Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή παράδοσης του ΠΓΥ PERSEAS I στο Πολεμικό Ναυτικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην πρώτη δήλωσή του, προσερχόμενος στην τελετή παραδόσεως του Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως PERSEAS I στο Πολεμικό Ναυτικό, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι το πλοίο «θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για να υποστηρίξει τις δυνατότητες του Στόλου σε επιχειρήσεις πέραν του ορίζοντα, αλλά επίσης θα μπορεί να λειτουργήσει και σαν πλοίο μεταφοράς Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων». Προ μηνός, ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ είχε αποκαλύψει ότι η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) εξετάζει αυτή την προοπτική, λόγω κάποιων ιδιαιτέρων χαρακτηριστικών του πλοίου.

Στην τελετή υπογραφής της παράδοσης του PERSEAS I στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, που πραγματοποιήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, παρέστησαν επίσης ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Α/ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος Ελευθέρος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής ΔΔΜΝ Αντιναύαρχος (Μ) Χαρίλαος Παπαδημητρίου ΠΝ, ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Λουκάς Τσαρμακλής ΠΝ, ο Διευθυντής ΓΕΝ/ΔΕΞ Υποναύαρχος (Μ) Χρήστος Σκεπαρνάκος ΠΝ, ο Διοικητής του Ναυστάθμου Σαλαμίνος Αρχιπλοίαρχος (Μ) Πάνος ΚασαπάκηςΠΝ και άλλοι προσκεκλημένοι και στελέχη.

Το πλοίο κατέπλευσε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 1 Σεπτεμβρίου και βάφηκε με τα χρώματα του Πολεμικού Ναυτικού. Σε υπηρεσία με αυτό, θα ονομασθεί ΠΕΡΣΕΥΣ. 

Ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο ΥΕΘΑ στην διάρκεια της τελετής, είχε ως εξής:

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά σήμερα που παρίσταμαι στην τελετή υπογραφής της παράδοσης του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ΠΕΡΣΕΑΣ στη δύναμη του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Ο Υποναύαρχος επί τιμή κ. Πάνος Λασκαρίδης έχει  δωρίσει τα πλοία «ΚΥΚΝΟΣ», «AΤΛΑΣ 1», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ», τα οποία επιχειρούν στις θάλασσες.

Η στενή σχέση του Υποναυάρχου Πάνου Λασκαρίδη με το Πολεμικό μας Ναυτικό αναδεικνύει κατ’ αρχάς, την έμπρακτη αγάπη του για την πατρίδα και το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά θα μου επιτρέψει να πω και γενικότερα τους άρρηκτους ψυχικούς δεσμούς της ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας με το Πολεμικό Ναυτικό της πατρίδας μας.

Η σημερινή τελετή έχει μια επιπλέον ιδιαίτερη σημασία για το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Έρχεται σε συνέχεια της καθέλκυσης στο Λοριάν της Γαλλίας της νέας φρεγάτας μας, του «ΚΙΜΩΝΑ», της πιο σύγχρονης φρεγάτας στον κόσμο σήμερα. Και αυτά τα δύο είναι συμπληρωματικά. Ο ρόλος του «ΠΕΡΣΕΑ» ως πλοίο γενικής υποστήριξης είναι απολύτως καθοριστικός για την επιχειρησιακή σχεδίαση και την επιχειρησιακή δυνατότητα του Στόλου.

Η Ελλάδα, το ξέρουμε όλοι, διαθέτει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του πλανήτη και η σημαία μας πάνω στα πλοία μας πλέει σε όλες τις θάλασσες.          

Όμως, δε νοείται ισχυρό Εμπορικό Ναυτικό χωρίς τη στήριξη ενός Πολεμικού Ναυτικού, με δυνατότητες να επιχειρεί πέραν του ορίζοντα. Και το Πολεμικό Ναυτικό δεν μπορεί να επιχειρεί πέραν του ορίζοντα χωρίς πλοία υποστήριξης, ικανά να σταθούν δίπλα, σε αυτήν την προσπάθεια. Αυτός είναι ο μεγάλος ρόλος και η προσφορά του «ΠΕΡΣΕΑ».

Θέλω λοιπόν, κύριε Ναύαρχε, να σας εκφράσω την αμέριστη ευγνωμοσύνη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, αλλά νομίζω θα μου επιτρέψετε να πω, εκφράζοντας την αξιόπιστα, και της ελληνικής κοινωνίας.

Η πατρίδα μας στάθηκε πάντα χάρη στη μεγάλη παράδοση των δωρεών και των δωρητών και ο Πάνος Λασκαρίδης έχει τη θέση του, τη σημαντική θέση του, σε αυτήν την λαμπρή παράδοση.

Σας ευχαριστώ θερμά.

Μελέτη χρήσης του ΠΕΡΣΕΥΣ για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close