Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επίσκεψη διοικητού του NSHQ στην ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Την Πέμπτη 8 και την Παρασκευή 9 Ιουλίου, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ ο Εκτελών χρέη (Acting) Διοικητή του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ) Ταξίαρχος Rob Stephenson. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ, τον Επιτελάρχη ΓΕΕΘΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Φασούλα καθώς και με τον Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Ο Βρετανός αξιωματικός που αντικαθιστά προσωρινώς Αμερικανό αξιωματικό, είναι ιδιαίτερα ένθερμος στις πρωτοβουλίες και θέσεις που αναπτύσσει η Ελλάδα γύρω από τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και η πρωτοβουλία της Ελλάδας για τη δημιουργία Συνθετης Τμηματικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Combosite Special Operations Component Command – CSOCC) από κοινού με άλλα Βαλκανικά κράτη, καθώς και η σύσταση σχολείων ειδικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα με τη συμμετοχή εκπαιδευόμενων από άλλες χώρες.

Επιπρόσθετα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στον ηγετικό ρόλο που έχει αναλάβει η Ελλάδα σε πολυεθνικά σχήματα συνεργασίας που αναπτύσσει με χώρες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής NSHQ εξήρε τον ρόλο και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας, εκφράζοντας το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του στις δράσεις που έχει αναλάβει η ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ ενώ διαπίστωσε την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, ως πολλαπλασιαστή ισχύος.

Επιπλέον των ανωτέρω, ανέλυσε τον οδικό χάρτη που ακολουθεί το NSHQ για την προσαρμογή του στις νέες απειλές, όπως διαμορφώνονται από το σύγχρονο πολυδιάστατο περιβάλλον ασφαλείας, και αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα σε αυτόν. Κυριότερη διαφοροποίηση που βρίσκεται υπό εξέταση, αφορά την αντίληψη γύρω από τις λεγόμενες Δυνάμεις Ανταποκρίσεως ΝΑΤΟ (NRF) που πρόκειται να γνωρίσει τροποποιήσεις.

Τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού Steyr SSG M1 προμηθεύτηκαν οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close