Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σταδιακή επαναφορά των AS365 N3 του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην ενέργεια

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με σημερινή ανακοίνωσή του, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) γνωστοποίησε την επιστροφή την ημέρα αυτή στην έδρα της Μοίρας Ελικοπτέρων Λιμενικού Σώματος (ΜΕΛΣ) στο Ναυτικό Οχυρό Κοτρωνίου, του πρώτου ελικοπτέρου AS365 N3 Aegean Dauphin (ΗC-31) έπειτα από συντηρήση στο εξωτερικό.

Το ελικόπτερο υποβλήθηκε σε ευρείας κλίμακας εργασίες και επιθεωρήσεις, σε εφαρμογή συμβάσεως – πλαίσιο που υπεγράφη το περασμένο φθινόπωρο μεταξύ της Υπηρεσίας Υποστηρίξεως & Προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA) και της Airbus France. Η σύμβαση αφορά την συντήρηση 5 ελικοπτέρων για τα επόμενα 3 χρόνια με δικαίωμα προαιρέσεως για χρονική παράταση μέχρι 2 ετών επιπλέον.

Η παραλαβή ενός ακόμα ελικοπτέρου αναμένεται στις αρχές του φθινοπώρου. Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι παραλλήλως με την σταδιακή επαύξηση της διαθεσιμότητας των πτητικών μέσων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η εκπαίδευση 5 νέων χειριστών ελικοπτέρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση με την Airbus France αφορά συντήρηση 5 ελικοπτέρων επειδή το έκτο από τα ελικόπτερα που αποκτήθηκαν, έχει χρησιμοποιηθεί για προσπορισμό ανταλλακτικών και δεν θα επανέλθει σε ενέργεια.

Τα ελικόπτερα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ συμπλήρωνουν σε λίγο 20ετία σε υπηρεσία αλλά έχουν αξιοποιηθεί ελάχιστα κι εντελώς αποσπασματικά. Τα 6 AS365 N3 αγοράστηκαν το 2003 έναντι τιμήματος 50 εκατ. € περίπου κι εντάχθηκαν σε υπηρεσία στις 27 Ιουλίου 2004. Για περίοδο 2,5 ετών περίπου, τα ελικόπτερα ήταν επιχειρησιακά αν και δεν πέταξαν όλα! Όμως από το 2006 μέχρι το 2010 διακόπηκε η επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους λόγω ελλείψεως τεχνικής υποστηρίξεως. Άκολούθησε μερική ανάταξη της καταστάσεως μέχρι το 2014, λόγω εμπλοκής και του Πολεμικού Ναυτικού στην επιχειρησιακή υποστήριξή τους αλλά έκτοτε, τα ελικόπτερα επιχείρησαν πολύ λίγο. Στις περιπτώσεις μεγάλων ναυαγίων, η απουσία τους ήταν χαρακτηριστική ενώ η παρουσία τους ανατολικώς του 25ου Μεσημβρινού, στα ελληνικά νησιά υπήρξε ελάχιστη αφού δεν επιτεύχθηκε εντατική ανάληψη επιχειρησιακού έργου σε παραμεθόριες περιοχής της επικρατείας.

Η “ανυπαρξία” των ελικοπτέρων, είχε ως αποτέλεσμα όπως έχουμε σημειώσει, το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ να μην διαθέτει σήμερα κανένα σκάφος με ελικοδρόμιο, το οποίο να μπορεί να υποστηρίξει επιχειρήσεις οργανικού ελικοπτέρου, επεκτείνοντας την παρουσία των ελληνικών Αρχών και πέραν του Αιγαίου. Αυτό περιορίζει εκ των πραγμάτων την επιχειρησιακή απόδοσή του ΛΣ-ΕΛΑΤΚ, κατάσταση η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει κάποια έτη ακόμη.

Μόνο τον Νοέμβριο του 2022 έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ για προμήθεια 2 Πλοίων Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) μήκους άνω των 80 μέτρων με ελικοδρόμιο που μπορεί να υποδεχθεί ελικόπτερο κλάσεως 11 τόννων. Εμπειρικώς, θα απαιτηθεί τουλάχιστον τριετία από σήμερα για την ανάθεση συμβάσεως και την απόδοση των πρώτων ΠΑΘ σε ελληνική υπηρεσία. Στο μεταξύ, τα AS365 N3 θα συντηρούνται κανονικά βάσει της ανωτέρω συμβάσεως – πλαίσιο, οπότε μελλοντικώς απαιτείται συντήρηση της ομαλής διαδικασίας ώστε η επιχειρησιακή τους εκμετάλλευση να κάνει εν συνεχεία το άλμα, πετυχαίνοντας ικανότητα επιχειρήσεων από τα ΠΑΘ.

Παρατηρήσεις για την άσκηση Έρευνας – Διάσωσης ΑΕΤΟΣ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close