Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η επιχείρηση συνοδείας αμερικανικών C-130J από μαχητικά της ΠΑ στο Αν. Αιγαίο

Μικτές αεροπορικές επιχειρήσεις που περιλάμβαναν μεταξύ άλλων και εκκένωση απωλειών από προκεχωρημένη βάση, σε συνδυασμό με μεταφορές και ρίψη φορτίων και προσωπικού, περιλάμβανε η άσκηση “STOLEN CERBERUS VI” η οποία διεξάγεται σε ετήσια βάση από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) σε συνεργασία με τις δυνάμεις Ευρώπης της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAFE). Στόχος είναι η επέκταση διαλειτουργικότητας αλλά και ικανοτήτων αερομεταφοράς, που επιτυγχάνονται μέσα από την εκτέλεση ρεαλιστικών σεναρίων, τα οποία εφέτος περιλάμβαναν και συμμετοχή μαχητικών της ΠΑ.

Η άφιξη στις αρχές του μήνα τεσσάρων μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J Super Hercules της 37 Airlift Squadron που ανήκει στην 86 Airlift Wing (με έδρα την αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία) μαζί με δύο μεταγωγικά ειδικών επιχειρήσεων ΜC-130J Commando II που ανήκουν στην 67 Special Operations Squadron της 352 Special Operations Group (με έδρα τη βάση  RAF Mildenhall στη Βρετανία), σηματοδότησε την έναρξη της έκτης κατά σειρά συνεργασίας της USAF με την ΠΑ στο πλαίσιο της άσκησης “STOLEN CERBERUS” για το 2019.

Συνολικά περίπου 150 χειριστές, πληρώματα, μηχανικοί και υπόλογοι, αποτελούσαν το κλιμάκιο της 86 Airlift Wing που συνεργάστηκε με Έλληνες συναδέλφους τους από την 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, την 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού.

Stolen Cerberus VI – Άρχισαν οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων από C-130J της USAFE

Στο καθαρά επιχειρησιακό σκέλος τα ιπτάμενα πληρώματα των C-130J της 37 Airlift Squadron συνεργάστηκαν με διασώστες μάχης της 31ης ΜΕΕΔ αλλά και προσωπικό μονάδων Ειδικών Δυνάμεων του ΕΣ, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν άλματα από τα αμερικανικά αεροσκάφη τόσο πάνω από ξηρά όσο και θάλασσα!

Σενάριο Aeromedical evac στο Ανατολικό Αιγαίο

Οι αεραποβατικές επιχειρήσεις όπως αυτές που πραγματοποίησαν τα αμερικανικά C-130J με τους Έλληνες Διασώστες Μάχης της 31ης ΜΕΕΔ, αφορούν συνδυασμένες ενέργειες για την από αέρος μεταφορά τμημάτων στην περιοχή ενδιαφέροντος. Οι εμπλεκόμενες στην επιχείρηση δυνάμεις μπορεί να είναι συνδυασμός αερομεταφερόμενων ή αεροκίνητων δυνάμεων ενώ ο τύπος των μεταγωγικών αεροσκαφών εξαρτάται από την αποστολή και την απόσταση.

Σε κάθε περίπτωση, επιχειρήσεις αυτής της μορφής μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο υπό συνθήκες καθολικής ή συγκεκριμένα χρονικής – τοπικής αεροπορικής υπεροχής και βασίζονται σε λήψη σειράς μέτρων ασφαλείας για την επίτευξη αιφνιδιασμού. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάστηκε και η συμμετοχή μαχητικών της ΠΑ που συμμετείχαν σε συγκεκριμένη φάση της άσκησης, η οποία περιλάμβανε εκκένωση απωλειών από προκεχωρημένη βάση επιχειρήσεων.

