Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι SBS αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση δολιοφθορών με νάρκες στον Περσικό Κόλπο

Επίλεκτα τμήματα SBS των Ειδικών Δυνάμεων της Βρετανίας, βρίσκονται ήδη στον Περσικό Κόλπο με αποστολή να επέμβουν σε περίπτωση που διαπιστωθεί νέο κρούσμα δολιοφθοράς δεξαμενόπλοιων στα στενά του Ορμούζ.

Με το θερμόμετρο στην περιοχή να ανεβαίνει για μια ακόμη φορά επικίνδυνα, οι Βρετανοί βατραχάνθρωποι της SBS αναπτύχθηκαν στην περιοχή με κύρια αποστολή την προστασία της ναυσιπλοΐας από ασύμμετρες απειλές. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι οι SBS θα είναι σε ετοιμότητα να επέμβουν σε περίπτωση που εντοπιστεί οποιαδήποτε προσπάθεια τοποθέτησης ναρκών στα ύφαλα δεξαμενόπλοιων.

Εφόσον αυτές για οποιοδήποτε λόγο έχουν τοποθετηθεί, τότε η αποστολή των SBS θα είναι η ασφαλής απομάκρυνσή τους, προτού προκληθεί μια νέα έκρηξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και ραγδαία επιδείνωση της απειλής για μια σύρραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Οι κανόνες εμπλοκής

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές, οι SBS έχουν λάβει συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής οι οποίοι προβλέπουν δυναμική επέμβαση για σύλληψη ή «εξουδετέρωση» ιρανικών δυνάμεων σε περίπτωση που αποπειραθούν να πλησιάσουν πλοία βρετανικών συμφερόντων που πλέουν στην περιοχή!

Οι SBS προβλέπεται ότι θα υποστηριχθούν στην αποστολή τους με εξειδικευμένους δύτες του Royal Navy, που είναι εκπαιδευμένοι για την εξουδετέρωση εκρηκτικών.

Η ανάπτυξη αυτή σημειώνεται μετά την ένταση που σημειώθηκε ακριβώς ένα μήνα και μία ημέρα μετά την επίθεση με μαγνητικές νάρκες σε τέσσερα δεξαμενόπλοια έξω από τη Φουτζέιρα, κοντά στα Στενά του Ορμούζ,

Σε μια νέα επίθεση δύο δεξαμενόπλοια, ένα με σημαία Παναμά ονόματι Kokuka Courageous και ένα άλλο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, το Front Altair, υπέστησαν σοβαρή ζημιά. Ένα μέλος του πληρώματος του Kokuka Courageous τραυματίστηκε, ενώ το πλοίο έμεινε ακυβέρνητο, καθώς η επίθεση προκάλεσε ρήγμα λίγο πάνω από την ίσαλο γραμμή. Το Front Altair, ακόμα πιο μεγάλη ζημιά, καθώς φωτογραφίες πρακτορείων έδειχναν το πλοίο να έχει τυλιχτεί στις φλόγες και να πλέει ακυβέρνητο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

Σε αυτό υποστηρίζεται ότι απεικονίζονται στελέχη των «Φρουρών της Επανάστασης», επίλεκτου σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν, να προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση και κατόπιν να αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

Δυνάμεις SOF σε ρόλο αποτροπής

Οι βατραχάνθρωποι της SBS ως γνωστόν είναι άριστα εκπαιδευμένοι για δράση σε θαλάσσιο περιβάλλον και προέρχονται απευθείας από τους Πεζοναύτες. Ειδικεύονται στην εξαπόλυση επιθέσεων υποβρυχίως εναντίον πλοίων και σε αυτήν την περίπτωση έχουν εντολή για χρήση θανατηφόρου βίας για την προστασία βρετανικών ναυτιλιακών συμφερόντων.

Εκτιμάται ότι οι SBS θα χρησιμοποιήσουν μεταξύ άλλων και υποβρύχια οχήματα (Shallow Water Combat Submersible) τα οποία μπορούν να τους μεταφέρουν για αποστολές κρούσης αλλά και αναγνώρισης για τις επιχειρήσεις ναρκοθέτησης που διενεργούν οι Ιρανοί στα στενά του Ορμούζ.

Μάλιστα ανώνυμη πηγή του βρετανικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε στην εφημερίδα Mirror ότι οι SBS στάλθηκαν στην περιοχή «ως μέροςμα ενεργειών με στόχο την αποτροπή νέων επιθέσεων». Και συνέχισε αναφέροντας: «Θα συνεργαστούν στενά με δύτες του Royal Navy που είναι ειδικοί στην εξουδετέρωση ναρκών και την προστασία της ναυτιλίας. Οι SBS όμως θα έχουν πιο επιθετικό ρόλο. Όλοι ελπίζουν ότι η ένταση θα μειωθεί και το Ιράν θα υποχωρήσει».

Πάντως εντύπωση προκαλεί το γεγονός οι δηλώσεις αυτές γίνονται το πλαίσιο της ανωνυμίας από «ανώτατο αξιωματούχο», παρά το γεγονός ότι το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας δεν σχολιάζει ποτέ πληροφορίες για επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Εκτιμάται ότι η «διαρροή» αυτή ουδόλως τυχαία ήταν, καθώς το Λονδίνο επιθυμεί να περάσει το «μήνυμα» σε πλήρη σύνταξη με την Ουάσιγκτον, ότι ενέργειες όπως αυτές που οδήγησαν στην πρόκληση ζημιών στα δύο δεξαμενόπλοια δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από εδώ και πέρα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close