Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Σκοτεινό» και με πολλαπλές προκλήσεις προβλέπει το μέλλον η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Πεζοναυτών των ΗΠΑ

Rheinmetall Lynx

Το νέο δόγμα Ειδικών Επιχειρήσεων των Αμερικάνων Πεζοναυτών παρουσιάζεται σε ειδική μελέτη με το τίτλο «MARSOF 2030», η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την εκτέλεση ευρέως φάσματος αποστολών με “έντονο περιφερειακό ανταγωνισμό” σε ένα “ιδιαίτερα ασταθές” διεθνές περιβάλλον.

Στην νέα μελέτη προσδιορίζονται οι μελλοντικές εξελίξεις στον κρίσιμο τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων που εμπλέκονται οι Πεζοναύτες. Όπως είναι γνωστό, η Marine Forces Special Operations Command (MARSOC), αναφέρεται απευθείας στον διοικητή του Σώματος Πεζοναυτών και υπάγεται στον επιχειρησιακό έλεγχο της USSOCOM. Όπως και οι υπόλοιπες μονάδες που υπάγονται στην τελευταία, η MARSOC αναλαμβάνει την εκτέλεση αποστολών που αφορούν την Άμεση Δράση (Direct Action), Eιδική Aναγνώριση (Special Reconnaissance), Eσωτερική Ασφάλεια (Foreign Internal Defense), Αντιτρομοκρατικές Επιχειρήσεις (Counter-terrorism), Επιχειρήσεις Πληροφοριών (Information Operations) και Ανορθόδοξο Πόλεμο (Unconventional Warfare).

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, προβλέπεται η ενίσχυση της πολυπλοκότητας του επιχειρησιακού περιβάλλοντος όπως και των μελλοντικών προκλήσεων, με πρόβλεψη για εμπλοκή σε επιχειρήσεις που “δεν θα προκληθούν αποκλειστικά από στρατιωτικές αιτίες“. Αναγνωρίζεται δε η σπουδαιότητα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) οι οποίες όπως αναφέρεται “παραμένουν ιδανικές για την εφαρμογή Εθνικής ισχύος”.

Επιπλέον, με δεδομένο ότι οι συγκρούσεις επεκτείνονται και στο επίπεδο της πληροφορίας και του ψηφιακού περιβάλλοντος, η MARSOC προβλέπεται ότι “θα εμπλακεί σε πολλαπλά θέατρα επιχειρήσεων και επίπεδα σύγκρουσης προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα”!

Dirt-Det: Οι Πεζοναύτες της 15ης MEU σε ρόλο Δύναμης «Ταχείας Αντίδρασης» στη Μέση Ανατολή

Στα χαρακτηριστικά που θα δοθεί έμφαση, συμπεριλαμβάνονται η κάλυψη ασυμμετρίας σε τεχνολογικό επίπεδο (technological gaps), η διαχείριση αποτυπώματος (Signature management), η πληροφοριακή υπεροχή και η ταχύτητα αντίδρασης, η οποία περιλαμβάνει τόσο τον τομέα των Πληροφοριών όσο και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για έγκαιρη επέμβαση.

Επιχειρησιακή αξιολόγηση μεικτής ομάδας ελευθέρων σκοπευτών και Ηλεκτρονικού Πολέμου από τους Αμερικανούς Πεζοναύτες

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, ενδεικτική ήταν η επίδειξη της ισχύος και της ετοιμότητας που πρόβαλε το Σώμα Πεζοναυτών με την ταυτόχρονη απογείωση 27 αεροσκαφών κατακόρυφης απογείωσης MV-22 Osprey μαζί με 16 θηριώδη ελικόπτερα CH-53E Sea Stalion. Συνολικά 43 αεροσκάφη και ελικόπτερα των δύο τύπων που ανήκουν στην Αεροπορική Πτέρυγα 16 των Πεζοναυτών (Marine Aircraft Group 15) απογειώθηκαν ταυτόχρονα από τον αεροναύσταθμο Miramar στην Καλιφόρνια στις αρχές Ιουνίου, στο πλαίσιο επίδειξης δύναμης.

Πρόκειται για το γνωστό ‘Elephant Walk” που συνήθως υλοποιείται από Πτέρυγες Μάχης της Αμερικανικής Αεροπορίας. Σκοπός αυτής της επίδειξης ήταν η υλοποίηση της ικανότητας ανάπτυξης μαζικών αριθμών αεροσκαφών και ελικοπτέρων στον αέρα, με αφορμή τον εορτασμό της επετείου από την απόβαση της Νορμανδίας.

Η φετινή επέτειος βεβαίως, συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας από δραστηριότητες που έγιναν στο χώρο που πραγματοποιήθηκαν οι επιχειρήσεις πριν από 75 χρόνια αλλά υπήρξαν και άλλες από μονάδες των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, που έγιναν στις μητρικές βάσεις τους.

Αποστολή αυτοκτονίας – Οι Ranger “επαναλαμβάνουν” 75 χρόνια μετά την κατάληψη του υψώματος Pointe du Hoc στη Νορμανδία

Όπως είναι γνωστό, τα MV-22 είναι ικανά για την μεταφορά προσωπικού και υλικού από τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού προς την ακτή απόβασης κατά τη διάρκεια αμφίβιων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το διοικητή της MAG 16 Συνταγματάρχη Πεζοναυτών Craig Le Flore: «Η MAG-16 είναι μια δύναμη ετοιμότητας. Η μαζική απογείωση των εναερίων μέσων που διαθέτει δεν γίνεται μόνο για σκοπούς επίδειξης δύναμης. Η πλειοψηφία των αεροσκαφών αυτών θα διεξάγει τακτική εκπαίδευση μετά την απογείωση ώστε οι Πεζοναύτες να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ακόμη και όταν το Έθνος είναι λιγότερο έτοιμο. Δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο για τον εορτασμό από τους Πεζοναύτες, της 75ης επετείου της DDay για να τιμήσουμε όσους προηγήθηκαν πριν από εμάς».

Πάντως η επίδειξη αυτή ήταν ουσιαστικά η ευκαιρία να αναιρεθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις από τις αποκαλύψεις για μειωμένες διαθεσιμότητες, οι οποίες για τα Osprey αγγίζουν οριακά το 52%.

Σύμφωνα με απόφαση του Πενταγώνου, ήδη από το 2018 δρομολογήθηκε η αύξηση του επιπέδου ετοιμότητας για αεροπορικές μονάδες της Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Πεζοναυτών σε επίπεδο 80%. Ένας στόχος που όπως αναφέρουν πολλές πηγές δεν θα είναι εύκολο να εκπληρωθεί ιδίως όσον αφορά τα MV-22 Osprey.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close