Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αναβαθμίσεις αρμάτων σε Ελλάδα – Τουρκία και αναζήτηση λογικής

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμβαση για το Πρόγραμμα Επιπρόσθετης Ικανότητος Αρμάτων Leopard 2A4 ανέθεσε η τουρκική Προεδρία Αμυντικής Βιομηχανίας στην BMC, με υποκατασκευαστές τις Roketsan και ASELSAN, για μια συνολική αναβάθμιση των αρμάτων του συγκεκριμένου τύπου.

Στις 30 Αυγούστου 2020, σε σχετική τελετή, η Roketsan είχε παρουσιάσει πρόταση αναβαθμίσεως της προστασίας του Leopard 2A4, με συλλογή θωρακίσεως αντιδράσεως (ERA) και σύμπλεγμα Θωρακίσεως Κλωβού Υψηλής Βαλλιστικής Αντοχής. Η εταιρεία είχε αναλάβει σύμβαση για εργασίες της συγκεκριμένης αναβαθμίσεως σε 81 άρματα και οι παραδόσεις των δύο πρώτων Leopard 2A4T1 ξεκίνησαν στις 1 Δεκεμβρίου 2020. Τώρα όμως, με την σύμβαση που ανέλαβε η BMC, στο ανωτέρω πρόγραμμα της Roketsan, θα προστεθούν και παρεμβάσεις στα ηλεκτρονικά συστήματα, βάσει λύσεων που προτείνει η Aselsan. Όπως έχει γίνει γνωστό, το πρόγραμμα μπορεί να επεκταθεί σε 250 άρματα.

Η εξέλιξη έρχεται να αναδείξει το ερώτημα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα Leopard 2 του Ελληνικού Στρατού, τα οποία δεν υποστηρίζονται από πρόγραμμα FOS. Πόσα άραγε παραμένουν επιχειρησιακά και τι επίδραση θα έχουν στον αγώνα, σε μια πραγματική κατάσταση, όταν όπως όλα τα οπλικά συστήματα έχουν παρατηθεί επί σειρά ετών; Ποιες είναι άραγε περισσότερες; Οι τουρκικές απώλειες σε Leopard από τις επιχειρήσεις στην Συρία ή οι ελληνικές “απώλειες” από άρματα χωρίς ανταλλακτικά;

Ο Ελληνικός Στρατός έχει κάνει βήματα κι έχει επενδύσει σε υποδομές που εξασφαλίζουν την φύλαξη των αρμάτων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις ώστε να αποφεύγονται περιττές φθορές και βλάβες όταν δεν βρίσκονται στο πεδίο αλλά πόσα από αυτά μπορούν να εξέλθουν των όρχων, όταν δεν υπάρχουν ανταλλακτικά; Μπορεί κατά καιρούς να βλέπουμε κάθε σχηματισμό να “βγάζει” σε άσκηση ή σε κάποια διαγωνιστική διαδικασία έναν ουλαμό ή μια ίλη αρμάτων, αλλά ο πόλεμος των τεθωρακισμένων δεν στηρίζεται ως σύλληψη στην διασπορά των αρμάτων για δράση σε μικρά κλιμάκια αλλά στην συγκεντρωτική και αποφασιστική είσοδό τους στον αγώνα.

Το ενδιαφέρον γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν εμφανίζονται ήδη δημοσιεύματα σε ελληνικά μέσα που πέρα από σκοπίμως αποκεκρυμμένα και ουσιώδη στοιχεία, προσπαθούν με διαστεβλωμένη εικόνα να δείξουν πόσο “κακοί” είναι οι Γερμανοί και τις “απαιτήσεις” που έχουν από την φτωχούλα Ελλαδίτσα για χρονίζουσες εκκρεμότητες (από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου όμως). Αναμενόμενο, από την στιγμή που όπως έχουμε γράψει, οι KMW και Rheimetall έχουν αποφασίσει να καταργήσουν το καθεστώς αντιπροσώπων και να κόψουν τους παλαιούς δεσμούς που τις εξέθεσαν. Η σχετιζόμενη με μίζες “παλιά κατάσταση”, προσπαθεί να αντιδράσει και να δείξει την επιρροή της.

Η συντήρηση όμως της αντιλήψεως περί “κακών Γερμανών”, εξυπηρετεί πολλαπλώς και για να “κόψει” πιθανές προοπτικές νέων συνεργασιών.

Παραλλήλως με την παράσταση “κακοί Γερμανοί”, πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται ταχέως πρόγραμμα αναβαθμίσεως του παλαιότερου υλικού στο Όπλο των Τεθωρακισμένων. Προφανώς η κατάσταση των Leopard 2 είναι τόσο ικανοποιητική, που επιτρέπει να αποδοθεί κορυφαία προτεραιότητα στην αναβάθμιση 100 περίπου Μ60Α3, εκ των οποίων η πλειοψηφία σε απόθεση. Μέχρι προ μηνών, όλα τα προγράμματα αναβαθμίσεων υλικού των Τεθωρακισμένων, αφορούσαν τα γερμανικά Leopard, για αυτονόητους επιχειρησιακούς λόγους που ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί. Το παλαιότερο υλικό, άρματα Μ48Α5 MOLF και τα λίγα Μ60Α3, δεν απασχολούσαν πέραν των τυπικών πλαισίων συντηρήσεως, επειδή μεταξύ άλλων βρίσκονται σκορπισμένα σε νησιά και όχι στο πιο απαιτητικό σε αρματικούς αγώνες Θέατρο Επιχειρήσεων της Θράκης.

Επιδίωξη δείχνει να είναι η προετοιμασία ενός καλού πακέτου προμηθειών και αναβαθμίσεων για ανάθεση σε ισραηλινές εταιρείες στο πλαίσιο -τι άλλο- διακρατικών συμβάσεων με το Ισραήλ. Καθώς οι Ισραηλινοί δεν έχουν “λόγο” στα Leopard αλλά έχουν εμπειρία από την αναβάθμιση των Μ60 και οι εταιρείες τους έχουν οχήματα να πουλήσουν ενώ και η ΕΛΒΟ αναμένει δουλειές από το Ελληνικό Δημόσιο, φαίνεται ότι τα πάντα πρέπει να κινηθούν σύμφωνα με την “λογική” ορισμένων και όχι με την… κοινή λογική.

Πώς οι μαυροσκούφηδες βρέθηκαν με Glock 17 στον Διαγωνισμό Ουλαμών Αρμάτων

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close