Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μυστήριο με το S-92 που εκκένωσε απώλειες Αμερικανών στη Μανμπίτζ

Άγνωστη παραμένει η προέλευση του ελικοπτέρου Sikorsky S-92 το οποίο εμφανίστηκε για την εκκένωση απωλειών Αμερικανών στρατιωτών μετά την βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιανουαρίου στην πόλη Μανμπίτζ της Συρίας.

Το «μυστηριώδες» S-92 το οποίο καταγράφτηκε σε βίντεο από κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων που βρέθηκαν κοντά στο σημείο της επίθεσης, πραγματοποίησε αιώρηση πάνω από πολυσύχναστο σημείο της πόλης. Κατόπιν προσγειώθηκε για λίγα λεπτά σε μια ανοιχτή έκταση προκειμένου να παραλάβει νεκρούς και τραυματίες και εν συνεχεία απογειώθηκε και αποχώρησε από την περιοχή.

Στο ελικόπτερο δεν διακρίνονται εθνόσημα ή άλλα διακριτικά που θα μπορούσαν να προσφέρουν μια σαφή ένδειξη για την προέλευσή του, αν και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι ανήκει σε κλιμάκιο που υποστηρίζει Ειδικές Επιχειρήσεις.

Συνολικά πέντε Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση που είχε αποτέλεσμα την απώλεια ζωής 20 ανθρώπων. Νωρίτερα, ο συνασπισμός εναντίον του Ισλαμικού Κράτους υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανέφερε με tweet του ότι “μέλη των Ενόπλων Δυνάμεωμ των ΗΠΑ σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε στη βόρεια Συρία“.

S-92… «αγνώστου ταυτότητος»

Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων υποστηρίζονται από ελικόπτερα MH-47G Chinook, MH-60Κ Blackhawk και ΟΗ/ΑΗ-6 Little Birds του 160ού Συντάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας Στρατού (160 SOAR) καθώς και κατά περίπτωση από ελικόπτερα Blackhawk, Seahawk, Pavehawk, Chinook και Sea Stallion του Στρατού, του Ναυτικού και των Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Η εμφάνιση του S-92 σε αυτή τη περιοχή της Συρίας επιβεβαιώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη Ειδικές Επιχειρήσεις από επίλεκτες μονάδες SOF των ΗΠΑ ενώ αποκαλύπτει την επιχειρησιακή χρήση του τύπου για αποστολές μεταφοράς και εκκένωσης προσωπικού Ειδικών Δυνάμεων.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε στο σημείο αυτό ότι το S-92 επισήμως δεν έχει ενταχθεί σε υπηρεσία με καμία μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ – πλην της μονάδας των Πεζοναυτών που έχει αναλάβει τις προεδρικές μετακινήσεις με την ειδικά διασκευασμένη έκδοση VH-92. Βεβαίως το ελικόπτερο που φαίνεται στο βίντεο προφανώς και δεν ανήκει σε αυτή την έκδοση αλλά πιθανότατα πρόκειται για την στρατιωτική έκδοση H-92

Σημειώνεται ότι το S-92 που αναλογεί από πλευράς διαστάσεων και επιδόσεων με το ευρωπαϊκό ΝΗ-90, χρησιμοποιείται από αρκετούς πολιτικούς χρήστες σε διάφορες χώρες. Η στρατιωτική έκδοση H-92 Superhawk συμμετείχε στο διαγωνισμό CSAR-X για το νέο ελικόπτερο Έρευνας & Διάσωσης Μάχης που ξεκίνησε το 2006 ενώ επιδείχτηκε στους Πεζοναύτες και την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Διαθέτει τους πιο ισχυρούς κινητήρες GE CT7-8C, ισχύος 3,070 shp (2,290 kW) έκαστος και σε αντίθεση με το πολιτικό S-92 διαθέτει ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης FBW, περισσότερες θέσεις, ικανότητα υποδοχής φορείων, εφεδρική δεξαμενή καυσίμου και εξοπλισμό SAR. Τον Ιούλιο του 2004 το H-92 Superhawk επιλέχτηκε από το Καναδά για το πρόγραμμα Maritime Helicopter Programme (MHP) και με την ονομασία CH-148 Cyclone αποκτήθηκε σε 28 μονάδες.

Κατά πάσα πιθανότητα το ελικόπτερο που εθεάθη στην πόλη Μανμπίτζ της Συρίας, ανήκει σε αυτήν την έκδοση η οποία, είτε είναι ενταγμένη σε υπηρεσία σε κάποια μονάδα της Αεροπορίας Στρατού με αποστολή την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων, είτε πρόκειται για μισθωμένο εναέριο μέσο από την πολιτική αγορά που εξυπηρετεί κεκαλυμμένες επιχειρήσεις μυστικών υπηρεσιών.

Θεάσεις και σε άλλες περιοχές

Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση αυτή επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν τύποι εναέριων μέσων που χρησιμοποιούνται “σιωπηλά” από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ χωρίς να είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό. Τα άγνωστα S-92 έχουν επισημανθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στη Βόρειο Συρία και συγκεκριμένα στο Κομπάνι αλλά και πριν από 20 περίπου μήνες στη βάση Camp Lemonnier στο Τζιμπουτί που χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα ελικόπτερα δεν διαθέτουν διακριτικά ενώ είναι εφοδιασμένα με επιπλέον κεραίες επικοινωνιών και σύστημα αυτοπροστασίας καθώς και βαρούλκο. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο σε ποιόν ακριβώς φορέα ανήκουν αυτά τα ελικόπτερα και ποιος είναι ο σκοπός τους.

Οι υπόνοιες ότι ανήκουν σε κάποια περιφερειακή κυβέρνηση όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Μπαχρέιν ή το Κουβέιτ, δεν φαίνεται ότι ευσταθούν αν και οι χώρες αυτές διαθέτουν το συγκεκριμένο τύπο ελικοπτέρου αλλά με άλλη βαφή και εξοπλισμό, για διάφορες αποστολές.

Περισσότερο πιθανό είναι ότι τα “γκρι” S-92 ή H-92 να ανήκουν στο State Department, τη CIA ή κάποια άλλη αμερικανική υπηρεσία. Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (US Special Operations Command) θα μπορούσε επίσης να είναι ο χρήστης που τα έχει στη διάθεσή του. Αν και όπως είναι ευρέως γνωστό ότι υπάρχουν ήδη αρκετά άλλα εξειδικευμένα πτητικά μέσα για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών των επίλεκτων μονάδων SOF.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close