένου να μειώνεται η κόπωση των επιβαινόντων από το κυματισμό σε μεγάλα ταξίδια ανοιχτής θάλασσας ενώ όπως και τα προγενέστερα Mark V, είναι αερομεταφερόμενα από αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών C-5M Galaxy της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Στον εξοπλισμό του περιλαμβάνονται:

– Παθητικός αισθητήρας CCFLIR (Combatant Craft Forward Looking Infrared (CCFLIR) επί σταθεροποιηούμενου πυργίσκου  με ενσωματωμένο αποστασιόμετρο – καταδείκτη λέιζερ για κατάδειξη στόχων

– GPS

– Σύστημα αναγνώρισης IFF (identification Friend or Foe)

– Ασύρματοι VHF/HF/UHF/FM και δορυφορικές επικοινωνίες SATCOMM

Προβλέψεις υπάρχουν για διαφορετικές διαμορφώσεις οπλισμού όπως

  • Πολυβόλα Μ2 διαμετρήματος .50
  • Πολυβόλα Μ240 διαμετρήματος 7,62mm
  • Βομβιδοβόλα ΜΚ19 διαμετρήματος 40mm
  • Τηλεχειριζόμενος πυργίσκος πολυβόλου .50 στη πλώρη ελεγχόμενος απο το εσωτερικό του σκάφους

Προδιαγραφές CCM Mk1

Πλήρωμα        4 μέλη

Επιβάτες          Πλήρωμα + 19 SEALs + εξοπλισμός αποστολής

Μήκος             60 ft

Βάρος              7750 lbs

Μεγ. Ταχύτητα 50+ knots

Εμβέλεια         400νμ

Σημειώνεται τέλος ότι τα σκάφη αυτά αντικατέστησαν σε υπηρεσία τα Mark V Special Operations Craft (MK V SOC), τέσσερα εκ των οποίων είναι γνωστό ότι θα μεταβιβαστούν στην Ελλάδα από το Ναυτικό των ΗΠΑ για κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών της ΔΥΚ. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα σκάφη θα παραδοθούν κανονικά τον προσεχή Σεπτέμβρη. Εκτιμάται πάντως ότι σύντομα θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες τις οποίες θα σας μεταφέρουμε αμέσως μόλις γίνουν διαθέσιμες.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close