Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επιχείρηση Orbital: Οι Royal Marines θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία

Περιπλέκεται η κατάσταση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας μετά το θερμό επεισόδιο στο στενό του Κερτς που προκλήθηκε από την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις,

Ο Πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε το διάταγμα για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Ουκρανία από την Τετάρτη, με ισχύ 30 ημερών, προκειμένου να ενισχυθούν οι εθνικές άμυνες έναντι πιθανής εισβολής από τη Ρωσία.

Μια από τις χώρες που έχει σπεύσει να δηλώσει την έμπρακτη συμπαράστασή της είναι η Βρετανία, η οποία αποφάσισε πριν λίγες μέρες την αποστολή Πεζοναυτών του Royal Navy καθώς και πολεμικού πλοίου προκειμένου να «υπερασπιστούν την ελευθερία και τη δημοκρατία».

Ποιος θα είναι ο ρόλος των Βρετανών Πεζοναυτών

Αποστολή των Βρετανών Πεζοναυτών θα είναι να εκπαιδεύσουν άνδρες των Ουκρανικών Ειδικών Δυνάμεων και Ουκρανούς Πεζοναύτες ενώ όπως είχε ανακοινώσει πριν λίγες ημέρες ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον, η δέσμευση της χώρας του είναι ισχυρή για την υποστήριξη του Κιέβου για όσο διάστημα αντιμετωπίζει την ρωσική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η δύναμη που θα σταλεί στην Ουκρανία αποτελείται από ένα Λόχο των Royal Marines με δύναμη 72 άνδρες μαζί με το πλοίο HMS Echo, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό κατάλληλο για υδρογραφικές έρευνες.

Η παροχή εκπαίδευσης στους Ουκρανούς πραγματοποιείται ήδη από Βρετανούς στρατιωτικούς συμβούλους στο πλαίσιο της Επιχείρησης Orbital και μέχρι σήμερα έχει επικεντρωθεί σε αντιαρματικές τακτικές, αντιμετώπιση ελεύθερων σκοπευτών και τακτική χρήση όλμων.

Εκτιμάται ότι η επέκταση της εκπαίδευσης από τους Royal Marines θα περιλαμβάνει ευρύτερο φάσμα τακτικών, η οποία πιθανώς να συνοδεύεται και από παροχή υλικών και οπλισμού, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί επισήμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι επίσης γνωστό αν μετά το πρόσφατο συμβάν με την κατάληψη των ουκρανικών πλοίων οι βρετανικές δυνάμεις θα ενισχυθούν περαιτέρω. Είναι όμως σίγουρο ότι το θερμόμετρο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ανεβαίνει, ενώ εμπλέκονται αργά αλλά σταθερά δυτικές δυνάμεις σε -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- υποστηρικτικό ρόλο.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015 που ξεκίνησε η Επιχείρηση Orbital, βρετανικές δυνάμεις έχουν προσφέρει εκπαίδευση σε 9.500 Ουκρανούς στρατιωτικούς στον εντοπισμό και εξουδετέρωση αυτοσχέδιων εκρηκτικών IED, παροχή «διοικητικής μέριμνας» και ενίσχυση του Ουκρανικού Στρατού στον τομέα παροχής ιατρικής περίθαλψης.  

Στην πρόσφατη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΑΜ στην Ουκρανία το Σεπτέμβριο, αποφασίστηκε η Επιχείρηση Orbital να παραταθεί μέχρι το 2020. Το Λονδίνο επίσης πρότεινε στο Κίεβο την ανάπτυξη πλοίου του Royal Navy και Πεζοναυτών στην Ουκρανία, προκειμένου υπάρχει πιο μόνιμη στρατιωτική παρουσία και παράλληλα μέσω παροχής εκπαίδευσης «να ενισχυθούν οι ναυτικές ικανότητες της χώρας».

Η «χλιαρή» αντίδραση του ΝΑΤΟ

Δεν είναι γνωστό ακόμα πως θα επηρεαστεί ο σχεδιασμός της Επιχείρησης Orbital μετά την κατάληψη των Ουκρανικών πλοίων από ρωσικές δυνάμεις αλλά είναι πιθανό το Λονδίνο να αποφασίσει να στείλει περισσότερα πολεμικά πλοία, με δεδομένη την αύξηση της απειλής. Αυτό βεβαίως θα σημαίνει και κλιμάκωση της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην ουκρανική σύρραξη, με απρόβλεπτες συνέπειες σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε ένταση μεταξύ βρετανικών και ρωσικών ναυτικών δυνάμεων. Κάτι που φυσικά κανείς δεν θα ήθελε να δει να συμβαίνει.

Προς το παρόν το ΝΑΤΟ διατηρεί συγκρατημένη αντίδραση καλώντας τη Ρωσία να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία και τους 24 Ουκρανούς ναυτικούς που συνέλαβε  τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις ενέργειες της Μόσχας».

Η στρατηγική σημασία της Αζοφικής Θάλασσας έγκειται στο γεγονός ότι αποτελεί σημείο ανεφοδιασμού διά θαλάσσης και ως εκ τούτου οποιαδήποτε κίνηση αποκλεισμού της από τη Ρωσία, επιφέρει δυσμενέστατες επιπτώσεις στον ανεφοδιασμό της Ουκρανίας αλλά και στην οικονομία της χώρας.   

Γι αυτό και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει σε όλα τα εμπορικά πλοία την πλήρη πρόσβαση στα ουκρανικά λιμάνια, ενώ έκανε αναφορά και στις οικονομικές κυρώσεις που έχει ήδη επιβάλει η Δύση στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας. «Παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση και διαρκώς αξιολογούμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε, γιατί η Ρωσία πρέπει να καταλάβει ότι οι πράξεις της έχουν συνέπειες. Αυτό κλιμακώνει την κατάσταση στην περιοχή και επιβεβαιώνει μία συμπεριφορά που όλοι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

 

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close