Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Για αεροσκάφη “Ένοπλης Επιβλέψεως” ενδιαφέρεται η SOCOM

Rheinmetall Lynx

Aπό Σάββας Δ. Βλάσσης

Μεταξύ 4-5 Μαρτίου, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) των ΗΠΑ πρόκειται να ενημερωθεί από εταιρείες για προτάσεις σχετικώς με την εκπεφρασμένη επιχειρησιακή απαίτηση προμήθειας 75 αεροσκαφών “Ένοπλης Επιβλέψεως” (Armed Overwatch), ένα πρόγραμμα ανεξάρτητο από το πειραματικό πρόγραμμα αεροσκαφών ελαφράς κρούσεως (Light Attack) που προωθεί η Αεροπορία (USAF). To πρόγραμμα αποβλέπει “στην παροχή των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων αναπτυσσομένων και διατηρήσιμων επανδρωμένων συστημάτων αεροσκάφους”, που θα χρησιμοποιούνται για Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη, προσβολές ακριβείας και αποστολές Πληροφοριών, Επιτηρήσεως & Αναγνωρίσεως (ISR) υπέρ των SOF, “σε απλά και επιτρεπτά περιβάλλοντα”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικώς σχετική ανακοίνωση στις 3 Φεβρουαρίου.

Στις 14 Φεβρουαρίου, η SOCOM σκοπεύει να καταθέσει πρόταση σχεδίου Συναλλαγής Άλλης Αρχής, μια διαδικασία η οποία επιτρέπει την επίδειξη προτάσεων πρωτοτύπων εκτός των κανονικών διαδικασιών έρευνας και αναπτύξεως πρωτοτύπων. Η σύμβαση που αναμένεται να ανατεθεί, αναμένεται να αφορά συνολικώς 75 αεροσκάφη σε περίοδο πενταετίας με προαίρεση διετούς επεκτάσεως.

Το πρόγραμμα αποβλέπει στην κάλυψη πιεστικής επιχειρησιακής απαιτήσεως για περισσότερο αεροπορική υποστήριξη – προστασία των SOF. Η USAF ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2019 ότι σχεδιάζει να προμηθευτεί μικρούς αριθμούς αεροσκαφών ΑΤ-6 και Α-29, στο πλαίσιο του πειράματος Ελαφράς Κρούσεως. Εξ αυτών, τα ΑΤ-6 θα μεταβιβαστούν στην Διοίκηση Αεροπορικής Μάχης (Air Combat) με σκοπό την ανάπτυξη τακτικών ενώ η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας (AFSOC) θα παραλάβει τα Α-29, προκειμένου να καταρτίσει πρόγραμμα εκπαιδευτών χειριστών για στελέχη που αναλαμβάνουν την εκπαίδευση ξένων συναδέλφων.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close