Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Νέα επιχείρηση των SAS στέφεται με επιτυχία στη Συρία

Rheinmetall Lynx

Επιχείρηση εναντίον ισλαμιστών του ISIS πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από άνδρες των SAS στη Συρία. Στην επιχείρηση όπως έγινε γνωστό συμμετείχαν περισσότεροι από 30 καταδρομείς (συμπεριλαμβανομένων και δύο ομάδων ελεύθερων σκοπευτών) ενώ συνέδραμαν και μονάδες του Βρετανικού Στρατού που βρίσκονται ανεπτυγμένες στην περιοχή Αl-Shaafa, η οποία ελέγχεται από δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης (SDF).

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο άμεσης ανταπόδοσης για την επίθεση που έγινε νωρίτερα από ισλαμιστές του ISIS με όλμους, κατά την οποία τραυματίστηκαν 2 άνδρες των SAS. Από τις ελάχιστες πληροφορίες που υπάρχουν, οι SAS καταδίωξαν τους τρομοκράτες οι οποίοι προσπάθησαν να διαφύγουν από την περιοχή της επίθεσης κινούμενοι με οχήματα αλλά δεν τα κατάφεραν.

Στην μάχη που ακολούθησε, οι SAS αντάλλαξαν σφοδρά πυρά με τους τρομοκράτες, εκ των οποίων 8 σκοτώθηκαν επί τόπου.

Το περιστατικό αυτό ανέδειξε τη δράση μονάδας SOF των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γνωστό ότι επιχειρεί στη Συρία και συνεργάζεται με Κούρδους προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυνάμεις του ISIS, στην ρημαγμένη από τον πολυετή πόλεμο επαρχία Αl-Shaafa στη Συρία.

Οι SAS βρίσκονται για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα σε ασυνήθιστα μικρό χρονικό διάστημα μετά το περιστατικό εμπλοκής ενός μέλους των επίλεκτων Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων στο περιστατικό της τρομοκρατικής επίθεσης ισλαμιστών στις 17 Ιανουαρίου, σε ξενοδοχείο στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τρομοκράτες της οργάνωσης Αl-Shabaab στην επιχείρηση των αρχών ασφαλείας της Κένυας, στην οποία συνέδραμε και ένας άνδρας των SAS, που φαίνεται ότι επενέβη μαζί με κενυατικές δυνάμεις.

Ποιος ήταν ο λευκός άνδρας στο Ναϊρόμπι;

Ο άνδρας αυτός των SAS, του οποίου φυσικά η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων «με εντυπωσιακό αριθμό επιβεβαιωμένων θανάτων, που έχει καταφέρει σε εχθρικές δυνάμεις». Η παρουσία του στην αφρικάνική χώρα αφορούσε -σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα- την συμμετοχή του, σε αποστολή Βρετανών στρατιωτικών συμβούλων με σκοπό να εκπαιδεύσουν άνδρες των Κενυατικών Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για μια μονάδα αναγνώρισης Recce του Στρατού της Κένυας, η οποία κινητοποιήθηκε μετά την επίθεση στο ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα ο Βρετανός να τους ακολουθήσει στην επέμβαση.  

Γενικώς πάντως, τα δημοσιεύματα στον βρετανικό Τύπο αμφισβητούνται έντονα ως προς την βασιμότητά τους, λόγω της διαπιστωμένης τάσης να αποδίδονται όλα είτε σε SAS είτε SBS ενώ επισήμως, η βρετανική κυβέρνηση ουδέποτε ανακοινώνει ή διαψεύδει οτιδήποτε, που αφορά τις Ειδικές Δυνάμεις.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close