Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΙΣΤΟΡΙΑ

Ολοκληρώνεται η παραλαβή των 40 Marder 1A3

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα ανταλλαγής Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Marder 1A3 που παραχωρεί η Γερμανία, με ισάριθμα τεθωρακισμένα οχήματα BMP-1 του Ελληνικού Στρατού. Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 34 οχήματα στον Ελληνικό Στρατό και βρίσκεται καθ’ οδόν η τελευταία παρτίδα 6 οχημάτων.

Η συμφωνία ανταλλαγής” (“Ringtausch-Vereinbarung”) που επιτεύχθηκε στις 31 Μαΐου 2022 μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς προέβλεπε την ανταλλαγή 40 οχημάτων από κάθε πλευρά.

Τα Marder 1A3 προήλθαν από την Rheinmetall, η οποία συναίνεσε στην διευκόλυνση της συμφωνίας των δύο χωρών προκειμένου να εξυπηρετηθεί η πολιτική του καγκελαρίου Σολτς που επεδίωκε να δείξει αποφασιστικότητα στην υποστήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτική βοήθεια, όσο και ως χειρονομία καλής θελήσεως προς την ελληνική πλευρά, με την οποία συζητούσε μεγάλη συμφωνία πωλήσεως ΤΟΜΑ KF41 Lynx, συνοδευομένη από βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα. Το κόστος των εργασιών αποκαταστάσεως των Marder 1A3 αναλήφθηκε πλήρως από την γερμανική κυβέρνηση, μαζί με ποσότητες πυρομαχικών 20 mm για το πυροβόλο του οχήματος και αρχικές ποσότητες ανταλλακτικών. Η συνολική δαπάνη υπολογίζεται σε 60 εκατ. € τουλάχιστον.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Έλληνας ΥΕΘΑ συμφώνησε με την Γερμανίδα συνάδελφό του στις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στις 3 Ιουλίου αναχώρησε για την Γερμανία τριμελής επιτροπή αξιωματικών του ΓΕΣ, η οποία επιθεώρησε τα οχήματα στις εγκαταστάσεις της Rheinmetall και έμεινε απολύτως ικανοποιημένη.

ΥΕΘΑ για Marder – BMP 1: δεν χάνουμε σε τίποτα, ενισχυόμαστε, μηδέν κόστος

Τα πρώτα Marder 1A3 κατέφθασαν στην Ελλάδα στις 17 Οκτωβρίου και ήταν 6 στον αριθμό.

Τον Φεβρουάριο του 2023 είχαν παραδοθεί 20 οχήματα αλλά κατόπιν συμφωνίας διακόπηκαν προσωρινώς οι παραδόσεις, με σκοπό να δώσει προτεραιότητα η Rheinmetall στην προετοιμασία 20 οχημάτων για την Ουκρανία. Οι παραδόσεις επαναλήφθηκαν από τις 9 Ιουνίου με την άφιξη στην Ελλάδα 5 ακόμη οχημάτων.

Με τα Marder 1A3 εφοδιάστηκε το 645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού  της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που εδρεύει στο Πετροχώρι Ξάνθης.

Δούρειος Ίππος Podcast # 019 Ανταλλαγή ΒΜΡ-1 με Marder 1A3: μια ψύχραιμη προσέγγιση

Tags

Related Articles

Back to top button
Close