Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επίσημη επίσκεψη διοικητού ΔΕΠ στην USSOCOM

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Επίσημη επίσκεψη στην έδρα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM) των ΗΠΑ, πραγματοποίησε περί τα τέλη Ιουλίου ο διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν προσκλήσεως του διοικητού της SOCOM προκειμένου να συζητηθεί μια σειρά θεμάτων που αφορούν διμερή θέματα στρατιωτικής συνεργασίας Ειδικών Επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας.

Στην διάρκεια της επίσκεψης, έγινε και η παρουσίαση στην έδρα της SOCOM του ενός από τους δύο αξιωματικούς της ΔΕΠ που πρόκειται να μετατεθούν εκεί. Η μετάθεση των δύο αξιωματικών σε καθεστώς “exchange officers”, θα έχει διάρκεια 3 ετών και η αποστολή τους είναι να επιλαμβάνονται επιχειρησιακά θέματα διμερούς συνεργασίας Ειδικών Επιχειρήσεων. 

Εξετάσθηκε επίσης πλήθος άλλων θεμάτων επιχειρησιακής δράσης για το απώτερο μέλλον με την ΔΕΠ ενώ εκφράσθηκαν και ευχαριστίες για το υψηλότατο επίπεδο επιχειρησιακής αξιολογήσεως των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και την συμβολή τους, τόσο στο πλαίσιο της Συμμαχίας όσο και σε διμερές επίπεδο. Συζητήθηκε εξάλλου και σειρά διαβαθμισμένων θεμάτων, που θα αναβαθμίσουν έτι περαιτέρω τον επιχειρησιακό και εκπαιδευτικό ρόλο της ΔΕΠ, σε όλη την περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου εν γένει.

Επίσης, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, στις 21 Ιουλίου ο Αντιστράτηγος Χούπης παραβρέθηκε στην τελετή παράδοσης – παραλαβής Διοικήσεως στο στρατόπεδο Φορτ Κάμπελ του Κεντάκυ, όπου εδρεύει η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία. Η συγκεκριμένη Μεραρχία, το τελευταίο έτος έχει δραστηριοποιηθεί επιχειρησιακώς στην περιοχή της Ελλάδας και η ΔΕΠ είχε πλήθος εκπαιδευτικών και επιχειρησιακών συνεργασιών. Στην εν λόγω τελετή, πλήθος ανωτάτων αξιωματικών των ΗΠΑ εκφράσθηκαν κολακευτικώς για το άριστο επίπεδο της διμερούς συνεργασίας αλλά και για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ελληνικών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, όπου έχουν κληθεί να συνεισφέρουν.

Και στην διάρκεια της επισκέψεως στο Φορτ Κάμπελ, ο διοικητής της ΔΕΠ είχε αρχικές διμερείς συζητήσεις που αφορούσαν τον σχεδιασμό κοινών δράσεων με τις ανεπτυγμένες νέες Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

“Combat Ready” από το ΝΑΤΟ δεύτερο ελληνικό μεικτό SOLTG

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close