Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η επίδειξη του LYNX στον Ελληνικό Στρατό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το διήμερο 21-22 Ιουλίου, η γερμανική Rheinmetall πραγματοποίησε στο ΚΕΤΘ όπου παρευρίσκοντο εκπρόσωποι του ΓΕΣ, επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΤΟΜΑ KF-41 LYNX. Η επίδειξη ήταν τόσο στατική, με γενική ενημέρωση για τα χαρακτηριστικά και συστήματα του οχήματος, όσο και δυναμική, με διέλευση στίβου εμποδίων και επιβίβαση – αποβίβαση πλήρους ομάδος μάχης πεζικού με τον φόρτο της. Την πρώτη ημέρα δε, υπήρχε και νυκτερινή φάση, κατά την οποία επιδείχθηκε η ικανότητα λειτουργίας Silent Watch, δηλαδή η λειτουργία όλων των συστημάτων του οχήματος αποκλειστικώς με την ενέργεια συσσωρευτών Ιόντων Λιθίου, όσο και η χρησιμοποίηση των νυκτερινών σκοπευτικών και αισθητήρων.

Το όχημα φέρει πύργο Lance 2.0 που δύναται να ενσωματώσει θωράκιση μέχρι Επιπέδου 6. Τον κύριο οπλισμό αποτελεί πυροβόλο MK30-2/ABM των 30 mm x 173, που τροφοδοτείται από 250 βλήματα με άλλα 250 αποθηκευμένα στο εσωτερικό. Στους τύπους πυρομαχικών, περιλαμβάνονται και προγραμματιζόμενα εναερίου διαρρήξεως (Air Burst) για αντιμετώπιση εναερίων στόχων κ.λπ. Αναλόγως απαιτήσεων του πελάτη, μπορεί να προσαρμοστεί δίδυμος εκτοξευτής αντιαρματικών βλημάτων SPIKE LR2 ενώ στην οροφή μπορεί να εγκατασταθεί τηλεχειριζόμενος σταθεροποιημένος σταθμός οπλισμού για βαρύ πολυβόλο ή πολυβόλο βομβίδων.

Ο αρχηγός πληρώματος έχει στην διάθεσή του το Πανοραμικό Σταθεροποιημένο Ηλεκτροπτικό Σύστημα Σκοπεύσεως (SEOSS-2 Panoramic) ενώ ο πυροβολητής το αντίστοιχο SEOSS-2 Sector. Πρόκειται για σύστημα 2ας γενεάς που ενσωματώνει δύο κάμερες ημέρας υψηλής ανάλυσης (1024×768), θερμική κάμερα (1024×768) και αποστασιόμετρο λέιζερ για αποστάσεις μέχρι 10 χλμ. και ακριβείας 5 μέτρων. Η θερμική κάμερα επιτυγχάνει εντοπισμό στόχου (2,3×2,3 μέτρων κατά τυποποίηση ΝΑΤΟ) σε απόσταση μεγαλύτερη των 17 χλμ., αναγνώριση σε απόσταση άνω των 9 χλμ. και ταυτοποίηση σε απόσταση μεγαλύτερη των 5 χλμ. Με τα SEOSS-2 P και S, το πλήρωμα έχει ικανότητα λειτουργίας σε διαμόρφωση “Hunter – Killer” ενώ ο αρχηγός πληρώματος με το SEOSS-2 P, μπορεί να επιλέξει και διαμόρφωση “Killer-Killer” σε συνδυασμό με τον τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σταθμό οπλισμού του.

Στην νυκτερινή επίδειξη, χρησιμοποιήθηκε ως στόχος αναφοράς όχημα Mercedes σε απόσταση 1.350 μέτρων περίπου. Ενδεικτική των επιδόσεων των νυκτερινών σκοπευτικών ήταν ότι σε κάποια φάση, οι αξιωματικοί που παρακολουθούσαν, ήταν σε θέση να εντοπίσουν μέχρι και την παρουσία άγριας πανίδας γύρω από τον “στόχο”, την οποία δεν ήταν σε θέση να αντιληφθούν οι επιβαίνοντες σε αυτόν.

