Μετεκπαίδευση εφέδρων στην 2α ΜΑΛ – Εξελίσσεται η Ενεργός Εφεδρεία στις Ειδικές Δυνάμεις

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Η 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ) συγκροτήθηκε πριν έξι δεκαετίες, για να αποτελέσει μαζί με την 1η ΜΑΛ, υπό το τότε 2ο ΣΑΛ, μια δύναμη ταχείας αντίδρασης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί ταχέως σε απομακρυσμένα από τον ηπειρωτικό κορμό μέρη. Η ειδίκευσή της σήμερα, εντοπίζεται στις αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις, ήτοι, την ταχεία ανάπτυξη από αέρος με την τεχνική του αλεξιπτώτου στην οποία αποκτά κύρια ειδίκευση το προσωπικό της, στελέχη και στρατεύσιμοι.
Σε πρόσφατη άσκηση με σενάριο την εκτέλεση νυκτερινής αεραποβάσεως, η 2α ΜΑΛ είχε προγραμματίσει εκτέλεση άλματος, εν συνεχεία διείσδυση του προσωπικού σε προκαθορισμένο στόχο, κρούση – εκτέλεση βολής και εξειδικευμένες βολές από τα στοιχεία ΕΣΕΑ. Ακούγεται σύνθετο και “απλό” μαζί, και πράγματι, έτσι είναι.
Κατά την διάρκεια του άλματος, ένας αλεξιπτωτιστής βγήκε “συρρόμενος” από το αεροσκάφος. Η συγκεκριμένη έκτακτη κατάσταση, σημαίνει ότι κατά την έξοδο του αλεξιπτωτιστή, ο στατικός ιμάντας που τραβάει τον θόλο του αλεξιπτώτου από τον σάκκο, δεν αποχωρίστηκε, με αποτέλεσμα ο αλεξιπτωτιστής να παραμείνει κρεμασμένος από το αεροσκάφος. Υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που προβλέπονται για την συγκεκριμένη κατάσταση κινδύνου προσωπικού, τόσο από πλευράς Αρχηγού Ρίψεως και των βοηθών του, όσο και από πλευράς πληρώματος του αεροσκάφους. Οι χειρισμοί πρέπει να γίνουν κατά τρόπον, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες τραυματισμού του “συρρόμενου” αλεξιπτωτιστή και την ασφαλή περισυλλογή του.
Όλα πήγαν κατ’ ευχήν, καθώς όλοι εκτέλεσαν με ακρίβεια τα προβλεπόμενα. Ο καταδρομέας – αλεξιπτωτιστής, για προληπτικούς λόγους μόνο, μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με σκοπό να υποβληθεί σε τυπικές εξετάσεις υγείας. Στην διαδρομή, αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε εξ αιτίας του… φοβούμενος ότι η άσκηση τερματίσθηκε.
Δεν υπήρχε λόγος.
Θα ανέμενε κανείς, ότι λόγω του συγκεκριμένου περιστατικού, κάθε προγραμματισμός θα είχε ανατραπεί, οδηγώντας σε ματαίωση της ασκήσεως της Μοίρας.
Δεν συνέβη τίποτα τέτοιο. Η Διοίκηση της Μοίρας έκρινε και διέταξε την συνέχιση και πράγματι, όλα “κύλησαν ρολόι”. Παρά το απρόοπτο σοβαρό περιστατικό, η προγραμματισμένη άσκηση, εκτελέσθηκε και ολοκληρώθηκε από τους καταδρομείς – αλεξιπτωτιστές, όπως είχε σχεδιαστεί.
Η περίπτωση, αναδεικνύει τις προκλήσεις που ελλοχεύουν στο απαιτητικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως των μονάδων των Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως και το υψηλό επίπεδο ανταποκρίσεως του προσωπικού. Τέτοιες “επιτυχίες” στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, όχι μόνο προσφέρουν ικανοποίηση σε όλο το προσωπικό και την ιεραρχία αλλά δείχνουν και τον βαθμό ευελιξίας και προσαρμοστικότητος υπό πίεση, μιας μονάδος ημιεπαγγελματικής, στην οποία δηλαδή υπηρετούν και στρατεύσιμοι, όπως είναι η 2α ΜΑΛ.
