Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Εντόπισαν ελληνικό υποβρύχιο Τype 214 οι Τούρκοι

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εντοπισμό ελληνικού υποβρυχίου Type 214 κατάφεραν οι Τούρκοι κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στο υποβρύχιο ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S123) που ναυλοχεί στον Ναύσταθμο Κρήτης. Κατάφεραν μάλιστα να μάθουν και το όνομα του κυβερνήτου, Πλωτάρχη Φωκίωνα Μαϊράγκα ΠΝ.

Σε μια αρκούντως συμβολική κίνηση, ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον ΥΕΘΑ Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, επισκέφθηκε το υποβρύχιο και μίλησε με το πλήρωμά του. Σε δήλωσή του σχετικά με την εθνική επέτειο, ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Είχα τη μεγάλη χαρά σήμερα να βρεθώ εδώ στη Σούδα και να συνομιλήσω με το πλήρωμα του υποβρυχίου “Κατσώνης”. Εκ μέρους όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων τους μετέφερα την ευγνωμοσύνη μας, τις θερμές μας ευχαριστίες για τον μεγάλο βαθμό επιχειρησιακής τους ετοιμότητας, τον οποίον απέδειξαν έμπρακτα τους τελευταίους δύο μήνες. Τα υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας είναι οι αόρατες και αθόρυβες ασπίδες που υπερασπίζονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σας διαβεβαιώνω ότι το κάνουν με απόλυτο επαγγελματισμό».

Απευθυνόμενος στο πλήρωμα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην απόφαση να προχωρήσει η προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου και αντιμέτρων τορπιλών. Το υποπρόγραμμα «Αναβάθμιση τορπιλικού δυναμικού του Πολεμικού Ναυτικού – Προμήθεια, αναβάθμιση και εν συνεχεία υποστήριξη τορπιλών Ελληνικών Υποβρυχίων», εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ στις 26 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, οπότε αναλαμβάνει πλέον η ΓΔΑΕΕ να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Είχε προηγηθεί η έγκριση στις 9 Σεπτεμβρίου από την Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Επιπλέον, στις 30 Απριλίου 2020 προκηρύχθηκε από την ΓΔΑΕΕ ο διαγωνισμός 07/20 για το υποπρόγραμμα «Προμήθεια Αντιμέτρων Τορπιλών και Υποστήριξής τους (FOS) με Προαίρεση Αγοράς (Option)» προϋπολογιστικού κόστους 10 εκατ. €. Πρόταση έχει καταθέσει η ιταλική Leonardo SpA και η αποσφράγιση του φακέλου της τεχνικής προσφοράς θα διενεργηθεί την 10 Νοεμβρίου.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close