Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σε αναζήτηση Διαβιβαστών οι Ειδικές Δυνάμεις του Βρετανικού Στρατού

Αντιμέτωπες με κρίση έλλειψης συγκεκριμένων ειδικοτήτων βρίσκονται οι Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις, οι οποίες αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε εκστρατεία στρατολόγησης προκειμένου να προσελκύσουν ενδιαφερομενους για να υπηρετήσουν σε επίλεκτες μονάδες σε συγκεκριμένο ρόλο.

Αρχής γενομένης με το περιοδικό «Soldier» του Βρετανικού Στρατού, η διαφήμιση που αναρτήθηκε στοχεύει ευθέως σε αυτή την κατεύθυνση με στελέχη που απαιτείται να αποκτήσουν ειδικότητα Special Forces Communicator (SFC).

Όπως αναφέρεται, ο “Special Forces Communicator” επιλέγεται με βάση την τεχνική κατάρτιση, τις τακτικές ικανότητες και την φυσική αντοχή, για να μπορεί να προσφέρει στις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων πληροφορίες όποτε αυτές απαιτούνται.

Η ενεργοποίηση της ζήτησης για κάλυψη των θέσεων αυτών έγινε τον Απρίλιο και αφορά προσωπικό που θα ενταχθεί στο Σώμα Διαβιβάσεων (Royal Signals) του Βρετανικού Στρατού. Η διαδικασία προβλέπει βασική εκπαίδευση 6 μηνών και με την επιτυχή συμπλήρωσή της οι νέοι διαβιβαστές Ειδικών Δυνάμεων τοποθετούνται στο 18ο Σύνταγμα Διαβιβαστών. Ενδεικτικά η εκπαίδευση SFC περιλαμβάνει 6 φάσεις οι οποίες κατανέμονται χρονικά ως εξής:

  • Αξιολόγηση τεχνικών δεξιοτήτων (1 εβδομάδα).
  • Επικοινωνίες γενικής υποστήριξης (6 εβδομάδες).
  • Φυσική προετοιμασία (5 εβδομάδες).
  • Επικοινωνίες για εγγύς αεροπορική υποστήριξη (5 εβδομάδες).
  • Σχολείο Διαφυγής Αιχμαλώτων – εκπαίδευση SERE (2 εβδομάδες).
  • Στρατιωτική εκπαίδευση (3 εβδομάδες).
  • Εκπαίδευση Αλεξιπτωτιστή Ειδικών Δυνάμεων (3 εβδομάδες).

Ο συγκεκριμένος τομέας αναφέρεται ότι έχει σημαντικές δυνατότητες βαθμολογικής εξέλιξης, μέχρι το βαθμό του υπολοχαγού για τους Υπαξιωματικούς και στο βαθμό του Αντισυνταγματάρχη για τους αξιωματικούς, αντιστοίχως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 18ο Σύνταγμα Διαβιβάσεων αποτελεί μια σχετικά νέα προθήκη στις Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις. Ενεργοποιήθηκε το 2005 παράλληλα με το Ειδικό Σύνταγμα Αναγνώρισης SRR και το Συγκρότημα Υποστήριξης Ειδικών Δυνάμεων (SFSG). H νέα μονάδα βασίζεται στο μοντέλο της Intelligence Support Activity (ISA), μια ειδικής μονάδας πληροφοριών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ που έγινε γνωστή και ως Task Force Orange.

Βασική διαφορά μεταξύ των δύο μονάδων αναγνώρισης είναι ότι τα στελέχη του SRR επικεντρώνονται περισσότερο σε πληροφορίες προερχόμενες από πληροφοριοδότες, το γνωστό δηλαδή Human Intelligence (HUMINT), ενώ το αμερικανικό μοντέλο δίνει μεγάλη έμφαση στην ηλεκτρονική παρακολούθηση επικοινωνιών (SIGINT).

Το 18ο Σύνταγμα Διαβιβάσεων παρέχει απευθείας υποστήριξη στον τομέα των Διαβιβάσεων για το σύνολο των μονάδων SOF του Βρετανικού Στρατού με ειδίκευση σε ασφαλείς επικοινωνίες, τατκικές ηλεκτρονικού πολέμου αλλά και παρακολούθηση επικοινωνιών. Το Σύνταγμα αποτελείται από 5 Μοίρες, κάθε μια από τις οποίες υποστηρίζει και σε μια επίλεκτη μονάδα, κατανεμημένες ως εξής:

  • 264 Μοίρα Διαβιβάσεων προσκολλημένη στο SAS (Special Air Service).
  • 276 Μοίρα Διαβιβάσεων προσκολλημένη στο SRR.
  • 268 Μοίρα Διαβιβάσεων προσκολλημένη στο Special Forces Support Group (SFSG).
  • Μοίρα Διαβιβάσεων SBS που υποστηρίζει την Special Boat Service.
  • 64 Μοίρα Διαβιβάσεων που αποτελεί μονάδα εφεδρείας.

Είναι σαφές ότι το ζητούμενο για τις επίλεκτες αυτές μονάδες σε αντίθεση με τα πρότυπα του Ελληνικού Στρατού δεν είναι απλώς διαβιβαστές που θα χειρίζονται έναν ασύρματο σε τακτικό επίπεδο αλλά στελέχη με υψηλή κατάρτιση τα οποία υποστηρίζουν επιχειρήσεις SOF και σε επίπεδο τακτικής Διοίκησης & Ελέγχου, αξιοποιώντας εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας. Παράλληλα, εξασφαλίζουν ασφαλείς επικοινωνίες σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου, διεξάγοντας και οι ίδιοι ηλεκτρονικό πόλεμο.

Οι παραπάνω δυνατότητες στην περίπτωση των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, είτε θα ανατεθούν σε μονάδες των Διαβιβάσεων που υποστηρίζουν μεν όλο το φάσμα των συμβατικών μονάδων και Σχηματισμών, είτε απλώς είναι… ανύπαρκτες λόγω ελλείψεως εξοπλισμού και, το κυριότερο, λόγω απουσίας σύγχρονου δόγματος Διοίκησης & Ελέγχου. Το τελευταίο, στα χαμηλά κλιμάκια των μονάδων διεξάγεται με παραδοσιακές μεθόδους επί του πεδίου, ενώ μια πιο προηγμένη τεχνολογικά προσέγγιση παρατηρείται μόνο σε επίπεδο Επιτελείου.

Οι επικοινωνίες, μαζί με την Διοίκηση & Έλεγχο Ειδικών Επιχειρήσεων, είναι προφανές ότι στις ημέρες μας έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να απαιτούνται τόσο επενδύσεις σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και ειδικά καταρτισμένα και εκπαιδευμένα στελέχη Ειδικών Δυνάμεων. Κάτι που όπως φαίνεται, παρά τα διαθέσιμα μέσα, αποτελεί είδος σε έλλειψη και για προηγμένους στρατούς του ΝΑΤΟ, όπως ο Βρετανικός.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close