Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τον Απρίλιο στην Ελλάδα τα Mk V – Οι ονομασίες τους

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εντός Απριλίου αναμένεται η άφιξη στην Ελλάδα των 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου τύπου Mk V που έχουν παραχωρηθεί δωρεάν από τις ΗΠΑ ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (Excess Defense Article). Για την σχετική απόφαση το Ναυτικό των ΗΠΑ είχε αποστείλει επιστολή στο ΥΠΕΘΑ στις 8 Ιανουαρίου 2018, για να ακολουθήσει η υπογραφή της LOA GR-P-SCI. Βάσει αυτής, η Ελλάδα επιβαρύνεται με την δαπάνη των εργασιών προετοιμασίας και μεταφοράς των σκαφών, ύψους 765.085 $ ενώ το ΓΕΝ προέβη σε μειοδοτικό διαγωνισμό για την μεταφορά των σκαφών και υποστηρικτικού υλικού αυτών (φορτηγό ρυμουλκήσεως, πλατφόρμα και βάθρο μεταφοράς για μετακινήσεις στην στεριά) από τον Ναυτικό Σταθμό Κορονάντο στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, ύψους 990.000 € άνευ ΦΠΑ.

Με σχετική απόφαση του ΣΑΓΕ στις 19 Δεκεμβρίου 2019, τα σκάφη θα λάβουν τις ονομασίες ΑΙΟΛΟΣ (Ρ 62), ΑΣΤΡΑΠΗ (Ρ63), ΕΣΠΕΡΟΣ (Ρ64) και ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ (Ρ65) που παλαιότερα έφεραν τορπιλάκατοι διαφόρων τύπων. Τα Mk V χαρακτηρίζονται από το Πολεμικό Ναυτικό ως Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ).

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ένταξη των σκαφών στον Στόλο, στο δυναμικό της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Ωστόσο, θα απαιτηθούν εργασίες για τον εξοπλισμό τους με ηλεκτρονικό εξοπλισμό αποστολής και όπλα, προκειμένου να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα περατωθεί το 2021. Από αυτή την άποψη, τα Mk V θα αποτελούν μονάδες προσφερόμενες για “παρεμβάσεις” από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού, όπως επί παραδείγματι με την υιοθέτηση λύσεων που μπορεί να προσφέρει η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία στους τομείς των τακτικών συστημάτων, των επικοινωνιών και των αισθητήρων.

Αρχές του 2020 καταφθάνουν τα σκάφη MkV στην Ελλάδα

ΥΓ: Αν δείτε την είδηση αυτούσια σε άλλη ιστοσελίδα χωρίς αναφορά του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ ως πηγή, αξιολογήστε την σοβαρότητά της και μην την εμπιστεύεστε για ενημέρωση.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close