Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

H επιχειρησιακή υστέρηση στους ελεύθερους σκοπευτές

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σε φωτογραφικό υλικό που αποδεσμεύθηκε προσφάτως, άνδρες της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών του Τουρκικού Ναυτικού εμφανίζονται σε εκπαίδευση βολών ελευθέρων σκοπευτών από ελικόπτερο. Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα με το ημιαυτόματο τυφέκιο ΚΝΤ-76 των 7,62 mm x 51 που αντιπροσωπεύει εξειδικευμένη έκδοση τυφεκίου ακριβείας του τυπικού τυφεκίου μάχης ΜΡΤ-76 εγχώριας αναπτύξεως.

Η έναρξη χορηγήσεως του ΚΝΤ-76, σηματοδοτεί την τελική πράξη στην αντικατάσταση του σοβιετικού SVD Dragunov των 7,62 mm x 54R, που εντάχθηκε σε υπηρεσία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις την δεκαετία του 1990, ως παραχωρηθέν υλικό από την Γερμανία. Το όπλο προορίζεται για τον ακροβολιστή της Ομάδος Τυφεκιοφόρων, το χαμηλότερο “επίπεδο” στο Πεζικό, στο οποίο συναντάται η επιχειρησιακή απαίτηση για πυρά ακριβείας.

Αντίστοιχο τυφέκιο στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, είναι το αμερικανικό ημιαυτόματο Μ110 των 7,62 mm που αποκτήθηκε λίγο μετά την υιοθέτησή του από τον Στρατό των ΗΠΑ.

Στο αμέσως επόμενο επίπεδο, των εξειδικευμένων τυφεκίων ελευθέρων σκοπευτών, ο Τουρκικός Στρατός εφοδιάσθηκε τα τελευταία έτη με το τυφέκιο κινητού ουραίου JNG 90 των 7,62 mm. Για πιο απαιτητικές αποστολές σε μεγαλύτερα δραστικά βεληνεκή, στις μονάδες Καταδρομών και Ειδικών Δυνάμεων, υπάρχει η σχετική κλιμάκωση στο διαμέτρημα 0,338 Lapua Magnum του AWSM της βρετανικής Accuracy International.

Από εκεί και πέρα, στις Ειδικές Δυνάμεις υφίστανται τα βαρέα τυφέκια διαμετρήματος 12,7 mm x 99 τύπων Μ82Α1 (ημιαυτόματο) και το ΑΧ50 (κινητού ουραίου). Πρόκειται για τυφέκια ειδικών εφαρμογών και όχι τόσο για προσβολή ανθρώπινων στόχων, παρόλο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αυτό τον ρόλο.

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι το κεφάλαιο της ελεύθερης σκόπευσης και της σκόπευσης ακριβείας, υποστηρίζεται πλήρως στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την παροχή της σχετικής εκπαιδεύσεως στα σχετικά σχολεία αλλά και της προμήθειας όλων των απαραίτητων υλικών μέσων για την αποστολή. Το κυριότερο υλικό που επιτρέπει την μεγιστοποίηση στην απόδοση της εκπαιδεύσεως που έχει λάβει το προσωπικό, δεν είναι άλλο από το εξειδικευμένο τυφέκιο. Και σε αυτό το πεδίο, οι Τούρκοι προβαίνουν στην προμήθεια τυφεκίων όλων των κατηγοριών που κρίνονται επιχειρησιακώς αναγκαίες.

Η σύγκριση με τον Ελληνικό Στρατό, είναι καταθλιπτική. Ο Ελληνικός Στρατός παραμένει αναμφισβήτητος κυρίαρχος της παγκοσμίου πρωτοτυπίας να μην έχει προμηθευτεί ποτέ εξειδικευμένο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού! Τα βαρέα τυφέκια Μ82Α1Μ που αποκτήθηκαν για τις Ειδικές Δυνάμεις ΔΕΝ είναι τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, όπως νομίζει η ιεραρχία. Οι διοικήσεις καταφεύγουν σε λύσεις εκ των ενόντων, περιορισμένης φυσικά αποδοτικότητος, χωρίς να υπάρχει κεντρική κατεύθυνση.

Με το Πεζικό εντελώς “απών”, ακόμη και οι Ειδικές Δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν το κύριο μέσο που θα επιτρέψει την απόδοση της πολύ καλής εκπαιδεύσεως που λαμβάνει το προσωπικό στο Σχολείο Βασικής Εκπαιδεύσεως Ελευθέρων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ) στο ΚΕΑΠ. Όλες οι απόπειρες κατά το παρελθόν, σκόνταψαν για διαφόρους λόγους, στην ηγεσία του ΓΕΣ.

Το 2014, ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μ. Κωσταράκος, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα για το ΓΕΕΘΑ την προμήθεια εξειδικευμένων τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού προς κάλυψη των επιχειρησικών αναγκών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Το επόμενο έτος, ο διάδοχός του Ναύαρχος Ευαγ. Αποστολάκης, “κατάφερε” να βραχυκυκλώσει την διαδικασία που είχε δρομολογηθεί κι έκτοτε, επί τετραετία στην θέση του Α/ΓΕΕΘΑ, δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα μικρού συγκριτικώς κόστους αλλά μεγάλης αποδόσεως. Παρά τα δεδομένα δύσκολα οικονομικά, πρόκειται κυριολεκτικά για ντροπή.

Σήμερα, ο Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χ. Χριστοδούλου έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εν λόγω πρόγραμμα, επειδή κατανοεί πλήρως την σπουδαιότητά του. Ωστόσο, ακόμη και αν προχωρήσει, η μεγάλη υστέρηση στις υπόλοιπες μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και το Πεζικό του Ελληνικού Στρατού, θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Ίσως πάντως, ένας αεροπόρος ξεκολλήσει το πρόγραμμα και καταφέρει το “ακατόρθωτο”, τουλάχιστον για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close