Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Συνεκπαίδευση Ζ΄ ΜΑΚ με τμήμα του Σλοβακικού 5. PŠU

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με πρωτοβουλία της Σλοβακικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε αυτή την περίοδο συνεκπαίδευση τμημάτων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των στρατών Ελλάδας και Σλοβακίας. Σχετικό δελτίο Τύπου του ΓΕΕΘΑ, ανέφερε για το περιεχόμενο της δραστηριότητας:

Από την Δευτέρα 11 έως την Παρασκευή 22 Ιουλίου διεξήχθη υπό το συντονισμό της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συνεκπαίδευση μεταξύ Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδος και της Σλοβακίας στην Νέα Πέραμο Αττικής.

Κατά την διάρκεια της συνεκπαίδευσης εκτελέστηκαν αντικείμενα προκεχωρημένων τεχνικών καταδύσεων με συσκευές κλειστού κυκλώματος, κολύμβηση επιφανείας, τεχνικές αμφίβιας εφόδου, άφεση λέμβου από ελικόπτερο και επιχειρήσεις σε αστικό περιβάλλον με σκοπό την επαύξηση του επιπέδου της μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και συναντίληψης των συμμετεχόντων, καθώς και του επιπέδου διαλειτουργικότητας κατά την σχεδίαση και την εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η εν λόγω δραστηριότητα εντάσσεται στον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ ως προς την στρατιωτική συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, με σκοπό την από κοινού προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας των συμμετεχόντων σε διμερές και διασυμμαχικό επίπεδο“.

Ο Σλοβακικός Στρατός είναι πλήρως επαγγελματικός και από το 2004 που η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, ακολουθεί τα δυτικά πρότυπα οργανώσεως. Η δύναμη ανέρχεται σε 13.000 προσωπικό μόλις, που συγκροτούν κατά βάση δύο Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού, ένα Τάγμα Αλεξιπτωτιστών και το 5ο Σύνταγμα Ειδικού Σκοπού (5. PŠU). Το τελευταίο, αποτελεί τον κορμό της Διοικήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της χώρας.

Το 5. PŠU έχει δύναμη τάγματος και πέραν της διοικήσεως αποτελείται από 7 Αποσπάσματα δυνάμεως διμοιρίας: 3 Αποσπάσματα Ειδικού Σκοπού, Ειδικό Απόσπασμα Διαβιβάσεων, Απόσπασμα Υποστηρίξεως Πληροφοριών, Απόσπασμα Υποστηρίξεως Μάχης και Απόσπασμα Εκπαιδεύσεως. Κάθε Απόσπασμα αποτελείται από 4 δεκαμελείς ομάδες και η ειδίκευσή τους εντοπίζεται στο τυπικό φάσμα αποστολών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και ιδίως Ειδική Αναγνώριση και Άμεσες Επιθετικές Ενέργειες.

Το Απόσπασμα Υποστηρίξεως Μάχης έχει ιδιαίτερη σύνθεση καθώς αποτελείται από Τμήμα Ελευθέρων Σκοπευτών, Τμήμα Δυτών Μάχης και Τμήμα Αντιαρματικών. Είναι προφανές ότι κατά την διμερή συνεννόηση, από τις επιλογές του προγράμματος εκπαιδεύσεως που παρουσίασε η Ελληνική πλευρά, οι Σλοβάκοι επέλεξαν να εξασκήσουν την περιορισμένη ικανότητα του Τμήματος Δυτών Μάχης στις αμφίβιες επιχειρήσεις, κάτι το οποίο έγινε πράξη με τους συναδέλφους της Ζ΄ ΜΑΚ.

Το 5. PŠU έχει λάβει μέρος σε συμμαχικές αποστολές στο Αφγανιστάν και Ιράκ ενώ συνεργάζεται τακτικά με συμμαχικές ανάλογες μονάδες. 

Τι θα προσφέρουν τα νέα NSW RIB στην ΔΥΚ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close