Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αποστολή αυτοκτονίας – Οι Ranger “επαναλαμβάνουν” 75 χρόνια μετά την κατάληψη του υψώματος Pointe du Hoc στη Νορμανδία

Μια μέρα πρίν από τις εορταστικές εκδηλώσεις για την D Day, μέλη του 75ου Συντάγματος Ranger εκτέλεσαν αναρρίχηση στα βράχια της ακτής που βρίσκεται στο Pointe du Hoc στη Νορμανδία για να τιμήσουν τη μνήμη των 135 συναδέλφων τους από τα 2ο και 5ο Τάγματα Ranger που σκοτώθηκαν στην επιχείρηση κατάληψης θέσεων πυροβολαρχίας του Γερμανικού Στρατού.

Στο μέσον της απόστασης μεταξύ των προσδιορισμένων ακτών απόβασης “Omaha” και “Utah” Beach, δεσπόζει το ύψωμα του Pointe du Hoc. Πρόκειται στην ουσία για έναν κάθετο βράχο 30 μέτρων, στην κορυφή του οποίου, το Φεβρουάριο του 1944 τοποθετήθηκε μια επάκτια γερμανική πυροβολαρχία με 6 πυροβόλα των 155 mm. Το προσωπικό που επάνδρωνε τα πυροβόλα ανήκε στην 2η Πυροβολαρχία του Σώματος Επακτίου Πυροβολικού.

Οι Ranger του Αμερικανικού Στρατού επέστρεψαν στο σημείο που έδωσαν μια από τις πιο θρυλικές μάχες στην ιστορία τους, για να τιμήσουν την 75η επέτειο της ημέρας που οι συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στην Νορμανδία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ανέβηκαν στα ίδια βράχια που οι προκάτοχοί τους σκαρφάλωσαν το πρωινό της 6ης Ιουνίου 1944, όταν η D Day βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, αλλάζοντας τη ροή του πολέμου και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Πολλοί δε εξ αυτών φορούσαν αυθεντικές στολές της περιόδου, δίνοντας με αυτό τον τρόπο μια άριστη εικόνα του πνεύματος μονάδος και της συνέχειας της παράδοσης που άφησαν οι μαχητές της D Day στους σημερινούς Ranger.

Οι Ranger που συμμετείχαν στην φετινή αναπαράσταση, είχαν βέβαια την πολυτέλεια της -σχετικά προσιτής- αναρρίχησης με ειδική διάταξη ιμάντων που διευκολύνει πολύ το εγχείρημα. Οι άνδρες που εκτέλεσαν την επιχείρηση πριν από 75 χρόνια, δεν είχαν τίποτα περισσότερο από ένα χοντρό σχοινί “μανίλας” με κόμπους, από το οποίο, με το πρώτο λάθος ακολουθούσε η πτώση και ο βέβαιος θάνατος. Και όλα αυτά υπό εχθρικά πυρά!

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν είχε περιγράψει το κίνδυνο και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Ranger σε ομιλία του πριν από 35 ολόκληρα χρόνια, το 1984 στην επέτειο συμπλήρωσης 40 χρόνων από την απόβαση στη Νορμανδία με τα εξής λόγια που αναγνώστηκαν και πάλι φέτος:

«Οι Ranger κοίταξαν ψηλά και είδαν τους στρατιώτες του εχθρού στην κορυφή των βράχων να τους πυροβολούν με πολυβόλα ενώ ταυτόχρονα έριχναν χειροβομβίδες. Και τότε οι Αμερικανοί Ranger ξεκίνησαν την αναρρίχηση στα βράχια του Pointe du Hoc.

Όταν ένας Ranger έπεφτε, ένας άλλος έπαιρνε τη θέση του. Όταν κοβόταν ένα σχοινί, οι Ranger άρπαζαν ένα άλλο και συνέχιζαν να ανεβαίνουν. Αναρριχήθηκαν, ανταπέδωσαν τα πυρά και κράτησαν τις θέσεις τους. Σύντομα ένας ένας οι Ranger κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή! Κατέλαβαν το ύψωμα και το έδαφος πίσω από τη κορυφή του γκρεμού. Από εκεί ακριβώς ξεκίνησε η ανακατάληψη της ευρωπαϊκής ηπείρου».  

Οι φωτογραφίες από την αναπαράσταση της κατάληψης, δίνουν μια καλή ιδέα για την πρόκληση του εγχειρήματος που αντιμετώπισαν οι Ranger. Αν προσθέσουμε και τα φονικά πυρά των Γερμανών, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς ότι κάθε ένας από τους άνδρες που πολέμησαν εκεί, κυριολεκτικά αψήφησαν το θάνατο με απαράμιλλο θάρρος.

Το παράδειγμά τους αποτελεί γνήσιο δείγμα καταδρομικής επιχείρησης που εμπνέει τις σύγχρονες γενιές Ranger, που κάθε χρόνο τιμούν την μνήμη της θυσίας των συναδέλφων τους. Εφέτος, περισσότεροι από 1.300 άνδρες και γυναίκες των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, μαζί με 950 στελέχη προερχόμενα από τις ένοπλες δυνάμεις χωρών της Ευρώπης και του Καναδά, συγκεντρώθηκαν στην Βορειοδυτική Γαλλία για τον εορτασμό της 75ης επετείου της απόβασης στην Νορμανδία.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close