Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Έληξε η πολυεθνική άσκηση Ειδικών Επιχειρήσεων “THRACIAN SWORD 2018”

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου η άσκηση B9 CJSE “TΗRACIAN SWORD 18” που διεξήχθη με συμμετοχή προσωπικού μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των χωρών της χερσονήσου του Αίμου: Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σκόπια, Τουρκία.

Η άσκηση διεξάγεται με πρωτοβουλία των αρχηγών Ενόπλων Δυνάμεων των 9 χωρών της Βαλκανικής, με σκοπό να ενισχύσει την περιφεριακή ασφάλεια και να ενδυναμώσει την συνεργασία στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων. Στην φετινή άσκηση που διεξήχθη στο πεδίο ασκήσεων του Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας, υπήρξε και συμμετοχή του Στρατού των ΗΠΑ, ο οποίος υποστήριξε την δραστηριότητα με την διάθεση 3 ελικοπτέρων Blackhawk του 2ου Τάγματος Αεροπορίας Στρατού Γενικής Υποστηρίξεως, της 4ης Ταξιαρχίας Μάχης Αεροπορίας Στρατού, που ανήκει στην 4η Μεραρχία Πεζικού.


Η 68η Ταξιαρχία Ειδικών Δυνάμεων του Βουλγαρικού Στρατού, είχε την ευθύνη σχεδιάσεως της ασκήσεως και σε αυτήν συμμετείχαν συνολικώς 200 στελέχη μονάδων των ανωτέρω χωρών. Την τελική φάση παρακολούθησαν επίσημοι, μεταξύ των οποίων και οι υπουργοί Αμύνης της Βουλγαρίας και Ρουμανίας (στην προπέρσινη άσκηση που διεξήχθη στην Ελλάδα ως BALKAN SHIELD 2016, δεν παρέστη στην τελική φάση ούτε καν η στρατιωτική ηγεσία).


Η άσκηση κινήθηκε στα γνωστά πλαίσια της προετοιμασίας σε σειρά επιμέρους αντικειμένων εκπαιδεύσεως για την εξοικείωση του προσωπικού με διαδικασίες και τεχνικές. Στην τελική φάση, το σενάριο περιστράφηκε στις βασικές γραμμές του σεναρίου που αφορούσε επίθεση σε βάση ανταρτών προς καταστροφή του εχθρού και διάσωση ομήρων.

Η ελληνική συμμετοχή κρίνεται παραγωγική και επιτυχής από πάσης απόψεως. Συμμετείχε προσωπικό ομάδων από δύο μονάδες, συνοδευόμενο από δύο παρατηρητές.

Στην διάρκεια της τελετής λήξεως, πραγματοποιήθηκε άλμα αλεξιπτωτιστών ελευθέρας πτώσεως με έναν άνδρα από κάθε αποστολή να προσγειώνεται φέροντας αναπεπταμένη την σημαία της χώρας του. Τις εντυπώσεις… έκλεψε ο Τούρκος αλεξιπτωτιστής της Διοικήσεως Ειδικών Δυνάμεων (μπορντώ μπερέ) ο οποίος προσγειώθηκε σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από τον καθορισμένο και σηματοδοτημένο με ανεμούριο χώρο, στον οποίο συγκεντρώθηκαν όλοι οι υπόλοιποι.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close