Η μονάδα, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις που επιβάλουν οι καταστάσεις, έχει εμπεδώσει κι έχει καταστήσει προτεραιότητα στην αντίληψη διοικήσεως, την ανάληψη πρωτοβουλίας. Η ανάληψη πρωτοβουλίας σε όλα τα κλιμάκια είναι το ζητούμενο και αυτό δεν είναι απλό σύνθημα της ηγεσίας αλλά έμπρακτη δράση, η οποία στηρίζεται στην αποδεδειγμένη ικανότητα αναθέσεως έργων και στον τελευταίο βαθμοφόρο. Καταστάσεις που προ ετών ήταν απλώς αδιανόητες, σήμερα είναι ατόφια πραγματικότητα. Όπως επί παραδείγματι, η ανάθεση καθηκόντων Αρχηγού Ρίψεως σε δοκιμασμένους ΕΠΟΠ βαθμού δεκανέα!
Αυτή η ευελιξία και ευρύτητα πνεύματος από πλευράς Διοικήσεως, επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια και στον τομέα της Εφεδρείας των Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για έργο, το οποίο αν και δεν τυγχάνει ευρείας προβολής, έχει ξεκινήσει με τις απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες από το υψηλότερο επίπεδο, δηλαδή τον Α/ΓΕΕΘΑ, με σκοπό μια “καινοτόμο” προσέγγιση επί του ζητήματος. Μία προσέγγιση, η οποία κινείται μεν στο ευρύτερο πνεύμα της αναβαθμίσεως του θεσμού της Εφεδρείας, πρωτοβουλία την οποία έχει εξαγγείλει με επίσημο τρόπο ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας, που όμως στην περίπτωση των Ειδικών Δυνάμεων πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι πιο εξειδικευμένη.
Εφόσον η ανάληψη πρωτοβουλίας σε όλα τα κλιμάκια, είναι το πνεύμα που καλλιεργεί η ηγεσία, θα ήταν παράδοξο εάν αυτό δεν το μετέφερε και στην περίπτωση της Εφεδρείας των Ειδικών Δυνάμεων. Χωρίς να μπορούν να λεχθούν πολλά για ευνόητους λόγους, τα τελευταία έτη γίνεται έργο το οποίο κινείται σε χαμηλό προφίλ – γνώρισμα της επαγγελματικής κι έξω από τα συνηθισμένα, μεθόδου που ακολουθείται. Σκοπός είναι να επιτευχθεί ευρύτερη κινητοποίηση προθύμων εφέδρων, οι οποίοι θα δώσουν το “παρών” επί προγραμματισμένης τακτικής βάσεως, ούτως ώστε η ύπαρξη Ενεργού Εφεδρείας να μην υφίσταται μόνο “στα χαρτιά”.
Μια τέτοια μικρής κλίμακος εκπαιδευτική δραστηριότητα εφέδρων καταδρομέων – αλεξιπτωτιστών, διατάχθηκε και υλοποιήθηκε προ ημερών από την 2α ΜΑΛ. Προσκληθέντες έφεδροι “δοκιμάσθηκαν” σε μια κατάσταση η οποία ξέφευγε από τα τυπικά, λειτούργησε ως “προειδοποιητική διαταγή” και επέτρεψε την καταγραφή παρατηρήσεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων.
Στην δραστηριότητα μετεκπαιδεύσεως που είχε επαναληφθεί και τα προηγούμενα έτη μαζί με άλλες, δόθηκε ένας βαθμός προβολής, δεδομένου ότι επιδίωξη ήταν να περάσει ένα ευρύτερο μήνυμα “συναγερμού” για τους πρόθυμους εφέδρους. Ήταν ενδεικτικό ότι στην δραστηριότητα εκλήθη και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος ως καταδρομέας – αλεξιπτωτιστής, έδωσε με την παρουσία του ως δημόσιος άνδρας, ένα παράδειγμα ανταποκρίσεως στο κάλεσμα που απευθύνει η ηγεσία στους εφέδρους των Ειδικών Δυνάμεων.
