Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

SOF: Οι 6 εβδομάδες στη «παγωμένη κόλαση» της Σουηδίας

«Υπάρχει το κρύο και υπάρχει και το κρύο πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Τόσο κρύο που παθαίνεις κρυοπάγημα μέσα σε λίγα λεπτά εάν αφήσεις εκτεθειμένο το δέρμα»!

Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που επιλέγουν στελέχη SOF των ΗΠΑ για να περιγράψουν την παγωνιά που επικρατεί στη Σουηδία. Εκεί όπου στις αρχές κάθε χρονιάς πραγματοποιείται η εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων για αγώνα σε χιονοσκεπείς περιοχές.

Το 2018 την εκπαίδευση διήλθαν άνδρες του 10th Special Forces Group (Airborne) του Αμερικανικού Στρατού και της 352nd Special Operations Wing της Αμερικανικής Αεροπορίας εκτελώντας ρεαλιστικά σενάρια αλλά και θεωρητική κατάρτιση για το σύνολο των 6 εβδομάδων που διαρκεί το Σχολείο Αρκτικής Εκπαίδευσης στην Kiruna της Σουηδίας.

Στα αντικείμενα περιλαμβάνεται κατάρτιση σε τεχνικές επιβίωσης σε παγωμένο περιβάλλον, κίνηση με χρήση χιονοπέδιλων, σκί, snowmobile, προηγμένες τακτικές και βολές με πραγματικά πυρά.

Στόχος είναι το προσωπικό να εκπαιδευτεί στην εκτέλεση επιχειρήσεων κρούσης ακριβείας και ανάκτησης προσωπικού σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη – ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.

Συνδυασμένη εκπαίδευση και ανταλλαγή πληροφοριών είναι κρίσιμα στοιχεία για μικτές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και οι SOF των ΗΠΑ επιδιώκουν συνεργασία και διαλειτουργικότητα με αντίστοιχες μονάδες ευρωπαϊκών χωρών.

Η χρήση κοινών διαδικασιών και η εκπαίδευση με συμμαχικές μονάδες σε αρκτικό περιβάλλον, επιτρέπουν στα στελέχη μονάδων SOF των ΗΠΑ να αναπτύξουν δεξιότητες και να δομήσουν σχέσεις μεταξύ του προσωπικού, που θα συμβάλλουν καθοριστικά σε περίπτωση μελλοντικών επιχειρήσεων.

 Η εκμάθηση νέων τακτικών και τεχνικών οδηγεί σε νέες διαδικασίες με το προσωπικό να εκπαιδεύεται σε αυτές προκειμένου να αυξήσει την επιβιωσημότητα και την μαχητική του ικανότητα.

Σύμφωνα με στελέχη SOF της Αμερικανικής Αεροπορίας, η εκπαίδευση στον αρκτικό κύκλο προσφέρει στις μονάδες SOF των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών συμμαχικών χωρών, την ικανότητα να διευρύνουν την ικανότητά τους στην εκτέλεση επιχειρήσεων σε μια γεωγραφική περιοχή η οποία αποκτά αυξημένη στρατηγική – στρατιωτική – οικονομική και γεωπολιτική αξία.

«Η εμπειρία της εκπαίδευσης σε αρκτικό περιβάλλον μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ ταπεινός», αναφέρουν με νόημα εκπαιδευθέντες, θέλοντας ακριβώς να καταδείξουν ότι το κλίμα και οι συνθήκες σε αυτό το περιβάλλον δεν επιτρέπουν λάθη. Γι’ αυτό απαιτείται από όλους να λειτουργήσουν με αποτελεσματικότητα και επαγγελματισμό. Και ο μεγαλύτερος εχθρός τους είναι το δριμύ ψύχος.

«Στην εκπαίδευση λένε, ο εχθρός προσομοιώνεται. Το κρύο όμως εκεί πέρα, είναι πέρα για πέρα αληθινό»!

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close