Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το Διοικητήριο της ΜΑΕΕ εγκαινίασε ο Α/ΓΕΕΘΑ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα βήμα ακόμη πιο κοντά στην επίτευξη των τεθέντων στόχων, σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ, έγινε με τα εγκαίνια του νέου Διοικητηρίου της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Σημειώνεται ότι το Διοικητήριο διαθέτει αξιόλογες υποδομές ενώ είναι διασυνδεδεμένο με το Σύστημα Συλλογής & Εκμεταλλεύσεως Πληροφοριών Πεδίου Μάχης (BICES) του ΝΑΤΟ. Με αυτό, υποστηρίζονται εργασίες αναλύσεως απειλών, εισηγήσεις στόχων, ενδείξεις και προειδοποιήσεις, μέσω πληροφοριών συσχετισμένων, σχεδόν πραγματικού χρόνου και σχετιζόμενες με καταστάσεις και δομές δυνάμεων.

Από το 2017, η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση έναντι της Συμμαχίας, να διαθέσει από 1ης Ιανουαρίου 2024 μία Διμοιρία Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (Special Operations Air Task Unit) μέσω της ΜΑΕΕ. Για να επιτευχθεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η διαθεσιμότητα των 2 ελικοπτέρων Chinook και 4 ΝΗ-90 Eιδικών Αποστολών, που προορίζονται για την ΜΑΕΕ.

Σχετική δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ που αναφέρθηκε στην εξέλιξη, είχε ως εξής:

Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος εγκαινίασε το νέο Διοικητήριο της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) στο Στρατόπεδο «ΛΓΟΣ (ΠΒ) ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΛΑΠΟΡΤΑΣ» στην Πάχη Μεγάρων, με το οποίο ενισχύονται οι δυνατότητες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ σε όλο το εύρος της εκτέλεσης της αποστολής της

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς και ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και στο πολυσύνθετο εύρος αποστολών και υποχρεώσεων στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί το επιτελείο της ΜΑΕΕ σε εθνικό και διασυμμαχικό πλαίσιο.

Επεσήμανε επίσης την γενικότερη καταξίωση και αποδοχή που απολαμβάνουν οι Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων της Χώρας μας σε διεθνές επίπεδο με την συμμετοχή τους και τις εξαίρετες επιδόσεις τους σε ασκήσεις, συνεκπαιδεύσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες με φίλους, εταίρους και συμμάχους. Επιπρόσθετα, τόνισε τον ρόλο της ΜΑΕΕ ως προς την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΔΕΠ, η οποία διαθέτοντας οργανικό αεροπορικό βραχίονα μπορεί να σχεδιάσει και να εκτελέσει Ειδικές Επιχειρήσεις σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα.

Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του και απευθυνόμενος στον Διοικητή και τα στελέχη της Μοίρας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τους εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προτρέποντάς τους να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν με την ίδια αφοσίωση την εκτέλεση της αποστολής τους. Επίσης και απευθυνόμενος στο σύνολο των εμπλεκομένων με την ανέγερση του νέου Διοικητηρίου, τους συνεχάρη για την ταχεία ολοκλήρωση αυτού του πολύ σημαντικού έργου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε:

«Κυρίες και Κύριοι,

Με μεγάλη ικανοποίηση εγκαινιάζουμε σήμερα το Διοικητήριο της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, και βάζουμε ένα ακόμα λιθαράκι στην υλοποίηση του οράματός μας για την δημιουργία Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων αντάξιων της Ιστορίας και της Παράδοσης των Ειδικών Δυνάμεων της Πατρίδας μας.

Το νέο διοικητήριο της Μοίρας θα φιλοξενεί το επιτελείο της Μονάδας, η οποία καλείται να ανταποκριθεί σε ένα πολυσύνθετο εύρος αποστολών τόσο σε εθνικό όπως και σε ότι αφορά στις υποχρεώσεις της Χώρας μας έναντι της συμμαχικής στοχοθεσίας.

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου στην σύντομη πορεία της από την σύσταση της τον Απρίλιο του περασμένου έτους μέχρι σήμερα προχωράει με γοργά βήματα προς την καταξίωση. Μία καταξίωση που αποκτάται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από τη συμμετοχή της σε ασκήσεις και επιχειρησιακές δραστηριότητες με φίλους, εταίρους και συμμάχους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αξιολόγηση τμημάτων της ΔΕΠ με άριστα αποτελέσματα από την Συμμαχία, όπως και η άσκηση ΩΡΙΩΝ που έχει καταστεί πλέον διεθνής πόλος έλξης για τις πλέον επίλεκτες δυνάμεις στο χώρο των Ειδικών Επιχειρήσεων.

Το παζλ έρχεται να συμπληρώσει η Μοίρα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία πολλαπλασιάζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της ΔΕΠ, ως ο αεροπορικός βραχίονάς της που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι για την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων. Ειδικότερα, η Μονάδα αυτή ήδη λειτουργεί κάτω από τα πιο σύγχρονα πρότυπα οργάνωσης και υλοποιεί την διακλαδικότητα κατ’ εξοχήν στελεχωμένη με προσωπικό όλων των Κλάδων και φυσικά με την εκπαίδευση στα Σχολεία Μετεκπαίδευσης Χειριστών Ελικοπτέρων NH-90. Και με αυτό τον τρόπο αυξάνουμε κατακόρυφα τις δυνατότητές μας στη σχεδίαση και διεξαγωγή Ειδικών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα.

Το επιτελείο της Μοίρας που από σήμερα και επίσημα πλέον θα στεγάζεται στο νέο «σπίτι του», αποκτά πλέον τις τις προϋποθέσεις για την βέλτιστη επιτελική λειτουργία του που θα συντελέσει τελικά στην επιτυχή εκτέλεση της αποστολής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου. Η δε δημιουργία του νέου Διοικητηρίου εντάσσεται στη διαρκή επιδίωξη του ΓΕΕΘΑ για τη διαρκή αναβάθμιση των υποδομών μας.

Κυρίες και Κύριοι,

Αναγνωρίζω την προσωπική δουλειά και προσπάθεια που κατεβλήθη από το προσωπικό της Μοίρας για την ολοκλήρωση του Διοικητηρίου. Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και είμαι υπερήφανος για αυτά που έχετε καταφέρει σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Όμως οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και μας υποχρεώνουν να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την προσπάθειά μας. Γι’ αυτό και σας προτρέπω να συνεχίσετε με ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση και θέληση την εκτέλεση της αποστολής σας, που θα μας επιτρέψει υπό τις επιταγές του «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ» να κάνουμε ένα ακόμα «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ» για την υπεράσπιση της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας!

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του Διοικητηρίου της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Σας ευχαριστώ πολύ».

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ PODCAST #010 Οι πρώτες επιχειρήσεις του Ιερού Λόχου – Τυνησία 1943

Tags

Related Articles

Back to top button
Close