Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Άλματα αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων από MC-130J Commando II της USAFE

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία σήμερα οι ρίψεις αλεξιπτωτιστών των Ειδικών Δυνάμεων που ήταν προγραμματισμένες να διεξαχθούν από μεταγωγικά αεροσκάφη MC-130J Commando II της USAFE. Πρόκειται για δύο αεροσκάφη της Αμερικανικής Αεροπορίας που έχουν μετασταθμεύσει από βάση στην Ευρώπη στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα μαζί με δύο αεροσκάφη κλίνοντος στροφείουr τύπου CV-22Β Osprey τα οποία χρησιμοποιούνται σε αποστολές Έρευνας – Διάσωσης και ανάκτησης προσωπικού.

Συνολικά στα άλματα στατικού ιμάντα συμμετείχαν άνδρες από μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων το ΕΤΑ, η Ζ΄ ΜΑΚ, καθώς επίσης βατραχάνθρωποι της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, Διασώστες Μάχης της 31ης ΜΕΕΔ της ΠΑ και Ρίπτες Εφοδίων του 865 Τάγματος Εναέριου Εφοδιασμού του ΕΣ. Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν από μεγαλύτερο ύψος ρίψεις αλεξιπτωτιστών Ελευθέρας Πτώσεως με τη συμμετοχή στελεχών του ΕΤΑ και της ΔΥΚ.

Τα άλματα ήταν ημερήσια και νυχτερινά και πραγματοποιήθηκαν από τα MC-130J στη Ζώνη Ρίψης Μεγάρων.

 

Τα χαρακτηριστικά των μεταγωγικών Commando II   

Γνωστά και ως Combat Shadow II, τα MC-130J είναι αεροσκάφη που εντάχθηκαν μόλις πριν λίγα χρόνια στο στόλο της USAFE. Επιτρέπουν ανάπτυξη δυνάμεων SOF οπουδήποτε στον κόσμο σε αποστολές που επιβάλουν χαμηλό προφίλ ή διείσδυση σε πολύ χαμηλό ύψος για αποφυγή εντοπισμού μέρα και νύχτα σε μεγάλες αποστάσεις με την ικανότητα εκτέλεσης εναέριων ανεφοδιασμών τόσο από άλλα αεροσκάφη όσο και δρώντας τα ίδια ως τάνκερ για ελικόπτερα και αεροσκάφη CV-22Β. Επίσης μπορούν να εκτελέσουν ανεφοδιασμό μονάδων SOF με ρίψεις ακριβείας ή να περισυλλέξουν προσωπικό από ημιπροετοιμασμένους διαδρόμους προσγείωσης.

Τα MC-130J Commando II, βασίζονται στα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-130J με προηγμένα συστήματα για επιχειρήσεις SOF. Έχουν μήκος 29,3 μ., εκπέτασμα πτερύγων 39,7 μ. και ύψος 11,9 μ. ενώ το μέγιστο βάρος απογείωσης αγγίζει τα 74.389 κιλά. Το πλήρωμα είναι 5μελες αποτελούμενο από κυβερνήτη, συγκυβερνήτη, χειριστή συστημάτων μάχης και δύο υπεύθυνους φόρτου. Το πιλοτήριο διαθέτει προηγμένη διάταξη με έγχρωμες οθόνες υγρών κρυστάλλων, ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα πτήσης – ναυτιλίας και HUD.

Στον ειδικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ηλεκτροπτικό σύστημα (EO/IR) για επιτήρηση, εντοπισμό στόχων στο έδαφος, προηγμένο σύστημα αυτοπροστασίας, διπλό σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών SATCOM και πρόβολο για εναέριο ανεφοδιασμό. Οι τέσσερις κινητήρες Rolls-Royce AE 2100D3 ελέγχονται από ψηφιακό σύστημα FADEC και επιτρέπουν πτήση σε οροφή 28.000 ποδών με φορτίο βάρους 19,050 κιλών. Η μέγιστη ταχύτητα είναι 362 μίλια στα 22.000 πόδια και η εμβέλεια (χωρίς ανεφοδιασμό) φτάνει τα 4.828 χλμ.

Ιδιαίτερα κρίσιμο πλεονέκτημα είναι το χαμηλό επίπεδο θορύβου των κινητήρων που προσφέρει σημαντική άνεση εν πτήση και δραματικά μειωμένο ηχητικό ίχνος στο έδαφος – με προφανείς επιπτώσεις για την αύξηση της επιβιωσημότητας. 

Επωφελής συνεργασία

Η συνεργασία αυτή σύμφωνα με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων χαρακτηρίζεται ως αμοιβαία και επωφελής στον τομέα της εκπαίδευσης και για τις δύο πλευρές ενώ βασίζεται σε προγενέστερες συνεργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικά σε ετήσια βάση τα τελευταία 6 χρόνια και αναμένεται να συνεχιστούν στο προσεχές μέλλον.

Δίνεται με τον τρόπο αυτό η ευκαιρία στις ελληνικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων για βελτίωση σε όλους τους τομείς μέσω της συνεκπαίδευσης με αμερικανικές μονάδες αεροσκαφών Ειδικών Επιχειρήσεων και μονάδες SOF των ΗΠΑ.

Επιπλέον τονίζεται η ευεργετική επίδραση που έχει η συνεργασία αυτή και στην ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή αλμάτων. Αυτό ισχύει λόγω των γνωστών προβλημάτων διαθεσιμότητας των μεταγωγικών της ΠΑ, που δοκιμάζονται από τις γενικότερες δυσμενείς συνθήκες. Σύντομα όμως σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες αναμένεται ότι το πρόβλημα επιτέλους θα ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό – χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι δεν θα συνεχιστεί η συνεργασία με τα αεροσκάφη της USAFE.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close