Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΚΥΠΡΟΣ

Τριμερής άσκηση SOF στην Κύπρο

Rheinmetall Lynx

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου η Τριμερής Συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος, των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο της Ναυτικής Βάσης «ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ» στο Μαρί της Κύπρου.

Η άσκηση που έλαβε χώρα από τις 5 Σεπτεμβρίου, συνδιοργανώθηκε από την Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Το αντικείμενο της συνεκπαίδευσης ήταν η σχεδίαση και εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων σε ναυτικά αντικείμενα.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση στην οποία οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν με 20 Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΤΝΕΕ) και δύο Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς MARK V του Πολεμικού Ναυτικού, αποσκοπούσε στην αναβάθμιση του επιπέδου της συνεργασίας, της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων, καθώς και στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ σε συμμαχικό πλαίσιο.

Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας εκτελέστηκαν αντικείμενα όπως παρακάτω:

  • Βολές Μάχης Ταχείας Αντίδρασης – Άμεσης Αντίδρασης.
  • Ελεύθερου Σκοπευτή.
  • Α΄ Βοηθειών.
  • Επιχειρήσεις σε Αμφίβιο Περιβάλλον.
  • Μη συναινετική νηοψία.
  • Τεχνικές – Τακτικές Βασικών Οδηγιών Επιχειρήσεων (ΒΟΕ) Ομάδων.

Ένα από τα σενάρια της συνεκπαίδευσης υπό τύπον ασκήσεως, αφορούσε προσβολή παράκτιας κρίσιμης εγκατάστασης με την χρήση σκαφών και ελαστικών λέμβων.

Στην όλη συνεκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε ευρεία χρήση των νεοαποκτηθέντων ΣΑΠ-ΤΜ MARK V σε αποστολές μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε υποστήριξης Επιχειρήσεων Αμφίβιου Περιβάλλοντος και Μη συναινετικής νηοψίας. Στην άσκηση συμμετείχε και το Ειδικό Πλοίο Ταχείας Μεταφοράς USNS CARSON CITY της Διοίκησης Στρατιωτικών Θαλασσίων Μεταφορών (Μilitary Sealift Command) του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Την τρέχουσα εβδομάδα, από 19 έως 23 Σεπτεμβρίου, η συνεκπαίδευση συνεχίζεται μεταξύ Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων της Εθνικής Φρουράς και των αντίστοιχων του Ναυτικού των ΗΠΑ, με τη διεξαγωγή αντίστοιχων αντικειμένων σε διμερές επίπεδο.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close