Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο εκτοξευτής πολλαπλών χρήσεων σε υπηρεσία με τις Γερμανικές Ειδικές Δυνάμεις

Οι Ειδικές Δυνάμεις της Γερμανίας, στρατού ξηράς και ναυτικού, παρέλαβαν ένα νέο φορητό όπλο υποστηρίξεως, τον εκτοξευτή πολλαπλών χρήσεων μακράς ακτίνος RGW-90 LRMR της Dynamit Nobel Defence που φέρει σκοπευτικό ελέγχου πυρός της Hensoldt.

Το όπλο και το σκοπευτικό σύστημα αναπτύχθηκαν σε στενή συνεργασία με τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο εκτοξευτής βάλει πυρομαχικά με προγραμματιζόμενο πυροσωλήνα στην κεφαλή μάχης και το προσθαφαιρούμενο σκοπευτικό σύστημα ενσωματώνει υπολογιστή βαλλιστικών δεδομένων και αποστασιόμετρο λέιζερ ενώ παρέχει μεγέθυνση x5,5. Το σκοπευτικό επιτρέπει στον σκοπευτή να μετράει με ακρίβεια την απόσταση του στόχου και αφού ο υπολογιστής βαλλιστικών δεδομένων δώσει την κλίση και την προσκόπευση, εμφανίζεται ένα ηλεκτρονικό σήμα στην μικρο-οθόνη του σκοπευτικού. Επί του σκοπευτικού δύναται να προσαρμοστεί διόπτρα νυκτερινής σκοπεύσεως.

Το όπλο έχει αποτελεσματικό βεληνεκές 1.200 μέτρων και είναι κατάλληλο για καταστροφή μη θωρακισμένων στόχων, ελαφρών θωρακισμένων οχημάτων, οχυρώσεων και στόχων υπό κάλυψη. Η βελτίωση που προσφέρει σε σχέση με τα προγενέστερα μοντέλα της σειράς RGW-90, είναι το πολύ υψηλό ποσοστό επιτυχίας πρώτης βολής σε μεγάλες αποστάσεις, χάρη στο εξελιγμένο σύστημα βολής. Σημειώνεται ότι το βεληνεκές των προγενέστερων μοντέλων ανέρχεται σε άνω των 300 μέτρων, δηλαδή εξασφαλίζει τυπικές αποστάσεις εμπλοκής για την κατηγορία όπλων με συνήθη σκοπευτικά, στην ουσία διόπτρες μικρής μεγεθύνσεως. Σοβαρό τακτικό πλεονέκτημα του όπλου παραμένει το ότι μπορεί να ανοίξει πυρ από κλειστούς χώρους, όπως όλα τα όπλα της σειράς.

Ο εκτοξευτής είναι διαμετρήματος 90 χλστ., έχει βάρος 8,9 κιλά και 11 κιλά με το σκοπευτικό σύστημα ενώ το μήκος ανέρχεται σε 99 εκ.

 

Related Articles

Back to top button
Close