Το LYNX διαθέτει Σύστημα Επιγνώσεως Καταστάσεως (Situation Awareness System) με χαρακτηριστικά Υποβοηθούμενου Εντοπισμού Στόχου (Aided Target Detection). Πρόκειται για πανοραμικό σύστημα κάμερας ημέρας/ νυκτός αποτελούμενο από 6 μονάδες, εκ των οποίων κάθε μία διαθέτει κάμερα ημέρας και θερμική κάμερα, προσφέροντας στο πλήρωμα ολοκληρωμένη εικόνα για τον περίγυρο. Σε περίπτωση εντοπισμού στόχου, μπορεί να επιλεγεί λειτουργία Αυτόματης Ιχνηλατήσεως Στόχου (ATT).

Το SAS συμπληρώνεται από την Μονάδα Προειδοποιήσεως Λέιζερ (LWS) που ενημερώνει όταν δέσμη λέιζερ σημαδέψει το όχημα και την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται. Τότε, κατά την κρίση του αρχηγού πληρώματος, μπορεί να ενεργοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Παρεμποδίσεως ROSY, που εκτοξεύει πολυφασματικά καπνογόνα των 40 mm, καλύπτοντας το όχημα με πυκνό προπέτασμα.

Περιλαμβάνεται επίσης Ακουστικό Σύστημα Εντοπισμού Θέσεως (ASLS) που εντοπίζει την κατεύθυνση και θέση από την οποία το όχημα μπορεί να δεχθεί πυρά διαμετρήματος μέχρι 40 mm. Το σύστημα εκμεταλλεύεται το υπερηχητικό σήμα ενός διερχομένου βλήματος, για να ενεργοποιήσει μικρόφωνα τα οποία “σκανάρουν” για τον εντοπισμό της εξόδου του βλήματος από το όπλο και με τριγωνισμό (κατεύθυνση, απόσταση, κλίση) εντοπίζεται η θέση βολής.

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η επίδειξη επιβιβάσεως – αποβιβάσεως ομάδος μάχης πεζικού. Η Rheinmetall υποστηρίζει ότι το LYNX προσφέρει τους πιο άνετους χώρους στο εσωτερικό του διαμερίσματος μεταφοράς οπλιτών, καθώς αναλογεί σε καθέναν από τους 8 στρατιώτες όγκος 200 λίτρων. Οι άνδρες κάθονται σε ειδικές διατάξεις καθισμάτων που δεν βρίσκονται σε επαφή με το δάπεδο.

Οκταμελής ομάδα Πεζοναυτών, στο διαμέρισμα μεταφοράς προσωπικού του LYNX.

Τα μεγάλα περιθώρια προκύπτουν λόγω συμμορφώσεως με την Συμφωνία Τυποποιήσεως (STANAG) 4569 του ΝΑΤΟ, που μεταξύ άλλων, προβλέπει συγκεκριμένες διαστάσεις – χώρο για την θέση κάθε οπλίτη στο διαμέρισμα μεταφοράς. Ενδεικτικώς, επειδή σε έκρηξη νάρκης το δάπεδο ωθεί τα καθίσματα προς τα επάνω και επιδίωξη είναι η αποφυγή του φαινομένου συνθλιβής του κεφαλιού του στρατιώτη στην οροφή, προβλέπεται περιθώριο μερικών εκατοστών από το κεφάλι του στρατιώτη μέχρι την οροφή. Υποχρεωτικώς, το ύψος του σκάφους είναι αυξημένο, όπως και οι συνολικές διαστάσεις, αφού προσδιορίζονται αυστηρότερα όλα τα περιθώρια της στάσης του σώματος και του καθίσματος στον χώρο. Φυσικά, ΤΟΜΑ παλαιοτέρων σχεδιάσεων, δεν ικανοποιούν αυτές τις προβλέψεις.

