Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Dirt-Det: Οι Πεζοναύτες της 15ης MEU σε ρόλο Δύναμης «Ταχείας Αντίδρασης» στη Μέση Ανατολή

Μια νέας μορφής αποστολή -σε σχέση με τις συνηθισμένες- αναλαμβάνει σύντομα η 15η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών των ΗΠΑ (15th Marine Expeditionary Unit) καθώς ετοιμάζεται για ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αυτή τη φορά οι Πεζοναύτες δεν θα επιβιβαστούν σε πλοία Αμφιβίων Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Ναυτικού, όπως κατά κανόνα υλοποιούνται οι επιχειρησιακές αναπτύξεις των MEU. Αντιθέτως, θα μεταβούν στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) για να συγκροτήσουν την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης για την αντιμετώπιση κρίσεων (Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crisis Response-Central Command / SPMAGTFCRCC).

 

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μια τέτοιας μορφής δύναμη αντιμετώπισης κρίσεων έχει αυτό το μέγεθος και θα διοικείται από Συνταγματάρχη των Πεζοναυτών, ο οποίος έχει και την Διοίκηση μιας MEU. Σημειώνεται ότι οι MEU έχουν επίλεκτο χαρακτήρα και αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά η 15η MEU θα αναπτυχθεί σε χερσαίο περιβάλλον (Dirt-Det) παρέχοντας ικανότητα «κινητικής κρούσης» μαζί με τα εναέρια μέσα που την υποστηρίζουν σε ολόκληρη την περιοχή ευθύνης της CENTCOM, ενώ θα συνεργαστεί με συμμαχικές δυνάμεις σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, με έμφαση στην εμβάθυνση της επιχειρησιακής ικανότητας στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

Για τους Πεζοναύτες, η συγκρότηση μιας δύναμης η οποία έχει ειδικό σκοπό και αναπτύσσεται σε ένα θέατρο επιχειρήσεων δεν είναι φυσικά κάτι καινούργιο, καθώς ταιριάζει απόλυτα με την επιχειρησιακή φιλοσοφία του Σώματος. Πρωταρχική αποστολή είναι η ταχεία ανταπόκριση σε κρίσεις και έκτακτες καταστάσεις που τυχόν προκύψουν σε έναν ευρύ γεωγραφικό χώρο που περιλαμβάνει το Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν!

Συγκριτικά με τις απαιτήσεις των αμφιβίων αναπτύξεων μιας MEU, οι αποστολές της δύναμης SPMAGTF-CR-CC έχουν διαφορετικό φάσμα απαιτήσεων αφού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ανταπόκριση σε κρίσεις και ανάκτηση αεροσκαφών/ προσωπικού που καταρρίφθηκαν σε εχθρικό έδαφος.

Η επιχειρησιακή απαίτηση γι’ αυτές τις αποστολές έγινε επιτακτική μετά το 2012, όταν οι ΗΠΑ απέτυχαν να προστατέψουν αποτελεσματικά την διπλωματική τους αποστολή στη Βεγγάζη της Λιβύης από ισλαμιστές που επιτέθηκαν στο κτιριακό συγκρότημα, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων το θάνατο του Αμερικανού πρέσβη. Από τότε οι Πεζοναύτες επιφορτίστηκαν με τη δημιουργία δυνάμεων “ειδικού σκοπού” με εξοπλισμό και ικανότητα ανάπτυξης σε περιοχές κρίσεων με μικρή χρονική προειδοποίηση στην περιοχή ευθύνης της CENTCOM και της AFRICOM.

Η δύναμη της 15ης MEU αριθμεί τους 2.400 επίλεκτους Πεζοναύτες – μια δύναμη αντίστοιχη των MEU που αναπτύσσονται τακτικά σε πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων.  Διοικητής της είναι ο Συνταγματάρχης Πεζοναυτών  Jay M. Holtermann, o οποίος είναι βετεράνος χειριστής ελικοπτέρων που πέταξε σε επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν κατά την πρώτη ανάπτυξη της 15ης MEU στο Αφγανιστάν το 2001.

Σε ότι αφορά το αεροπορικό σκέλος στις επιχειρήσεις των Πεζοναυτών, αυτό πάντα μεταβάλλεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε αποστολής. Σε αυτήν την περίπτωση τους Πεζοναύτες της 15ης MEU στο έδαφος θα υποστηρίξει η Μοίρα VMFA-223 με μαχητικά AV-8B Harrier καθώς και Μοίρες επιθετικών ελικοπτέρων AH-1Z Viper, μεταφορικών UH-1Y Venom και αεροσκαφών tilt rotot MV-22 Orpey.  

Tags

Related Articles

Back to top button
Close