Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μονάδες SOF των ΗΠΑ ετοιμάζονται για ανάληψη δράσης στη Βενεζουέλα

Rheinmetall Lynx

Η Μόσχα κατηγορεί ευθέως τη κυβέρνηση Τραμπ για στρατιωτική εμπλοκή στην Βενεζουέλα, τη στιγμή που η εσωτερική κρίση κορυφώνεται στη λατινοαμερικανική χώρα.

Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ, ότι αναπτύσσουν μονάδες Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή και μάλιστα αυτό συμβαίνει υπό την κάλυψη της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποτελεί μια «βολική εισαγωγή» για ανάληψη στρατιωτικής δράσης.  

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας αναφέρει ότι αυτό συνιστά «επικίνδυνη κλιμάκωση» ενώ γίνεται σε μια στιγμή που ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ζητά την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας που προέρχεται από τις ΗΠΑ και συσσωρεύεται στα σύνορα με την Κολομβία.

Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται, σύμφωνα με τους Ρώσους, να αποτελέσει την αφορμή για έναρξη συγκρούσεων που θα λειτουργήσουν ως μια βολική δικαιολογία για την Ουάσιγκτον, προκειμένου να επέμβει στρατιωτικά στη Βενεζουέλα. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Πουέρτο Ρίκο και την Κολομβία, σε αναμονή της έναρξης επιχειρήσεων που θα έχουν στόχο την ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev, «Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για στρατιωτική εισβολή στη Βενεζουέλα».

Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο Μαδούρο πρόσφατα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προετοιμάζουν την ανατροπή του με χρήση στρατιωτικής βίας με απώτερο στόχο τα πλούσια αποθέματα πετρελαίου που υπάρχουν στο υπέδαφος της Βενεζουέλας.

Μίλησε για απόπειρα της Ουάσιγκτον να «κατασκευάσει» μια κρίση προκειμένου να δικαιολογήσει μια στρατιωτική επέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό απαγόρευσε την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας με την αιτιολογία ότι «θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά φορτίου όπλων στο εσωτερικό της χώρας».

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, ξέσπασαν συμπλοκές μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. Από την πλευρά του και ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δηλώσει ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ είναι μια από τις «διαθέσιμες επιλογές» στο τραπέζι.

Όμως και η Κούβα κατηγορεί τις ΗΠΑ για μυστική μετακίνηση Ειδικών Δυνάμεων σε εγγύτητα με τα σύνορα της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο σχεδίου αποσταθεροποίησης για την ανατροπή του Μαδούρο. Μάλιστα γίνεται ευθέως λόγος για πτήσεις μεταγωγικών αεροσκαφών της Αμερικανικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Rafael Miranda στο Πουέρτο Ρίκο, καθώς επίσης και στην αεροπορική βάση San Isidro στην Δομινικανή Δημοκρατία που βρίσκονται σε άμεση εγγύτητα με τις ακτές της Βενεζουέλας. Οι πτήσεις αυτές προφανώς εντάσσονται στο πλαίσιο μετακίνησης δυνάμεων SOF, ως ενδιάμεσος σταθμός που χρησιμοποιείται για την περαιτέρω προώθησή τους σε στρατηγικά τοποθετημένα σημεία στην περιοχή της Καραϊβικής.

Οι πτήσεις αυτές φέρεται να έχουν σημείο εκκίνησης στρατιωτικές βάσεις στις ΗΠΑ οι οποίες χρησιμοποιούνται από μονάδες SOF και Πεζοναύτες. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο σε αυτό το στάδιο ποιες δυνάμεις εμπλέκονται και σε ποια έκταση αλλά είναι λογικό να υποτεθεί ότι το Πεντάγωνο έχει προχωρήσει στην προτοποθέτηση δυνάμεων, ώστε να είναι έτοιμο να παρέχει την επιλογή για μια στρατιωτική λύση στον Λευκό Οίκο.

 

 

 

 

 

Related Articles

Back to top button