Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Stolen Cerberus VI – Άρχισαν οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων από C-130J της USAFE

Rheinmetall Lynx

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χθες η άσκηση Stolen Cerberus VI με τη συμμετοχή μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και μεταγωγικών αεροσκαφών της Αμερικανικής Αεροπορίας (USAFE) η οποία θα διαρκέσει το διάστημα 6-17 Μαΐου 2019.

Πρόκειται για την – καθιερωμένη πλέον – άσκηση που διεξάγεται στην χώρα μας σε ετήσια βάση με επίκεντρο την 112ΠΜ στην Ελευσίνα, στην οποία Αμερικανικά αεροσκάφη C-130J Hercules, μετασταθμεύουν για περίπου δύο εβδομάδες, προκειμένου να εκτελέσουν ρίψεις αλεξιπτωτιστών και φορτίου σε ποικιλία σεναρίων πάνω από ξηρά και θάλασσα.

Στα άλματα στατικού ιμάντα που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες θα συμμετέχουν Διασώστες Μάχης της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης της ΠΑ (31η ΜΕΕΔ) καθώς και αλεξιπτωτιστές της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2η ΜΑΛ). Παράλληλα αναμένεται η εκτέλεση αλμάτων ελεύθερης πτώσης από προσωπικό της 31ης ΜΕΕΔ όσο και άλλων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών και Αμερικανικών Ε.Δ.

Τα 3 μεταγωγικά C-130J Hercules του 37 Arlift Squadron (86 Airlift Wing USAFE) έφτασαν στην 112ΠΜ από την έδρα της 86 Πτέρυγας στην Αεροπορική Βάση Ramstein στη Γερμανία, προκειμένου να διεξαχθεί εκπαίδευση πληρωμάτων σε διαδικασίες φόρτωσης και ρίψης αλεξιπτωτιστών και συσκευασμένων φορτίων (τα οποία προετοιμάζει το 865 Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ) του Στρατού Ξηράς).

Οι ρίψεις θα γίνουν με τη συνεργασία των Αμερικανών loadmaster και των συσκευαστών – ριπτών του 865ΤΕΝΕΦ, στη ΖΡ Μεγάρων, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Η εκπαίδευση των Loadmaster σε συνθήκες απόλυτου σκότους όπως αναφέρουν οι Αμερικανοί αεροπόροι είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται διόπτρες NVG που ενισχύουν την όραση στο σκοτάδι, υποβοηθώντας τους χειριστές στο έργο τους.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα γίνουν και ρίψεις συσκευασμένων φορτίων μεγάλου βάρους CDS (container delivering system) σε συνδυασμό με ρίψεις μικρότερων φορτίων (lowcost lowaltitude bundles) για την εκπαίδευση από κοινού Loadmasters της USAFΕ και της ΠΑ στις σχετικές διαδικασίες.  

Η συνεργασία Αμερικανών και Ελλήνων είναι στενή σε όλο το φάσμα διαδικασιών καθώς αυτού του είδους οι ασκήσεις, αποσκοπούν μεταξύ άλλων στην επίτευξη διαλειτουργικότητας των Αμερικανικών δυνάμεων με άλλες συμμαχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ (στην προκειμένη περίπτωση με την Ελλάδα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρίψη αλεξιπτωτιστών αντιπροσωπεύει μια κύρια επιχειρησιακή ικανότητα η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική με διαχρονική αξία και ρόλο στο πεδίο της μάχης και για το λόγο αυτό διεξάγεται εντατικά από τις ΕΔ των ΗΠΑ σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων σε Ευρώπη Ασία και Μ Ανατολή.

Οι δυνατότητες αυτές καθορίζονται τόσο από τις μονάδες αλεξιπτωτιστών που συμμετέχουν όσο και από τα εναέρια μέσα τα οποία έχουν τεράστια σημασία για την μεταφορά και ρίψη δυνάμεων στην περιοχή ενδιαφέροντος.

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η άσκηση STOLEN CERBERUS εξυπηρετεί ιδιαίτερα τον ΕΣ, καθώς επιτυγχάνεται η συντήρηση ικανότητας αλεξιπτωτιστή για μεγάλο ποσοστό προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων.

Και αυτό διότι τα μεταγωγικά αεροσκάφη (σε αντίθεση με τα ελικόπτερα) μπορούν να εκτελούν μαζικές ρίψεις με μεγάλο αριθμό προσωπικού. Είναι λοιπόν σαφές ότι ανάλογες δυνατότητες σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα, επιβάλλεται να εξασφαλιστούν ανά πάσα στιγμή σε Εθνικό επίπεδο τόσο για εκπαίδευση όσο και για πραγματικές επιχειρήσεις (κάτι που μεταφράζεται ως πιεστική απαίτηση για άμεση ενίσχυση της ΠΑ σε αυτόν τον τομέα)..

Για τα αμερικανικά πληρώματα αναφέρεται ότι η εκπαίδευση αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς η αλλαγή του χώρου διεξαγωγής επιχειρήσεων (από τις περιοχές που χρησιμοποιούνται συνήθως σε εγγύτητα με τη μητρική βάση τους) αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη πρόκληση που αυξάνει συνολικά το ρεαλισμό.

Τέλος ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ο καλός καιρός που συμβάλει καθοριστικά στην ομαλή διεξαγωγή των εκπαιδευτικών ρίψεων φορτίου και αλεξιπτωτιστών.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close