Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δωρεάν αμερικανική βοήθεια 6 νέας κατασκευής NSW RIB για την ΔΥΚ

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεν είναι μόνο τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου τύπου Mk V που πρόκειται να αποκτήσει, σχεδόν δωρεάν από το Ναυτικό των ΗΠΑ, η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού. Πέρα από τα 4 συγκεκριμένα σκάφη, που είναι μεταχειρισμένα, οι ΗΠΑ πρόκειται να προσφέρουν στην ΔΥΚ ως δωρεάν βοήθεια και 6 Σκάφη Άκαμπτης Γάστρας (RIB) νέας κατασκευής!

Σύμφωνα με πρόγραμμα το οποίο τέθηκε σε ισχύ προ εξαμήνου περίπου, συγκεκριμένα στις 2 Οκτωβρίου 2019, το Ναυτικό των ΗΠΑ προέβη στην ανάθεση συμβάσεως στην εταιρεία US Marine Inc. με αντικείμενο την προμήθεια 6 RIB μήκους 11 μέτρων Ναυτικού Ειδικού Πολέμου (NSW). Το ύψος της συμβάσεως είναι 9.845.847 $ και σε αυτήν περιλαμβάνονται 6 συσκευές FLIR καθώς και ανταλλακτικά. Η εταιρεία παράγει τον συγκεκριμένο τύπο RIB για τις μονάδες SEAL από το 1997.

Το NSW RIB 11 μέτρων, είναι το τυπικό τακτικό μέσο αναπτύξεως περιορισμένης ακτίνος των μονάδων SEAL, που εξορμά από μητρικά πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων. Προωθείται από δύο πετρελαιοκινητήρες Caterpillar 3126 που κινούν δύο υδρωθητές (water jets) KaMeWa οι οποίοι εξασφαλίζουν μέγιστη ταχύτητα 46 κόμβων, ταχύτητα πλεύσεως 33 κόμβων και αυτονομία 200 ν.μ. Πέρα από το τριμελές πλήρωμα, το 11 μέτρων σκάφος μπορεί να μεταφέρει ομάδα 8-10 βατραχανθρώπων.

Στο σκάφος υφίστανται δύο θέσεις οπλισμού, στην πλώρη και στην πρύμνη, όπου δύναται να εγκατασταθεί μέχρι και βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm. Tα NSW RIB θα παραδοθούν με τρέιλερ για οδική μεταφορά αλλά και υλικά για προετοιμασία αερομεταφοράς του. Είναι δυνατή η μεταφορά τους ως εσωτερικό φορτίο από αεροσκάφη C-130 ενώ μπορεί να αναρτηθεί ως εξωτερικό φορτίο σε ελικόπτερα Chinook. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα παλετοποιήσεως, προκειμένου να ριφθεί με αλεξίπτωτα.

Οι παραδόσεις των NSW RIB εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν το 4ο τρίμηνο του 2021. Με το υλικό αυτό θα ενισχυθούν οι δυνατότητες εκτελέσεως Μη Συναινετικών Νηοψιών (VBSS) ενώ χάρη στην δυνατότητα αερομεταφοράς, θα βελτιωθεί η επιχειρησιακή ευελιξία της ΔΥΚ στην σχεδίαση και εκτέλεση αποστολών μακριά από την βάση της. H δωρεάν παραχώρηση του συγκεκριμένου υλικού νέας κατασκευής, εντάσσεται στα πλαίσια της ενισχύσεως της προσπάθειας που καταβάλει το ΓΕΕΘΑ ως προς την αναβάθμιση των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και αντιπροσωπεύει δείγμα των πολύ καλών διμερών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τον Απρίλιο στην Ελλάδα τα Mk V – Οι ονομασίες τους

Tags

Related Articles

Back to top button
Close