Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Με αλεξιπτωτιστές και Chinook η Ελλάδα στην SABER JUNCTION 18

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με μία διμοιρία 18 αλεξιπτωτιστών και ένα ελικόπτερο μεταφορών Chinook, συμμετέχει ο Ελληνικός Στρατός στην μεγάλη πολυεθνική άσκηση SABER JUNCTION 18 η οποία διεξάγεται από τις 4 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στην Γερμανία. Η άσκηση πραγματοποιείται υπό την ηγεσία του Στρατού των ΗΠΑ στα πεδία ασκήσεων Γκράφενβερ και Χόχενφελς της Γερμανίας, με σκοπό την αξιολόγηση της ετοιμότητος της 173ης Αερομεταφερομένης Ταξιαρχίας. Στην άσκηση συμμετέχουν σε υποστηρικτικό ρόλο η Αεροπορία και η Εθνοφρουρά των ΗΠΑ, κυρίως με την διάθεση μεταφορικών μέσων προς εκτέλεση αεραποβατικής επιχειρήσεως για την ταχεία ανάπτυξη αλεξιπτωτιστών αλλά και αεροκινήτων ενεργειών για την κατάληψη αεροδρομίου.

Η ελληνική συμμετοχή είναι αναβαθμισμένη, αφού σε προηγούμενες ανάλογες ασκήσεις περιοριζόταν στην αποστολή μικρού αριθμού στελεχών για την εκτέλεση καθηκόντων επιτελών – παρατηρητών και συνδέσμων. Έχοντας αποσπάσει θετικά σχόλια από την παρουσία αυτή, υπηρεσιακές εισηγήσεις πρότειναν την συμμετοχή στο μέλλον με μεγαλύτερη δύναμη, για την ενεργή συμμετοχή στα σενάρια των ασκήσεων, προς αποκόμιση μεγαλύτερου κέρδους. Έτσι, εφέτος το ΓΕΣ αποφάσισε κι απέστειλε διμοιρία της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών, σε συνδυασμό με ελικόπτερο Chinook του 4ου ΤΕΑΣ, ώστε να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο η ελληνική συμμετοχή, λόγω της διαθέσεως μέσου. Οι Έλληνες αλεξιπτωτιστές θα εκτελέσουν άλμα  ενώ το Chinook θα λάβει μέρος με άλλα συμμαχικά ελικόπτερα σε αεροκίνητες ενέργειες.

Στην SABER JUNCTION 18 συμμετέχουν περίπου 5.500 άνδρες και γυναίκες από μονάδες των παρακάτω χωρών: Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Κόσοβο, Τσεχία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Μεγάλη Βρετανία, Μολδοβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Σκόπια και Τουρκία.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close