Το ενδιαφέρον της ηγεσίας, επισήμανε η παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, ο οποίος μαζί με τον διοικητή της ΔΕΠ, τον διευθυντή της ΓΕΣ/ΔΕΔ και τον διοικητή της 1ης ΤΑΞ ΚΔ-ΑΛ, συμμετείχαν σε θαλάσσια άλματα με τους επιστρατευμένους στην 2α ΜΑΛ, εκτός προγραμματισμένων συντηρήσεων, μαζί με τους εφέδρους. Ο Α/ΓΕΕΘΑ, σε χαιρετισμό του, συνέδεσε μεν την από αρχαιοτάτων χρόνων ελληνική παράδοση του πολίτη – οπλίτη αλλά σημείωσε και τον ειδικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στον θεσμό της Ενεργού Εφεδρείας, άνδρες που έχουν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις, λόγω της μεγαλύτερης τριβής και ειδικεύσεώς τους σε κάποια αντικείμενα. Κατέληξε δε, απευθυνόμενος στους επιστράτους: «Επιπρόσθετα, η πρόσκληση και η περιοδική συνεκπαίδευση πολλών με τις οργανικές μονάδες και η μαζική προσέλευση και εκπαίδευση στα νέα οπλικά συστήματα, υποδηλώνει ότι συνεχίζετε να πορεύεστε και σε αυτή την αποστολή ως γνήσιοι Έλληνες ορθώς και όρθιοι»!
Για όσους δεν έχουν εμπλακεί στην προσπάθεια κι επομένως δεν μπορούν να έχουν άποψη, δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή η τελευταία φράση του Αρχηγού εν τούτοις, πραγματικότητα είναι ότι οι παραστάσεις των τελευταίων ετών από τις “αφανείς” δράσεις, δείχνουν πολύ θετικό περιβάλλον στις Ειδικές Δυνάμεις, ως προς την Ενεργό Εφεδρεία. Από πλευράς 2ας ΜΑΛ, όσο και ΣΧΑΛ η οποία συνετέλεσε στην επίγειο εκπαίδευση και τις αθλητικές δοκιμασίες, από τον διοικητή μέχρι τον χαμηλότερο υφιστάμενο, ξεχώριζε ο επαγγελματισμός σε όλες τις πτυχές της δραστηριότητος. Οι επίστρατοι, με συνέπεια και προθυμία, εφάρμοσαν το πρόγραμμα με επικεφαλής σοβαρούς και δοκιμασμένους εφέδρους αξιωματικούς που ενέπνεαν σεβασμό, προσήρχοντο στο στρατόπεδο παρά τις “άγριες ώρες” που τους ζητήθηκε και με συνειδητή πειθαρχία προσπάθησαν να ανταποκριθούν σε ό,τι τους ζητήθηκε. Το ότι η δραστηριότητα ενέπλεκε ενεργό μονάδα, συνετέλεσε στην ανώτερη δυνατή ανταπόκριση με ασφάλεια, παρά την όποια “επιβάρυνση” στο υφιστάμενο πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, επιβεβαίωσε δε την ευελιξία ανταποκρίσεως αλλά και την αμφίδρομη σχέση εκτιμήσεως μεταξύ ενεργού επαγγελματικού προσωπικού και εφέδρων.
Εάν αυτή ήταν μία ακόμη “δοκιμή” που έδειξε θετικά αποτελέσματα, το επόμενο διάστημα, το κεφάλαιο της Ενεργού Εφεδρείας στις Ειδικές Δυνάμεις, αναμένεται να περάσει σε άλλο απαιτητικό στάδιο, μέσω των εξελίξεων που έχει δρομολογήσει η ηγεσία. Η συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων ετών, έχει δείξει ότι η ευελιξία και προσαρμοστικότητα που απαιτούνται, υφίστανται ως κύρια στοιχεία, έχοντας ξεπεράσει συντηρητικές αντιλήψεις του παρελθόντος και όλοι είναι συγκεντρωμένοι στον κοινό σκοπό. Εκτιμάται ότι η διαπίστωση του βαθμού ανταποκρίσεως από πλευράς εφέδρων, θα είναι το επόμενο κρίσιμο στοιχείο δοκιμής. Η ηγεσία, βάσει των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων, ομολογεί ότι έχει συναντήσει καλό επίπεδο ανταποκρίσεως από πλευράς προθυμίας, όχι μόνο φυσικά στο Λεκανοπέδιο αλλά και στην Βόρειο Ελλάδα. Αναμένεται λοιπόν το επόμενο “Βήμα Πρόσθες”.
ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ Podcast # 152 – Carl Gustaf M4 για τις Ειδικές Δυνάμεις