Διαπίστωση της συμμορφώσεως εν τοις πράγμασι, προέκυψε κατά την επίδειξη στο ΚΕΤΘ με την περίπτωση ενός πεζοναύτη της ομάδος μάχης που επιβιβάστηκε στο LYNX. Ο άνδρας, με διάπλαση ύψους 1,95 μέτρων, καθήμενος, είχε στην θέση του περιθώριο αποστάσεως 10 εκατοστών της κεφαλής από την οροφή.

Σε σχετικές ερωτήσεις για τον όγκο και τις διαστάσεις του οχήματος, οι άνθρωποι της εταιρείας απάντησαν ότι έχουν ληφθεί υπ’ όψιν οι πλέον επικαιροποιημένες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ για την κάλυψη παραμονής στο εσωτερικό του προσωπικού επί 3ήμερο αγώνα. Η άνεση, εξασφαλίζει ότι το προσωπικό μάχεται επιβιβαζόμενο και αποβιβαζόμενο στην καλύτερη δυνατή σωματική και φυσική κατάσταση. Οι απαιτήσεις εξειδικεύονται έτι περαιτέρω και με βάση άλλες παραμέτρους που επιτάσσουν την επίτευξη συγκεκριμένων συνθηκών παρεμφερών ακόμη και με το περιβάλλον εργασίας γραφείου!

Στην φωτογραφία αυτή διακρίνεται η αναδιπλούμενη διάταξη καθισμάτων του μεταφερόμενου προσωπικού, όπως και η κεντρική οθόνη πολλαπλών λειτουργιών.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο διαμέρισμα οπλιτών δεν μεταφέρεται μόνο το προσωπικό αλλά και οι φόρτοι μάχης, όπως και τα προσωπικά υλικά και είδη, αλλά και πυρομαχικά. Για τον σκοπό αυτόν, στην επίδειξη η Rheinmetall είχε φέρει τυποποιημένα κυτία μεταφοράς πυρομαχικών ενώ από τις ομάδες πεζικού που χρησιμοποιήθηκαν στην επίδειξη, είχε μεταφερθεί και ένας τυπικός φόρτος μάχης και προσωπικών ειδών των ανδρών, που μεταφέρονται συνήθως σε ένα M113. Η τοποθέτηση των πάντων εντός του LYNX, απέδειξε ότι υπήρχαν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια μεταφοράς φορτίων στο εσωτερικό.

Επίσης, σε σχετικές ερωτήσεις από στελέχη, οι άνθρωποι της εταιρείας απάντησαν ότι κάθε απαίτηση του πελάτη εξετάζεται ξεχωριστά και με σχετικά μοντέλα προσομοιώσεως χώρων – φορτίων, γίνονται οι απαραίτητες διευθετήσεις προσαρμογής. Ενδεικτικώς, σε παρεμφερές ζήτημα, ειδική απαίτηση του Αυστραλιανού Στρατού για αυξημένη ικανότητα εξωτερικής μεταφοράς φορτίου υλικών και προσωπικών ειδών της ομάδος μάχης, οδήγησε στην σχεδίαση εξωτερικού “καλάθου” μεταφοράς τέτοιων υλικών στο οπίσθιο μέρος του LYNX.

Πολύ ενδιαφέρον βοήθημα για την μεταφερόμενη ομάδα πεζικού, είναι η ύπαρξη κεντρικής οθόνης απεικονίσεως πολλαπλών λειτουργιών στο βάθος του διαμερίσματος. Σε αυτή την οθόνη, είναι δυνατό να μεταφερθεί εικόνα από τους αισθητήρες του οχήματος, είτε να απεικονιστούν δεδομένα, όπως η κατάσταση φορτίσεως των συσσωρευτών Ιόντων Λιθίου κ.λπ.