 

Στην αποστολή Aeromedical Evacuation, συμμετείχαν ένα C-130H Hercules της 356 ΜΤΜ μαζί με δύο C-130J Super Hercules. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, το ένα αμερικανικό C-130J μετέφερε τραυματία, ο οποίος παρελήφθη από πρόχειρο διάδρομο στην περιοχή διεξαγωγής επιχειρήσεων και μεταφέρθηκε σε προκεχωρημένη βάση. Από εκεί έγινε η μετεπιβίβασή του στο C-130H της ΠΑ με σκοπό να μεταφερθεί σε νοσοκομείο όπου είναι δυνατή η οργανωμένη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Στόχος είναι η ταχεία εκκένωση του τραυματία στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επιβίωσής του. Παράλληλα, στη φάση μεταφοράς από το ένα αεροσκάφος στο άλλο, προβλεπόταν και εκδήλωση εχθρικής απειλής στο έδαφος, η οποία αντιμετωπίστηκε από τους Διασώστες Μάχης της 31ης ΜΕΕΔ.

Πρόκειται για σενάρια που προέρχονται απευθείας από την αμερικανική εμπειρία πολεμικών επιχειρήσεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ, που συνδυάζουν ικανότητες ταχείας εκκένωσης απωλειών μάχης με συνεργασία SOF και μαχητικών αεροσκαφών.

Στη φάση μετάβασης προς την περιοχή περισυλλογής σε νήσο του Ανατολικού Αιγαίου, τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη πέταξαν σε χαμηλό ύψος ενώ καθήκοντα συνοδείας (escort) παρείχε ζεύγος μαχητικών F-16C της ΠΑ. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης εκδηλώθηκε και εναέρια απειλή, την οποία εξομοίωσε ένα ακόμη ζεύγος F-16C, προερχόμενο από την 115ΠΜ.

Η συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών αύξησε το ρεαλισμό, ανεβάζοντας το επίπεδο απειλής για τον φίλιο σχηματισμό μεταγωγικών που εκτέλεσε ενέργειες αντίδρασης ενώ οι χειριστές των μαχητικών είχαν την ευκαιρία να πετάξουν σε μια αποστολή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις (ιδίως γι’ αυτούς που παρείχαν συνοδεία). Σε κάθε περίπτωση επιδείχτηκε η ικανότητα εκτέλεσης Ειδικής Επιχείρησης με τη συνδρομή μαχητικών της ΠΑ, που είναι απολύτως απαραίτητα τόσο στο κρίσιμο στάδιο διείσδυσης αλλά και στη φάση απαγκίστρωσης φίλιων δυνάμεων από την περιοχή ενδιαφέροντος.

Για τα αμερικανικά πληρώματα η εμπειρία ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς είχαν τη σπάνια ευκαιρία (όπως αποδεικνύουν και οι σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σε ιστοσελίδα των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων) για εκπαίδευση πάνω από θαλάσσιο αλλά και νησιωτικό περιβάλλον. Δηλαδή σε μια εντελώς διαφορετική περιοχή από αυτές που πετάνε στην Κεντρική Ευρώπη.

Παράλληλα, τα C-130J είχαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν τακτικές και διαδικασίες με χειριστές μεταγωγικών και μαχητικών της ΠΑ, επιδεικνύοντας στην πράξη το υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας που υπάρχει στο πλαίσιο συμμαχικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.  

Ενδεικτική της σημασίας που είχε για τους Αμερικανούς η συγκεκριμένη άσκηση, ήταν η επίσκεψη στη χώρα μας του Πτεράρχου Jeffrey L. Harrigian, ο οποίος είναι ο διοικητής Αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής (US Air Forces in Europe-Air Forces Africa commander).

Ο Πτέραρχος Harrigian, ο οποίος είναι χειριστής με περισσότερες από 4.100 ώρες πτήσης σε μαχητικά F-22, F-15C, AOA-37 και μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1, βρέθηκε στις 15 Μαΐου στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα. Εκεί ενημερώθηκε στις εγκαταστάσεις της 356 ΜΤΜ για το σενάριο της “STOLEN CERBERUS VI” αλλά και τις ικανότητες που είναι διαθέσιμες από τα πληρώματα της ΠΑ και της USAFE, τα οποία εκπαιδεύονται για να επεκτείνουν την ετοιμότητα και διαλειτουργικότητά τους σε ρεαλιστικό περιβάλλον.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close