Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τοποθέτηση πρώτου διοικητού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σήμερα με αντικείμενο τις κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών, αποφάσισε μεταξύ άλλων την τοποθέτηση του προαχθέντος Αντιστρατήγου Γεωργίου Τσιτσικώστα σε Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης Στρατού Ξηράς – Συντονιστή Σύστασης ΔΕΠ – Διοικητή Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, όταν η τελευταία ενεργοποιηθεί.  

Από ιστορικής απόψεως λοιπόν, πρώτος διοικητής της ΔΕΠ θα είναι ο Αντιστράτηγος Τσιτσικώστας, μέχρι σήμερα διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Η νέα Διοίκηση αναμένεται να συγκροτηθεί πολύ σύντομα, κατόπιν αποφάσεως η οποία θα ληφθεί σε νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία θα εγκρίνει την Νέα Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει προωθηθεί. Στο πλαίσιο της Νέας Δομής Δυνάμεων, περιλαμβάνεται και η συγκρότηση της ΔΕΠ. Η συνεδρίαση του με αυτό το αντικείμενο, αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, εντός Μαρτίου. 

Η ΔΕΠ θα εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΠΑΠΑΓΟΥ» ενώ η ΔΔΕΕ στο Στρατόπεδο «ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ (ΠΖ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΦΑΚΙΝΟΥ» στο Γουδί, όπου σήμερα βρίσκεται η έδρα της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων. Η έδρα της νέας ΔΔΕΕ πρόκειται να μετονομασθεί σε Στρατόπεδο «ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΣΙΓΑΝΤΕ», που ήταν ο πρώτος διοικητής του Ιερού Λόχου που συγκροτήθηκε το 1942 στην Αίγυπτο και μπορεί να θεωρηθεί ο “πατριάρχης” των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Η 13η ΔΕΕ πρόκειται να καταργηθεί και με ανακατανομή προσωπικού αυτής και της ΔΔΕΕ θα συγκροτηθούν τα νέα επιτελεία της ΔΕΠ και της ΔΔΕΕ. Οι εργασίες για την προετοιμασία του στρατοπέδου ως έδρα της ΔΕΠ έχουν δρομολογηθεί και εκτελεσθεί εγκαίρως, υπό την άμεση ευθύνη κι επίβλεψη του διοικητού της 13ης ΔΕΕ.

Από πλευράς δυνάμεων, υπό την σκέπη της ΔΕΠ θα συγκεντρωθούν όλες οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, μαζί με το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού και την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων που πρόκειται να συγκροτηθεί. Από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού θα υπαχθούν επιχειρησιακώς στοιχεία της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Το έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ»

            

Related Articles

Back to top button