Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ισραηλινό σκοπευτικό αντι-drone δοκιμάζουν Αμερικανοί στην Συρία

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Αμυντική Υπηρεσία Διανομής Οπτικών Πληροφοριών των ΗΠΑ αποδέσμευσε προσφάτως φωτογραφικό υλικό με στελέχη των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) στην βάση al Tanf στην νότιο Συρία, που χρησιμοποιούν το σκοπευτικό σύστημα SMASH 2000 προσαρμοσμένο επί αραβίδος Μ4Α1. Το αμερικανικό φυλάκιο στο al Tanf βρίσκεται πλησίον των συνόρων με Ιράκ και Ιορδανία και χρησιμοποιείται από τις αμερικανικές δυνάμεις για την εκπαίδευση ντόπιων μαχητών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τα στελέχη της Διακλαδικής Δυνάμεως SOF συμμετέχουν στην Επιχείρηση INHERENT RESOLVE και στις εν λόγω φωτογραφίες εμφανίζονται να εκπαιδεύονται στην χρήση του συγκεκριμένου σκοπευτικού συστήματος που είναι ισραηλινής προελεύσεως και προφανώς δοκιμάζεται από τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί στις 30 Μαΐου. Τα στελέχη εκτελούν βολές σε στόχους στο πεδίο βολής αλλά και σε έναν κουτί που κρέμεται κάτω από ένα μικρό drone.

Το σύστημα SMASH 2000 προορίζεται για την διευκόλυνση της εξουδετερώσεως κινούμενων στόχων με ακρίβεια και ειδικότερα μικρών drone που συνιστούν όλο και πιο συχνά απειλή για αμερικανικά τμήματα πεζικού τα τελευταία έτη. Για τον λόγο αυτόν έχουν αποκτηθεί διάφορα συστήματα εξουδετερώσεως drone κι έχουν χορηγηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται ανεπτυγμένες σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν κ.λπ. Το SMASH 2000 προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε φορητό όπλο, από τυφέκιο μέχρι πολυβόλο.

To SMASH 2000 αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Smart Shooter, που ιδρύθηκε από πρώην εργαζομένους στην Rafael Advanced Defense Systems και αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες, συνδυάζοντας απλές συσκευές (hardware) με προηγμένο λογισμικό επεξεργασίας εικόνας. Το σύστημα επιτρέπει ακριβές πυρ με το χρησιμοποιούμενο όπλο, επιτυγχάνοντας πλήγμα με την πρώτη βολή. Το σύστημα χρησιμοποιείται εδώ και αρκετούς μήνες από τις ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούν στα σύνορα με την Γάζα, έχοντας εξουδετερώσει drone και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς με μπαλόνια, που εξαπολύουν Παλαιστίνιοι.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close