Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σύμβαση προμήθειας 14 Chinook Block II για την RAF

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOΜ) ανέθεσε στις 22 Ιουνίου στην Boeing σύμβαση Στρατιωτικών Πωλήσεων Αλλοδαπής (FMS) ύψους 578 εκατ. $ για την παράδοση 14 ελικοπτέρων μεταφορών Chinook στην Βασιλική Αεροπορία (RAF). Η πώληση εγκρίθηκε προηγουμένως από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η σύμβαση αφορά ελικόπτερα Chinook Block II εκτεταμένης εμβελείας, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις επιχειρησιακές απαιτήσεις των Βρετανικών Ειδικών Δυνάμεων. Η RAF συμπλήρωσε προσφάτως 40 χρόνια επιχειρήσεων με ελικόπτερα Chinook, του οποίου στα τέλη του τρέχοντος έτους θα εορτασθούν τα 60 χρόνια υπηρεσίας.

Η έκδοση Block II του Chinook περιλαμβάνει νέα πτερύγια στροφείων, επανασχεδιασμένες δεξαμενές καυσίμου, ενισχυμένη άτρακτο και βελτιωμένο σύστημα μεταδόσεως. Αντί των 6 δεξαμενών καυσίμου που φέρει το ελικόπτερο σήμερα, υφίστανται 2 ελαφρύτερες δεξαμενές μεγαλύτερης χωρητικότητος, που προσφέρουν αυξημένη εμβέλεια. Τα επανασχεδιασμένα πτερύγια των στροφείων, εξασφαλίζουν αύξηση ωφέλιμου φορτίου κατά 700 κιλά περίπου σε σχέση με την έκδοση CH-47F ενώ απαιτούν μειωμένη συντήρηση.

Η Μεγάλη Βρετανία είναι ο πρώτος διεθνής αγοραστής του Chinook Block II, με τις παραδόσεις των ελικοπτέρων να ξεκινούν το 2026. Είναι άγνωστο ακόμη εάν τα ελικόπτερα της RAF θα φέρουν σωλήνα εναερίου ανεφοδιασμού καυσίμου αλλά η σχετική ανάρτηση της Boeing στο Τwitter συνοδευόταν από φωτογραφία ελικοπτέρου με σωλήνα. Πέραν τούτου, καθώς η σύμβαση ανατέθηκε από την USSOCOM, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα ελικόπτερα θα είναι της διαμορφώσεως MH-47G Block II, εκ των οποίων έχουν παραγγελθεί 24 για τις ανάγκες της Διοικήσεως.

“EDDIE’S ODYSSEY”: Μια παρατήρηση για τις επικοινωνίες

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close