Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Συμφωνία Παναγιωτόπουλου – Lambrecht για ανταλλαγή 40 Marder 1A3 με 40 BMP-1

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με μια λιτή ανακοίνωση, το ΥΠΕΘΑ ενημέρωσε για την πρόοδο στην συμφωνία με την Γερμανία τον παρελθόντα Μάιο, για ανταλλαγή τεθωρακισμένων οχημάτων προς ενίσχυση του αγώνα της Ουκρανίας και την ενίσχυση του Ελληνικού Στρατού με πιο αξιόπιστο και υψηλότερης μαχητικής αξίας υλικό. Η ανακοίνωση αναφέρει:

Σε συνέχεια της απόφασης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Καγκελαρίου Olaf Scholz, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας Christine Lambrecht, προκειμένου να υποστηριχθεί η άμυνα της Ουκρανίας, ενάντια στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας, συμφώνησαν για την παραχώρηση 40 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMP-1 από την Ελλάδα στην Ουκρανία, τα οποία θα αντικατασταθούν από 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης MARDER, που θα παραχωρηθούν από τη Γερμανία στην Ελλάδα“.

Όπως έχουμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή, τα Marder 1A3 ανήκουν στην γερμανική Rheinmetall αλλά η συμφωνία που θα υλοποιηθεί θα είναι διακρατική. Για τον σκοπό αυτόν διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ ΓΔΑΕΕ και της αντίστοιχης γερμανικής υπηρεσίας, προκειμένου να αγοράσει επί της ουσίας το γερμανικό κράτος τα Marder 1A3 από την εταιρεία, ώστε να τα παραδώσει εν συνεχεία στην Ελλάδα. Πριν την παράδοση, τα οχήματα που είναι αποθηκευμένα, υφίστανται εργασίες επαναφοράς στην ενέργεια ώστε να παραδοθούν πλήρως λειτουργικά.

Κατά πρόσφατη ανακοίνωση της Rheinmetall, έχουν επανέλθει σε ενέργεια 16 οχήματα, εκτελούνται εργασίες σε άλλα 14 και υπάρχουν επιπλέον 70 διαθέσιμα στην κατοχή της.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close