Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αδιαφορία για επιπλέον δωρεάν Marder 1A3 – Μένουν 185 BMP-1 στον Ελληνικό Στρατό

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινό της δελτίο Τύπου, η γερμανική Rheinmetall ανακοίνωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση της ανάθεσε να προμηθεύσει 40 επιπλέον Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Marder 1A3 στην Ουκρανία. Η σύμβαση ανατέθηκε τον Αύγουστο και όπως αναφέρεται «είναι αξίας υψηλού διψήφιου ποσού σε εκατομμύρια ευρώ». Οι εργασίες εκτελούνται στα εργοστάσια του Κάσελ και του Ούντερλους.

Η εξέλιξη, ανεβάζει τον συνολικό αριθμό Marder 1A3 που προμηθεύει η Rheinmetall την Ουκρανία, σε 80. Τα πρώτα 20 είχαν μεταφερθεί στις 21 Μαρτίου και τον Ιούνιο ακολούθησε ανάθεση για άλλα 20, οι εργασίες στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Άλλα 20 οχήματα, είχαν παραχωρηθεί από το δυναμικό του Γερμανικού Στρατού.

Προηγήθηκε όμως η Ελλάδα, ως χώρα στην οποία η γερμανική εταιρεία παρέδωσε Marder 1A3 που διατηρούσε σε αποθήκευση. Κατόπιν συμφωνίας Μητσοτάκη – Σολτς στις 31 Μαΐου 2022, η Ελλάδα παραχώρησε στην Γερμανία 40 πεπαλαιωμένα τεθωρακισμένα BMP-1, με αντάλλαγμα ισάριθμα Marder 1A3. Οι παραδόσεις ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022, διακόπηκαν τον Φεβρουάριο του 2023 για να εργαστεί το προσωπικό της Rheinmetall στα πρώτα 20 οχήματα που κατευθύνθηκαν προς Ουκρανία, οι παραδόσεις στην Ελλάδα επαναλήφθηκαν στις 9 Ιουνίου, για να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο του 2023. Τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα εξόπλισαν το 645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού, της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, με έδρα το Πετροχώρι Ξάνθης.

ΒΜΡ-1: από την τραγωδία στο Τζόκερ – Ένας αξιωματικός περιγράφει

Για λόγους μικροπολιτικής, η αντιπολίτευση επέκρινα δριμύτατα την συμφωνία, παραπληροφορώντας την κοινή γνώμη για τις πραγματικές δυνατότητες και την κατάσταση των BMP-1 ενώ δεν δίστασε να διασπείρει το ελεεινό σύνθημα περί δήθεν “αφοπλισμού των νησιών” από την κυβέρνηση. Ορθολογικό θα ήταν, όπως είχε επισημάνει από νωρίς ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η εκμετάλλευση της δυναμικής και των ευνοϊκών συνθηκών, ώστε ο Ελληνικός Στρατός να συνεχίσει την ανταλλαγή BMP-1 με Marder 1A3, για αυτονόητους λόγους. Εν τούτοις, η μεν κυβέρνηση δεν επέδειξε ενδιαφέρον, με άγνωστη την διάσταση κατά πόσο δέχθηκε σχετικές εισηγήσεις από την στρατιωτική ηγεσία.

Το αποτέλεσμα είναι να παραμένουν σε υπηρεσία 141 BMP-1 που φέρουν μόνο βαρύ πολυβόλο 12,7 mm ως οπλισμό και 44 στα οποία έχει εγκατασταθεί δίδυμο πυροβόλο των 23 mm ως υποτυπώδη στοιχεία αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών πυροβόλων. Ο ορίζοντας επιχειρησιακού βίου αυτών των 185 οχημάτων, είναι λίαν περιορισμένος. Ενώ ήταν σαφές ότι άπαξ και η γερμανική κυβέρνηση εγκαινίασε τις αποστολές Marder 1A3 στην Ουκρανία, υπήρχε κίνδυνος απορροφήσεως του υπολοίπου αποθέματος της Rheinmetall γι’ αυτό τον σκοπό και τα BMP-1 της Ελλάδας θα έμεναν αζήτητα, ουδείς φαίνεται να ενδιαφέρθηκε. Υπενθυμίζεται ότι τα Marder 1A3 παραχωρήθηκαν εντελώς δωρεάν, συνοδευόμενα από ποσότητες πυρομαχικών 20 mm για το πυροβόλο τους και ανταλλακτικά, δεδομένου ότι το κόστος κάλυψε εξ ολοκλήρου η γερμανική κυβέρνηση από τον προϋπολογισμό ενισχύσεως της Ουκρανίας.

Τον Ιούνιο του 2022, ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall Άρμιν Πάππεργκερ είχε προσδιορίσει το κόστος για την επαναφορά των Marder 1A3 σε ενέργεια, μεταξύ 850.000 και 1 εκατ. €. Είχε επισημάνει όμως ότι δίδεται προτεραιότητα στα οχήματα που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και απαιτούν εργασίες περίπου 6 μηνών ενώ τα ευρισκόμενα σε πολύ χειρότερη κατάσταση, θα χρειαστούν 7-8 μήνες περίπου. Επομένως, η συμφωνία Παναγιωτόπουλου – Λαμπρέχτ που υπεγράφη στις 16 Σεπτεμβρίου 2022, εξασφάλισε αδαπάνως για τον Ελληνικό Στρατό, όπως και για την Ουκρανία τώρα, εύχρηστο υλικό «αξίας υψηλού διψήφιου ποσού σε εκατομμύρια ευρώ». Με όποιον άλλον τρόπο αντικατασταθούν πλέον τα 185 εναπομείναντα BMP-1, θα πρέπει να καταβληθούν εκατοντάδες εκατομμύρια.

Marder 1A3: τα στελέχη “πληρώνουν για να πάνε σε αυτά”

Το ειρωνικό ίσως, είναι ότι σε επίπεδο ΓΕΣ και πριν την ολοκλήρωση των παραδόσεων, εκδηλώθηκε κάποιο ενδιαφέρον για την παραχώρηση ενός ακόμη οχήματος από την Γερμανία, ώστε να συμπληρωθεί η τυπική δύναμη 41 ΤΟΜΑ του 645 ΜΤΠ…

Κατά δηλώσεις του Άρμιν Πάππεργκερ τον Ιανουάριο του 2023, η εταιρεία είχε στην ιδιοκτησία της περίπου 140 Marder 1A3, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την τελευταία ανάθεση, απομένουν περί τα 20 μόνο οχήματα. Η ευκαιρία για τον συγκεκριμένο αριθμό, θεωρητικώς παραμένει ακόμη ανοικτή για την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι ενδιαφέρονται οι αρμόδιοι.

40 Marder 1A3 για την Ουκρανία – Πόσα απομένουν και “αναμένει” συνολικά η Ελλάδα;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close