Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ βαπτίζει “ΕΚΑΜ” την ΟΕΑ Κρήτης

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά!

Η κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευθεί προεκλογικώς ότι η πρώτη της ενέργεια ως προς την Δημόσια Τάξη, θα ήταν η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ. Ο νέος Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ), έχει άλλα σχέδια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, με προφορικές εντολές του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, ζητήθηκε να κινηθεί άμεσα η διαδικασία για μετανομασία της ΟΕΑ Κρήτης σε ….. ΕΚΑΜ Κρήτης.

ΟΕΑ σημαίνει Ομάδα Ειδικών Αποστολών ενώ ΕΚΑΜ είναι η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι δύο μονάδες δεν έχουν καμμία σχέση μεταξύ τους ενώ η δεύτερη επανδρώνεται με προσωπικό που απαραιτήτως πρέπει να έχει αποφοιτήσει από ένα απαιτητικό σχολείο Επιλογής κι εκπαιδεύσεως, στην διάρκεια του οποίου ελάχιστοι από τους ενδιαφερομένους παραμένουν.

Κατά τις πληροφορίες μας, χωρίς καμμία διαδικασία, η ΟΕΑ Κρήτης απλώς θα “βαπτισθεί” ΕΚΑΜ. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα προκύψει κάποια βελτίωση του επιπέδου ανταποκρίσεως αλλά το υπάρχον προσωπικό που υπηρετεί στην ΟΕΑ, εν μία νυκτί, θα λάβει όλα τα προνόμια που έχει το προσωπικό της ΕΚΑΜ. Αυτά είναι μια ειδική αποζημίωση – επίδομα και η προσμέτρηση του χρόνου υπηρεσίας ως διπλού συντάξιμου χρόνου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αυξημένες συνταξιοδοτικές απολαβές. Για να αποκτήσει όμως το προσωπικό της ΕΚΑΜ αυτά τα προνόμια, όπως και τα στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων, αποφοιτεί από ένα πρόγραμμα Επιλογής κι Εκπαίδευσης που συνιστά σοβαρή πρόκληση για κάθε άνδρα κι εν συνεχεία ακολουθεί απαιτητικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως και υπηρεσίας στην διάρκεια της παραμονής του στην ΕΚΑΜ.

Τώρα, ο νέος Αρχηγός της ΕΛΑΣ, καταργεί τα πάντα και δεν σέβεται την προσπάθεια των συναδέλφων του που μοχθούν για να αποφοιτήσουν επιτυχώς από το Σχολείο της ΕΚΑΜ. Είναι απορίας άξιο, πως προσωπικό το οποίο απλώς σήμερα ανήκει σε μια υπηρεσία, θα λάβει αυτομάτως τα προνόμια προσωπικού που έχει επιλέγει μετά από σχολείο Επιλογής κι Εκπαίδευσης. Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι εφέτος, για πρώτη φορά άλλαξε ο Κανονισμός της ΕΚΑΜ, ο οποίος προβλέπει πλέον αύξηση της διάρκειας του Σχολείου Επιλογής σε 3 μήνες τουλάχιστον! Υπενθυμίζεται ότι κατά το παρελθόν, είχε γίνει προσπάθεια να απορροφηθεί το προσωπικό της ΟΕΑ Κρήτης από την ΕΚΑΜ, πλην όμως το σύνολο του προσωπικού είχε κοπεί στο σχετικό σχολείο Επιλογής που είχε λειτουργήσει αποκλειστικώς και μόνο γι’ αυτό τον σκοπό. 

Όντως στην ΟΕΑ Κρήτης υπηρετεί και προσωπικό που έχει προϋπηρεσία στην ΕΚΑΜ αλλά αυτό συμβαίνει και σε ΟΠΚΕ άλλων επαρχιακών πόλεων. Με την ίδια λογική, και οι ΟΠΚΕ Πατρών, Καρπενησίου κ.λπ. θα μπορούσαν να “βαπτιστούν” ΕΚΑΜ και να απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια.

Διευκρινίζεται εδώ ότι είναι άλλο να διέρχεται ένα στέλεχος ολόκληρο το πρόγραμμα Επιλογής της ΕΚΑΜ και άλλο να δοκιμασθεί μεμονωμένως και αποσπασματικώς οποιοσδήποτε αστυνομικός, στο πρόγραμμα αξιολογήσεως της φυσικής κατάστασης στο οποίο υποβάλλονται σε ετήσια βάση τα στελέχη της ΕΚΑΜ. Το ότι κάποιος μπορεί να πιάνει χρόνους σε αθλητικές δραστηριότητες, δεν τον κατατάσσει αυτομάτως και επιτυχόντα ενός σχολείου με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, από το οποίο έχει απορριφθεί.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την καταγωγή του Αρχηγού από την Κρήτη, φανερώνουν όχι απλώς ανεύθυνη προχειρότητα αλλά και το “πονηρό του πράγματος”. Άλλωστε είναι ενδεικτικό ότι όλα εξελίσσονται με μεγάλη ταχύτητα, εν μέσω θερινής ραστώνης. Τυχαίο ίσως, ότι ο διοικητής της ΕΚΑΜ, ο οποίος θα μπορούσε ενδεχομένως να ερωτηθεί ώστε να καταθέσει την γνώμη του, τελεί σε καλοκαιρινή άδεια…

Επί της ουσίας, η κίνηση του Αρχηγού είναι παράνομη, διότι παραβιάζει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το οποίο υπεγράφη προ ολίγων μηνών μόνο από τον Προκόπη Παυλόπουλο, στο οποίο αναφέρονται ρητώς οι προϋποθέσεις εντάξεως του προσωπικού στην ΕΚΑΜ, δηλαδή η αποφοίτηση από το σχετικό σχολείο. Το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα έχει υψηλή διαβάθμιση, λόγω της ευαισθησίας του θέματος που αφορά. Δεν είναι αυτό εν γνώσει του Αρχηγού; Τελικώς οι συντάκτες του εν λόγω Προεδρικού Διατάγματος φαίνεται ότι δεν είχαν σκεφθεί το ενδεχόμενο να βαπτίζονται ΕΚΑΜ κατά το δοκούν, όποιες μονάδες επιθυμεί η ηγεσία…

Η πρωτοβουλία του Αρχηγού της ΕΛΑΣ εγείρει ερωτηματικά που έχουν σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις. Άραγε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ενήμερος; Ο δε πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Κρήτη, μπορεί να θεωρηθεί από κάποιον κακοπροαίρετο, ότι είναι ο “ηθικός αυτουργός”, γι’ αυτή την σκανδαλώδη κατάσταση που αρχίζει να εξελίσσεται. 

Αξιολογώντας την περίπτωση, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκτίθεται σοβαρά. Μόλις μερικές εβδομάδες μετά την επιλογή για Αρχηγό της ΕΛΑΣ ενός αξιωματικού που αναδείχθηκε στα ανώτατα αξιώματα επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (προκειμένου να αποδείξει η κυβέρνηση της ΝΔ ότι είναι θεσμική και δεν έχει ρεβανσιστικές προθέσεις) έχουμε ένα μοναδικό “δείγμα γραφής” για την γενικότερη αντίληψη περί αξιοκρατίας και “ποιότητα” του νέου Αρχηγού.

Η νέα γκρι επιχειρησιακή εμφάνιση της ΕΚΑΜ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close