Η οθόνη απεικονίσεως πολλαπλών λειτουργιών στο διαμέρισμα μεταφοράς οπλιτών.

Από τις πιο ουσιαστικές φάσεις της επιδείξεως, ήταν αυτή της λειτουργίας του LYNX σε διαμόρφωση Silent Watch. Με εκτός λειτουργίας των κινητήρα, επιδείχθηκε επί τρίωρο σχεδόν, η δυνατότητα συνεχούς λειτουργίας όλων των συστημάτων του οχήματος, χωρίς αυτό να εκπέμπει ακουστικό και θερμικό ίχνος. Οι συσσωρευτές επαναφορτίζονται, όταν επανεκκινήσει ο κινητήρας. Απεδείχθη ότι μπορεί να υποστηριχθούν πλήρως οι λειτουργίες στην συγκεκριμένη διαμόρφωση με μεγάλη άνεση για ένα 24ωρο.

Η διάσταση είναι πολύ ενδιαφέρουσα όχι μόνο επειδή εξοικονομείται πολύτιμο καύσιμο αλλά και επειδή προκύπτουν νέες προοπτικές τακτικής χρησιμοποιήσεως του οχήματος. Επί παραδείγματι, ένα LYNX σε θέση αποκρύψεως – παραλλαγής, μπορεί εντελώς απαρατήρητο να επιτηρεί με τους αισθητήρες του το πεδίο μάχης σε μεγάλο βάθος. Η δυνατότητα επιτρέπει ακόμη και ενεδρευτική δράση ή στην περίπτωση μιας Διμοιρίας Μηχανοκίνητου Πεζικού, σε ρόλο QRF ακόμη και προ του ΠΟΤ, αυτή να παραμένει στην αφάνεια αλλά σε πλήρη “εγρήγορση” από πλευράς αισθητήρων.

Γενικώς η επίδειξη του LYNX άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις στα στελέχη του Ελληνικού Στρατού. Η επαφή με τους εκπροσώπους της Rheinmetall, επέτρεψε ακόμη και διευκρινίσεις ως προς την συνολική πρόταση βιομηχανικής επενδύσεως στην χώρα, παρόλο που αυτό δεν αποτελούσε μέρος της επιδείξεως. Διευκρινίστηκε ότι η μονάδα που θα δημιουργηθεί στην Ελλάδα δεν θα ασχολείται με απλή συναρμολόγηση αλλά θα υφίσταται πλήρης γραμμή κατασκευής του οχήματος (και οποιουδήποτε άλλου οχήματος) ενώ φυσικά ως μέρος της αλυσίδας της Rheinmetall, ο φόρτος εργασίας δεν θα περιορίζεται σε περιπτώσεις καλύψεως ελληνικών συμβάσεων αλλά κατά κύριο λόγο από συμβάσεις που ήδη έχει αναλάβει (και θα αναλάβει μελλοντικώς) η εταιρεία από την διεθνή αγορά.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter στις 3 Αυγούστου, ο κατασκευαστής επισημαίνει: “Όπως σε άλλα διεθνή προγράμματα, η Rheinmetall επιδιώκει μια στρατηγική συνεργασία στην Ελλάδα, με στρατηγική τοπικής προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένης βιομηχανικής συμμετοχής σε όλη την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα“.

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι καθώς βολές οπλισμού δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω αντιπυρικής περιόδου, η Rheinmetall εξετάζει τα σενάρια μεταφοράς και πάλι του πρωτοτύπου στην Ελλάδα τον ερχόμενο χειμώνα, είτε (για μείωση του κόστους) φιλοξενία επιτροπής Ελλήνων αξιωματικών στην Γερμανία για τον συγκεκριμένο σκοπό.

Έκπληξη στα Marder 1A3: Φέρουν θερμικό σκοπευτικό πυροβολητή 3ης γενιάς!

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close