Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η διαρκής αναβάθμιση του φορητού οπλισμού για τις Ειδικές Δυνάμεις

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το οπτικό υλικό από στιγμιότυπα της πολυεθνικής Άσκησης Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «HERCULES 22», που πραγματοποιήθηκε στην Αίγυπτο, εμφανίστηκε προσωπικό των ελληνικών ομάδων (Ελληνική και Κυπριακή Δημοκρατίες) στο πεδίο βολής με αραβίδες SIG 516 των mm. Η εικόνα δημιούργησε εντυπώσεις αλλά στην πραγματικότητα τα όπλα διατέθηκαν από τους Αιγυπτίους, για την εκτέλεση των αντικειμένων βολών καθώς οι ελληνικές ομάδες είχαν μεταβεί στην Αίγυπτο χωρίς δικό τους οπλισμό. Η πρακτική είναι συνηθισμένη, όταν η μετακίνηση γίνεται με πολιτικές αερογραμμές και όχι στρατιωτικό αεροπλάνο, επειδή οι σχετικές διαδικασίες μεταφοράς του οπλισμού είναι περίπλοκες.

Η αίσθηση πάντως που δημιουργήθηκε περί πιθανότητος προμήθειας νέου φορητού οπλισμού από τις Ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, υπενθύμισε ότι ο φορητός οπλισμός είναι αναγκαίο να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται σχετικώς τακτικά, επειδή πρόκειται για το κύριο “εργαλείο” της δουλειάς του πεζού μαχητού. Ποτέ ο φορητός οπλισμός δεν είναι “αρκετός” στις ειδικές μονάδες αφού η τεχνολογική πρόοδος στον τομέα αυτόν και των παρελκομένων, είναι συνεχής και ταχεία.

Στον ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ καταγράφουμε τις κατά καιρούς εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα, όπως στο τελευταίο τεύχος με το πρόγραμμα αναβαθμίσεως υφισταμένων αραβίδων Μ4 των Ειδικών Δυνάμεων σε Μ4Α1, διαμορφώσεως flat top. Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη στον χώρο των αραβίδων, μετά την αντικατάσταση του M16A2 Carbine (Model 727) του ΕΤΑ με Μ4Α1, μέσα από μια έξυπνη διαδικασία άνευ κόστους, το 2014. Σύντομα πάντως αναμένονται κάποιες εξελίξεις νέων προμηθειών περιορισμένης εκτάσεως τις οποίες θα καταγράψουμε ενώ το μείζον πρόγραμμα (και ίσως το σπουδαιότερο) που αφορά την προμήθεια τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, δεν φαίνεται να έχει σύντομα κατάληξη.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close