Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το κράνος AMP-1 επιλέχθηκε για την ΕΚΑΜ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Νέο επιχειρησιακό κράνος αποκτά η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (ΕΚΑΜ) της Ελληνικής Αστυνομίας. Στο πλαίσιο της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας, εχθές 3 Οκτωβρίου επιλέχθηκε η πρόταση της γερμανικής Busch PROTECTIVE που αφορούσε το αντιβαλλιστικό κράνος AMP-1.

Απερρίφθησαν οι προτάσεις που είχαν υποβληθεί από άλλες ενδιαφερόμενες εταιρείες MSA (Γαλλία), MECHLER (Γερμανία), ŠESTAN-BUSCH (Κροατία) και PROTECH (Μεγάλη Βρετανία) καθώς δεν πληρούσαν τις αυστηρότατες προδιαγραφές του διαγωνισμού, που απαιτούσε συμμόρφωση με όλα τα σχετικά πιστοποιητικά και πρότυπα όπως STANAG 2920, VPAM και EN 397. Προτιμήθηκαν ευρωπαϊκές εταιρείες, επειδή οι αμερικανικές θα ήταν υποχρεωμένες να επιβαρύνουν την προσφορά με κόστος μεταφοράς ενώ απαιτείται να έχουν και ειδικές άδειες εξαγωγής από την αμερικανική κυβέρνηση. Όπως είναι αυτονόητο, προσωπικό της ΕΚΑΜ είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει για μια χρονική περίοδο δείγματα των κρανών που είχαν κληθεί να προσφέρουν όλοι οι υποψήφιοι ανάδοχοι και να καταγράψει παρατηρήσεις αξιολογήσεως.

Το AMP-1 είναι το πρώτο ελαφρύ σύνθετο κράνος παγκοσμίως με πιστοποιητικό VPAM (HVN-2009), που αποτελεί το “Χρυσούν Πρότυπο” (Gold Standard) πιστοποιήσεως σε βαλλιστικές δοκιμές σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες ειδικές αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη, απαιτείται και φέρουν κράνη με τέτοιο πιστοποιητικό.

Επιλέχθηκε η έκδοση ACH Full Cut σε μαύρο χρώμα αλλά περιλαμβάνεται και υφασμάτινο κάλυμμα παραλλαγής Multicam. Εντός της επομένης εβδομάδος αναμένεται η υπογραφή της σχετικής συμβάσεως, ύψους 250.000 ευρώ, η οποία αφορά 150 κράνη. Η προμήθεια περιλαμβάνει και 150 αντιβαλλιστικά κάλυπτρα, συμβατά κατά STANAG 2920.

Με το νέο ΑΜΡ-1 θα αντικατασταθούν τα κράνη AC 900/600 της βρετανικής ΝΡ Aerospace που είχαν αγοραστεί προς 16 ετών και όχι μόνο παρείχαν προστασία απλώς από θραύσματα και όχι από βολίδες φυσιγγίων, αλλά είχαν λήξει και από το 2011!

Η νέα γκρι επιχειρησιακή εμφάνιση της ΕΚΑΜ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close